Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską
pixabay.compixel2013

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

Tradycyjne wersje świątecznych dań znamy doskonale. Dobrze jest zachowywać zwyczaje, jednak czasami nawet w święta szukamy nowych smaków. Śledzie to jedna z podstawowych przystawek, która musi pojawić się w święta Bożego Narodzenia na naszych stołach. Warto jednak pomyśleć o tych rybach niekonwencjonalnie i połączyć ich smak ze smakami, które na pierwszy rzut oka mogą do śledzi nie pasować. Dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.

Kiedy robimy śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, warto przemyśleć ilość dodawanych przypraw. Musimy wiedzieć, że śledzie same z siebie są słone, dlatego najlepiej zrezygnować z soli. Pamiętajmy, że również musztarda francuska jest lekko słona. Dobrze więc, aby przystawka ta nie była przesolona, ponieważ będzie się to wówczas kłóciło ze słodkim smakiem jabłek. Zdecydowanie najlepiej w przypadku śledzi z jabłkiem i musztardą francuską sprawdzi się zwykły czarny pieprz.

Składniki:

· 1 jabłko

· 1 cebula

· 1 pęczek szczypioru

· 8 papryczek jalapeño

· ½ cytryny

· 6 filetów ze śledzia

· 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

· 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej

· 1 łyżka stołowa majonezu

· 1 łyżka stołowa śmietany 12%

· przyprawy: pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Pierwszym etapem przyrządzenia śledzi z jabłkiem i musztardą francuską jest odpowiednie przygotowanie jabłka. Jabłko musimy dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłko możemy pokroić na jeszcze mniejsze fragmenty. Dobrze, aby były możliwie jak najdrobniejsze.

Papryczki jalapeño wyjmujemy z zalewy i również kroimy. Możemy pociąć je z plastry lub w bardzo drobną kostkę.

Jabłko i papryczki wrzucamy do miski.

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Dorzucamy ją do jabłka i papryczek.

Filety ze śledzia odsączamy z oleju. Podobnie jak resztę składników – również kroimy. Możemy pociąć ryby w kostkę lub w cienkie paski. Pokrojone śledzie dodajemy do miski, w której są już pozostałe składniki.

Całość skropić ½ cytryny.

W osobnej misce mieszamy składniki na sos. Dodajemy więc musztardę francuską, majonez, śmietanę, olej i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aby powstał jednolity, gładki sos.

Śledzie kładziemy na talerzach lub na jednym półmisku. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorem i skropione olejem. Możemy również posypać całość pieprzem.

Przystawkę podajemy na zimno.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem.

Składniki:

· 1 jabłko

· 1 cebula czerwona

· 1 por

· 1 pęczek kopru

· ½ cytryny

· 6 filetów ze śledzia

· 100 gramów musztardy francuskiej

· 400 mililitrów śmietany kwaśnej

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.

Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Koper płuczemy i siekamy.

Następnie przystępujemy do stworzenia sosu. W tym celu łączymy ze sobą w misce śmietanę i musztardę francuską. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy sos do miski, w której jest starte jabłko. Dodajemy także posiekaną w kostkę cebulę oraz pora. W tym momencie dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie smaki i przyprawy dobrze się przeniknęły i połączyły.

Jednym z ostatnich etapów przygotowania śledzi z jabłkiem i musztardą francuską oraz porem jest pokrojenie filetów śledziowych. Możemy pociąć je w paski lub w sporej wielkości kostkę.

Tak przygotowane ryby wkładamy do miski, w której jest reszta składników.

Całość umieszczamy na w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

Po upływie kilku lub kilkunastu godzin podajemy śledzie w misce. Możemy także od razu rozłożyć je na talerzach.

Całość posypujemy posiekanym wcześniej koprem. Możemy dodatkowo skropić przystawkę sokiem z cytryny.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sledzie-z-jablkiem-i-musztarda-francuska

2. https://cookit.pl/przepis/325032/%C5%9Aledzie+z+jablkiem+i+musztarda+francuska

3. https://kuchniabreni.pl/sledzie-jablkami-sosie-musztardowym/

4. https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,167036,24249281,sledzie-w-smietanie-z-musztarda-francuska.html

Następny artykuł