Smakosze.pl Przepisy Smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Prosto, tanio, smacznie
canva/Nikolay_Donetsk

Smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Prosto, tanio, smacznie

23 kwietnia 2022

Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Ich wyjątkowa odsłona w wyrazistej i chrupiącej panierce z bułki tartej, mąki i parmezanu z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Podajcie ten smakołyk na najbliższej domówce, a wasi goście będą zachwyceni. Sos pomidorowy doskonale podkreśli smak serowej otoczki.

Pieczarki można podać na wiele pysznych sposobów. Zanim przygotujecie z nich sos grzybowy lub skroicie je na zupę , zerknijcie na naszą nową, prostą recepturę, z której przygotujecie wyjątkową przekąskę. Otoczone złocistą panierką z dodatkiem sera pieczarki smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie.

Przepis na pyszne pieczarki w chrupiącej panierce

Składniki na panierowane pieczarki:

  • 125 g pieczarek

  • 100 g tartego parmezanu

  • 100 g mąki pszennej

  • 2 duże jaja

  • 1 szklanka bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na szybki sos pomidorowy:

  • 1 puszka pokrojonych pomidorów

  • po pół łyżeczki bazylii i oregano

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)

  • płaska łyżeczka granulowanej cebuli

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy. W dużej misce łączymy mąkę z parmezanem. Jajka wbijamy do osobnego naczynia i mieszamy je z solą oraz pieprzem przy pomocy widelca. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą.

Pieczarki zanurzamy kolejno w masie jajecznej, mace z serem, ponownie w jaju i w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią.

Usmażone pieczarki osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub bibule. Podajemy na ciepło z domowym sosem pomidorowym.

Przygotowujemy go, podgrzewając pomidory w garnuszku na niewielkim ogniu z wybranymi przyprawami przez około 10 minut. Czas podgrzewania zależy od ich wyjściowej konsystencji. Smacznego.

Pieczarki w panierce są wyborne
Pieczarki w panierce są wyborne

Źródło zdjęcia; canva/zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam, materiały własne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy