Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską
Kiedy robimy śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, warto przemyśleć ilość dodawanych przypraw. Musimy wiedzieć, że śledzie same z siebie są słone, dlatego najlepiej zrezygnować z soli. Pamiętajmy, że również musztarda francuska jest lekko słona. Dobrze więc, aby przystawka ta nie była przesolona, ponieważ będzie się to wówczas kłóciło ze słodkim smakiem jabłek. Zdecydowanie najlepiej w przypadku śledzi z jabłkiem i musztardą francuską sprawdzi się zwykły czarny pieprz.
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.
undefined
Składniki:
· 1 jabłko
· 1 cebula
· 1 pęczek szczypioru
· 8 papryczek jalapeño
· ½ cytryny
· 6 filetów ze śledzia
· 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
· 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
· 1 łyżka stołowa majonezu
· 1 łyżka stołowa śmietany 12%
· przyprawy: pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Pierwszym etapem przyrządzenia śledzi z jabłkiem i musztardą francuską jest odpowiednie przygotowanie jabłka. Jabłko musimy dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłko możemy pokroić na jeszcze mniejsze fragmenty. Dobrze, aby były możliwie jak najdrobniejsze.
Papryczki jalapeño wyjmujemy z zalewy i również kroimy. Możemy pociąć je z plastry lub w bardzo drobną kostkę.
Jabłko i papryczki wrzucamy do miski.
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Dorzucamy ją do jabłka i papryczek.
Filety ze śledzia odsączamy z oleju. Podobnie jak resztę składników – również kroimy. Możemy pociąć ryby w kostkę lub w cienkie paski. Pokrojone śledzie dodajemy do miski, w której są już pozostałe składniki.
Całość skropić ½ cytryny.
W osobnej misce mieszamy składniki na sos. Dodajemy więc musztardę francuską, majonez, śmietanę, olej i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aby powstał jednolity, gładki sos.
Śledzie kładziemy na talerzach lub na jednym półmisku. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorem i skropione olejem. Możemy również posypać całość pieprzem.
Przystawkę podajemy na zimno.
undefined
Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem.
Składniki:
· 1 jabłko
· 1 cebula czerwona
· 1 por
· 1 pęczek kopru
· ½ cytryny
· 6 filetów ze śledzia
· 100 gramów musztardy francuskiej
· 400 mililitrów śmietany kwaśnej
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Koper płuczemy i siekamy.
Następnie przystępujemy do stworzenia sosu. W tym celu łączymy ze sobą w misce śmietanę i musztardę francuską. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy sos do miski, w której jest starte jabłko. Dodajemy także posiekaną w kostkę cebulę oraz pora. W tym momencie dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie smaki i przyprawy dobrze się przeniknęły i połączyły.
Jednym z ostatnich etapów przygotowania śledzi z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem jest pokrojenie filetów śledziowych. Możemy pociąć je w paski lub w sporej wielkości kostkę.
Tak przygotowane ryby wkładamy do miski, w której jest reszta składników.
Całość umieszczamy na w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Po upływie kilku lub kilkunastu godzin podajemy śledzie w misce. Możemy także od razu rozłożyć je na talerzach.
Całość posypujemy posiekanym wcześniej koprem. Możemy dodatkowo skropić przystawkę sokiem z cytryny.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sledzie-z-jablkiem-i-musztarda-francuska
2. https://cookit.pl/przepis/325032/%C5%9Aledzie+z+jablkiem+i+musztarda+francuska
3. https://kuchniabreni.pl/sledzie-jablkami-sosie-musztardowym/
undefinedundefined