Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik wiedeński siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2021 01:00

Sernik wiedeński siostry Anastazji

Projekt bez tytułu (10)
canva/donstock

Sernik wiedeński siostry Anastazji jest sernikiem niezwykle puszystym i delikatnym. Dobrze wyrośnięte ciasto jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Sernik wiedeński siostry Anastazji to wyjątkowo proste ciasto, które przygotujesz błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienity sernik wiedeński siostry Anastazji.

Sernik wiedeński siostry Anastazji przygotujesz na większe uroczystości, święta, spotkania rodzinne, a także bez okazji, jako doskonały deser do porannej kawy. Tradycyjny sernik ma delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wyrośnięte. Sernik jest zdecydowanie najlepszym ciastem na świecie.

Sernik jest delikatnym ciastem, pieczony jest bez proszku do pieczenia i rośnie naturalnie. Pamiętaj więc, aby nigdy nie wyjmować z piekarnika ciasta zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Daj sernikowi ostygnąć przez godzinę w piekarniku i dopiero później ostudź go na blacie.

Jesień to sezon na śliwki. Wykorzystaj je do pieczenia i przygotuj doskonały, puszysty sernik ze śliwkami i polewą czekoladową.

Przepis na sernik wiedeński siostry Anastazji

Składniki na blachę o wymiarach 20x28 cm:

  • 1 kg sera twarogowego do sernika

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 200 g masła

  • 8 jajek

  • 300 g cukru

  • szczypta soli

Jak przygotować sernik wiedeński siostry Anastazji?

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z solą na sztywną pianę, żółtka natomiast utrzyj z masłem i cukrem, dodaj budyń w proszku i ser twarogowy i miksuj na wysokich obrotach.

Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą pianę z białej i delikatnie wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz godzinę.

Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, daj mu przestygnąć w cieple. Sernik wyjmij po godzinie i odstaw w suche miejsce, aby zupełnie ostygł.

Smacznego.

Sernik posypany cukrem pudrem