Smakosze.pl Przepisy Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa
Fot. YouTube/Środa Gotuje

Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa

5 sierpnia 2024

Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie.

Schabowe bez mięsa, czyli kania na talerzu

Gdy myślimy o schabowych , to od razu przed oczami pojawia się dorodny kawał  schabu. Jednak, by zrobić kotlety schabowe, nie potrzebujemy ani grama mięsa . Takie danie pamiętam sprzed lat. Robiła je babcia, a zamiast schabu na talerz trafiały okazałe kanie.

Leśne rarytasy zachwycały smakiem. Grzyby w chrupiącej panierce smażone na patelni nie miały sobie równych . Smakowały niemal jak schabowe. Soczyste i pyszne nadal trafiają na mój stół. Przygotowuję je z przepisu babci, który każdemu polecam.Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Środa gotuje na YouTube.

kania
Fot. Canva/holbinski
Wkładam buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten przepis dostałem od babci

Jak zrobić kanie a la schabowe?

Składniki:

  • 4 kapelusze kani
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia kani. Następnie umyj je i osusz . W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu.  W drugim naczyniu przygotuj bułkę tartą.

Kapelusze kani obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Grzyby smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni . Kanie a la schabowe smaż z dwóch stron na średnim ogniu. Panierka powinna być zarumieniona.

Kanie jak schabowe zjesz ze smakiem

Usmażone kanie wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu . Tak przyrządzone schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Danie jest smaczne i chrupiące.

Kanie są pyszną propozycją na obiad bez dodatku mięsa. Sięgaj po grzyby, których jesteś pewien . Kanie są podobne do muchomora sromotnikowego. Dlatego zachowaj szczególną ostrożność. Pisaliśmy o tym, jak zrobić deser z jabłek i ciasta francuskiego. Podawaliśmy przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków.

schabowe
Fot. YouTube/wnaszejoazie

Źródło: pysznosci.pl

Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smak
Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy