Smakosze.pl
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

pixabay.compixel2013

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Tradycyjne wersje świątecznych dań znamy doskonale. Dobrze jest zachowywać zwyczaje, jednak czasami nawet w święta szukamy nowych smaków. Śledzie to jedna z podstawowych przystawek, która musi pojawić się w święta Bożego Narodzenia na naszyc

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.

Kiedy robimy śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, warto przemyśleć ilość dodawanych przypraw. Musimy wiedzieć, że śledzie same z siebie są słone, dlatego najlepiej zrezygnować z soli. Pamiętajmy, że również musztarda francuska jest lekko słona. Dobrze więc, aby przystawka ta nie była przesolona, ponieważ będzie się to wówczas kłóciło ze słodkim smakiem jabłek. Zdecydowanie najlepiej w przypadku śledzi z jabłkiem i musztardą francuską sprawdzi się zwykły czarny pieprz.

undefined

Składniki:

·         1 jabłko

·         1 cebula

·         1 pęczek szczypioru

·         8 papryczek jalapeño

·         ½ cytryny

·         6 filetów ze śledzia

·         2 łyżki stołowe oleju roślinnego

·         2 łyżki stołowe musztardy francuskiej

·         1 łyżka stołowa majonezu

·         1 łyżka stołowa śmietany 12%

·         przyprawy: pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Pierwszym etapem przyrządzenia śledzi z jabłkiem i musztardą francuską jest odpowiednie przygotowanie jabłka. Jabłko musimy dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłko możemy pokroić na jeszcze mniejsze fragmenty. Dobrze, aby były możliwie jak najdrobniejsze.

Papryczki jalapeño wyjmujemy z zalewy i również kroimy. Możemy pociąć je z plastry lub w bardzo drobną kostkę.

Jabłko i papryczki wrzucamy do miski.

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Dorzucamy ją do jabłka i papryczek.

Filety ze śledzia odsączamy z oleju. Podobnie jak resztę składników – również kroimy. Możemy pociąć ryby w kostkę lub w cienkie paski. Pokrojone śledzie dodajemy do miski, w której są już pozostałe składniki.

Całość skropić ½ cytryny.

W osobnej misce mieszamy składniki na sos. Dodajemy więc musztardę francuską, majonez, śmietanę, olej i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aby powstał jednolity, gładki sos.

Śledzie kładziemy na talerzach lub na jednym półmisku. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorem i skropione olejem. Możemy również posypać całość pieprzem.

Przystawkę podajemy na zimno.

undefined

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem.

Składniki:

·         1 jabłko

·         1 cebula czerwona

·         1 por

·         1 pęczek kopru

·         ½ cytryny

·         6 filetów ze śledzia

·         100 gramów musztardy francuskiej

·         400 mililitrów śmietany kwaśnej

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.  

Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.

Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Koper płuczemy i siekamy.

Następnie przystępujemy do stworzenia sosu. W tym celu łączymy ze sobą w misce śmietanę i musztardę francuską. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy sos do miski, w której jest starte jabłko. Dodajemy także posiekaną w kostkę cebulę oraz pora. W tym momencie dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie smaki i przyprawy dobrze się przeniknęły i połączyły.

Jednym z ostatnich etapów przygotowania śledzi z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem jest pokrojenie filetów śledziowych. Możemy pociąć je w paski lub w sporej wielkości kostkę.

Tak przygotowane ryby wkładamy do miski, w której jest reszta składników.

Całość umieszczamy na w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

Po upływie kilku lub kilkunastu godzin podajemy śledzie w misce. Możemy także od razu rozłożyć je na talerzach.

Całość posypujemy posiekanym wcześniej koprem. Możemy dodatkowo skropić przystawkę sokiem z cytryny.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sledzie-z-jablkiem-i-musztarda-francuska

2.      https://cookit.pl/przepis/325032/%C5%9Aledzie+z+jablkiem+i+musztarda+francuska

3.      https://kuchniabreni.pl/sledzie-jablkami-sosie-musztardowym/

4.      https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,167036,24249281,sledzie-w-smietanie-z-musztarda-francuska.html

undefinedundefined

Kopeć DorotaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Czytaj więcej >
mięso mielone

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sos pieczarkowy do mięsa

Czytaj więcej >
gofry

Przepisy

Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na ciasto z ciecierzycy - równie pyszne, co zdrowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina

Czytaj więcej >