Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa
Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie.
Schabowe bez mięsa, czyli kania na talerzu
Gdy myślimy o schabowych , to od razu przed oczami pojawia się dorodny kawał schabu. Jednak, by zrobić kotlety schabowe, nie potrzebujemy ani grama mięsa . Takie danie pamiętam sprzed lat. Robiła je babcia, a zamiast schabu na talerz trafiały okazałe kanie.
Leśne rarytasy zachwycały smakiem. Grzyby w chrupiącej panierce smażone na patelni nie miały sobie równych . Smakowały niemal jak schabowe. Soczyste i pyszne nadal trafiają na mój stół. Przygotowuję je z przepisu babci, który każdemu polecam.Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Środa gotuje na YouTube.
Jak zrobić kanie a la schabowe?
Składniki:
- 4 kapelusze kani
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia kani. Następnie umyj je i osusz . W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim naczyniu przygotuj bułkę tartą.
Kapelusze kani obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Grzyby smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni . Kanie a la schabowe smaż z dwóch stron na średnim ogniu. Panierka powinna być zarumieniona.
Kanie jak schabowe zjesz ze smakiem
Usmażone kanie wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu . Tak przyrządzone schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Danie jest smaczne i chrupiące.
Kanie są pyszną propozycją na obiad bez dodatku mięsa. Sięgaj po grzyby, których jesteś pewien . Kanie są podobne do muchomora sromotnikowego. Dlatego zachowaj szczególną ostrożność. Pisaliśmy o tym, jak zrobić deser z jabłek i ciasta francuskiego. Podawaliśmy przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków.
Źródło: pysznosci.pl