Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugnieć ziemniaki i przykryj plastrami boczku. To moja ulubiona zapiekanka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.03.2025 12:24

Ugnieć ziemniaki i przykryj plastrami boczku. To moja ulubiona zapiekanka

boczek na zapiekance
Fot. youtube.com/rezepte_fur_sie

Oto kolejny prosty przepis na zapiekankę. Taka ziemniaczana wersja z boczkiem jest prosta, a jednocześnie intrygujaca w smaku. A dzięki bogatemu nadzieniu stanowi pełny i pyszny posiłek.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanie ziemniaków z plastrami boczku to coś, co nigdy nam się nie znudzi. Brzmi to jednak dopiero jak dodatek do obiadu. Tutaj wzbogacamy go na tyle, że do szczęścia brakuje tylko sałatki.

Sercem zapiekanki jest duszony z warzywami kurczak w śmietanowym sosie. Zapiekanka to tradycyjne danie typu przegląd lodówki. Warto więc zajrzeć do niej głębiej i sprawdzić, co jeszcze możemy dodać do tego przepisu.

krojenie kruczaka
Fot. youtube.com/rezepte_fur_sie
Czy to najgorsza karczma w polskich górach? Ceny kosmiczne, jedzenie poniżej poziomu

Ziemniaki i boczek na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rezepte fur Sie. Wiadomo jednak, że jak przystało na przepis na zapiekankę, składniki można dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od tego, co akurat znajdziemy w lodówce.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ¾ kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g piersi kurczaka
  • 100 g plastrów boczku
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml śmietany
  • Warzywa: papryka, marchewka itp.
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

krojenie pieczarek

Zapiekanka z ziemniaków i boczku

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni na złocisty kolor.

Połowę cebuli zrzucamy z patelni do ziemniaków. Do drugiej połowy dodajemy jeszcze nieco masła i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości.

Do pieczarek dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem i ziołami. Wszystko smażymy, mieszając regularnie.

Warzywa, np. paprykę, kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy wszystko na patelnię. Dusimy, aż warzywa będą miękkie, a kurczak rumiany.

ziemniaki w naczyniu
Fot. youtube.com/rezepte_fur_sie

Do farszu dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż składniki ładnie połączą się w sos.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową plastrów boczku. Ziemniaki mieszamy z cebulą i połowę masy wykładamy na dno naczynia. Wyrównujemy.

Na ziemniaki wykładamy farsz z patelni. Przykrywamy drugą połową ziemniaków i znów wyrównujemy. Zapiekankę wykańczamy pozostałymi plastrami boczku.

Zapiekankę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia boczku. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.

Wypróbuj też przepisy na chleb pieczony na patelni i zupę z ziemniaków.

zapiekanka gotowa
Fot. youtube.com/rezepte_fur_sie