Smakosze.pl
Sernik Ananasek

pixabay.com

Sernik ananasek z nutą kokosową

25 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Szybki, prosty, kremowy sernik z masą kokosową i soczystym, świeżym ananasem to idealna propozycja na letnie popołudnie lub przyjęcia

Sernik ananasek z nutą kokosową

Sernik w wielu odsłonach

Ciasto, którego głównym składnikiem jest ser biały, czyli twaróg, to wypiek uwielbiany przez wielu. Sernik, bo o nim mowa, jest ciastem, który można przyrządzić na wiele sposobów w zależności od upodobań kulinarnych. Nie ma jednego przepisu na udany sernik. Każdy jest idealny, jeśli zadowala nasze podniebienia. Sernik może być ciężki i treściwy lub kremowy, delikatny i puszysty przypominający strukturą biszkopt. Serniki z reguły dzieli się na te pieczone, jak i na te robione na zimno, bez pieczenia. Najpopularniejsze ciasta z użyciem twarogu to głównie sernik krakowski, amerykańskie ciasto serowe, sernik wiedeński, serniki na kruchym cieście lub biszkoptowym spodzie, serniki na zimno i z rodzynkami lub rosą, sernik kajmakowy i wersja brownie z serem. To tylko kilka przykładów, gdyż serników jest tylu, ilu kucharzy z kreatywnym podejściem do gotowania.  Popularne dodatki używane do wzbogacenia smaku to przeróżne owoce - jagody, brzoskwinie, ananas, truskawki, ale również czekolada, frużelina, kakao, polewy i lukry.

Jak upiec idealny sernik?

Sernik nie jest ciastem wymagającym, jednak zrobienie jego idealnej dla nas wersji wymaga odrobiny doświadczenia, a przede wszystkim przestrzegania kilku zasad związanych z produktami użytymi do jego przygotowania:

  • Twaróg – to najważniejszy składnik każdego sernika. Podobnie jak w przypadku różnych przepisów na ciasto, ser również jest wykorzystywany w wielu postaciach i rodzajach. Można wykorzystać ser twarogowy tłusty lub półtłusty z wiaderka, na wagę lub serki homogenizowane. Jeśli kupuje się twaróg chudy, należy wymieszać go z masłem, bo inaczej sernik będzie zbyt suchy. Twaróg na sernik należy przynajmniej dwukrotnie zmielić.

  • Jajka - w serniku pełnią rolę spulchniającą i zawsze jest ich całkiem sporo. Niezbędne minimum to 4 jajka na 1 kg twarogu. Do masy serowej można dodać od razu całe jajka, lub najpierw wmieszać żółtka, a na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Dzięki temu sernik będzie dużo delikatniejszy, może jednak bardziej wyrosnąć, a po upieczeniu opaść.

  • Mąka – pszenna lub ziemniaczana, ewentualnie proszek budyniowy. Zagęszcza ciasto sernika, dzięki niej jest bardziej zwarty, jednak należy używać jej z umiarem, aby sernik po upieczeniu się zbytnio nie kruszył.

  • Kwaśna śmietana lub serek mascarpone – dodatek któregoś z tych składników sprawi, że ciasto będzie miało kremową strukturę. Im produkt ma więcej tłuszczu, tym bardziej gładki sernik uzyskamy.

Sugestie dotyczące pieczenia i przygotowania ciasta:

  • Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową (poza śmietaną kremówką, jeśli jest w przepisie, ona musi być mocno schłodzona, żeby się ubiła).

  • Masy serowej nie należy mieszać dłużej niż do połączenia składników. Nadmierne mieszanie powoduje niepotrzebne napowietrzanie masy, w związku z tym w trakcie pieczenia, ciasto bardziej wyrasta i szybciej opada.

  • Do pieczenia unikać raczej form aluminiowych, które w dłuższym kontakcie z ciastem, np. w czasie studzenia czy chłodzenia) wchodzą w reakcję z sernikiem i nabiera on nieprzyjemnego metalicznego posmaku.

  • Najlepszy przedział temperatury do pieczenia sernika to 150-170°C. Im niższa temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł, a tym samym podczas studzenia nie opadnie zbyt szybko.

  • W trakcie pieczenia nie otwieramy bez potrzeby drzwiczek piekarnika – sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.

  • Wystudzony i schłodzony sernik nabiera ostatecznej właściwej konsystencji po kilku, kilkunastu godzinach.

Sernik kokosowo – ananasowy na kruchym spodzie

Szybki, prosty, kremowy sernik z masą kokosową i soczystym, świeżym ananasem to idealna propozycja na letnie popołudnie lub przyjęcia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g)

  • 75 g cukru pudru

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kostka masła (zimnego)

  • 4 jajka

  • 1 kg zmielonego dwa razy twarogu

  • 200 g miękkiego masła

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

  • 2 jajka

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 1 puszka ananasa lub 1 świeży

  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę zimnym masłem.

  • Miksować lub rozcierać palcami, ewentualnie siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.

  • Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

  • Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę, następnie po łyżce dodawać ser, miksując na jednolitą masę, dodać budynie waniliowe, jajka oraz zmiksowane wiórki kokosowe.

  • W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe białka, następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając, na koniec ubijać jeszcze przez ok. 5 minut aż piana będzie sztywna. Ubitą, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

  • Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy, podoklejać palcami brakujące miejsca. Drugą część ciasta połączyć z wiórkami kokosowymi i zetrzeć na tarce.

  • Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć drobno pokrojone ananasy lub ich plastry, a na nie starte ciasto z wiórkami kokosowymi.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 40 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na serniku można położyć folię aluminiowąm, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.

  • Powoli ostudzić, następnie schłodzić, posypać cukrem pudrem.

Strzemp KatarzynaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >