Sernik ananasek z nutą kokosową

Sernik ananasek z nutą kokosową
Sernik w wielu odsłonach
Ciasto, którego głównym składnikiem jest ser biały, czyli twaróg, to wypiek uwielbiany przez wielu. Sernik, bo o nim mowa, jest ciastem, który można przyrządzić na wiele sposobów w zależności od upodobań kulinarnych. Nie ma jednego przepisu na udany sernik. Każdy jest idealny, jeśli zadowala nasze podniebienia. Sernik może być ciężki i treściwy lub kremowy, delikatny i puszysty przypominający strukturą biszkopt. Serniki z reguły dzieli się na te pieczone, jak i na te robione na zimno, bez pieczenia. Najpopularniejsze ciasta z użyciem twarogu to głównie sernik krakowski, amerykańskie ciasto serowe, sernik wiedeński, serniki na kruchym cieście lub biszkoptowym spodzie, serniki na zimno i z rodzynkami lub rosą, sernik kajmakowy i wersja brownie z serem. To tylko kilka przykładów, gdyż serników jest tylu, ilu kucharzy z kreatywnym podejściem do gotowania. Popularne dodatki używane do wzbogacenia smaku to przeróżne owoce - jagody, brzoskwinie, ananas, truskawki, ale również czekolada, frużelina, kakao, polewy i lukry.
Jak upiec idealny sernik?
Sernik nie jest ciastem wymagającym, jednak zrobienie jego idealnej dla nas wersji wymaga odrobiny doświadczenia, a przede wszystkim przestrzegania kilku zasad związanych z produktami użytymi do jego przygotowania:
Twaróg – to najważniejszy składnik każdego sernika. Podobnie jak w przypadku różnych przepisów na ciasto, ser również jest wykorzystywany w wielu postaciach i rodzajach. Można wykorzystać ser twarogowy tłusty lub półtłusty z wiaderka, na wagę lub serki homogenizowane. Jeśli kupuje się twaróg chudy, należy wymieszać go z masłem, bo inaczej sernik będzie zbyt suchy. Twaróg na sernik należy przynajmniej dwukrotnie zmielić.
Jajka - w serniku pełnią rolę spulchniającą i zawsze jest ich całkiem sporo. Niezbędne minimum to 4 jajka na 1 kg twarogu. Do masy serowej można dodać od razu całe jajka, lub najpierw wmieszać żółtka, a na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Dzięki temu sernik będzie dużo delikatniejszy, może jednak bardziej wyrosnąć, a po upieczeniu opaść.
Mąka – pszenna lub ziemniaczana, ewentualnie proszek budyniowy. Zagęszcza ciasto sernika, dzięki niej jest bardziej zwarty, jednak należy używać jej z umiarem, aby sernik po upieczeniu się zbytnio nie kruszył.
Kwaśna śmietana lub serek mascarpone – dodatek któregoś z tych składników sprawi, że ciasto będzie miało kremową strukturę. Im produkt ma więcej tłuszczu, tym bardziej gładki sernik uzyskamy.
Sugestie dotyczące pieczenia i przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową (poza śmietaną kremówką, jeśli jest w przepisie, ona musi być mocno schłodzona, żeby się ubiła).
Masy serowej nie należy mieszać dłużej niż do połączenia składników. Nadmierne mieszanie powoduje niepotrzebne napowietrzanie masy, w związku z tym w trakcie pieczenia, ciasto bardziej wyrasta i szybciej opada.
Do pieczenia unikać raczej form aluminiowych, które w dłuższym kontakcie z ciastem, np. w czasie studzenia czy chłodzenia) wchodzą w reakcję z sernikiem i nabiera on nieprzyjemnego metalicznego posmaku.
Najlepszy przedział temperatury do pieczenia sernika to 150-170°C. Im niższa temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł, a tym samym podczas studzenia nie opadnie zbyt szybko.
W trakcie pieczenia nie otwieramy bez potrzeby drzwiczek piekarnika – sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.
Wystudzony i schłodzony sernik nabiera ostatecznej właściwej konsystencji po kilku, kilkunastu godzinach.
Sernik kokosowo – ananasowy na kruchym spodzie
Szybki, prosty, kremowy sernik z masą kokosową i soczystym, świeżym ananasem to idealna propozycja na letnie popołudnie lub przyjęcia.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g)
75 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (zimnego)
4 jajka
1 kg zmielonego dwa razy twarogu
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 jajka
200 g wiórków kokosowych
1 puszka ananasa lub 1 świeży
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
Miksować lub rozcierać palcami, ewentualnie siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.
Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę, następnie po łyżce dodawać ser, miksując na jednolitą masę, dodać budynie waniliowe, jajka oraz zmiksowane wiórki kokosowe.
W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe białka, następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając, na koniec ubijać jeszcze przez ok. 5 minut aż piana będzie sztywna. Ubitą, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy, podoklejać palcami brakujące miejsca. Drugą część ciasta połączyć z wiórkami kokosowymi i zetrzeć na tarce.
Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć drobno pokrojone ananasy lub ich plastry, a na nie starte ciasto z wiórkami kokosowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 40 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na serniku można położyć folię aluminiowąm, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.
Powoli ostudzić, następnie schłodzić, posypać cukrem pudrem.



































