Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Ten patent to hit

Polacy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Ten patent to hit

Rosół z obierek ziemniaczanych
canva/aga7ta; IG/ewawachowicz

Rosół w każdym domu robi się nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na wykorzystywanie nietypowych składników. Jej bulion gotowany jest bez mięsa i zawiera podpiekane ziemniaczane obierki. Smakuje tak dobre, że trzeba spróbować.
 

Przepis na rosół na ziemniaczanych obierkach

Choć zupa wykonana na obierkach może brzmieć absurdalnie, warto pokusić się o wykorzystanie łupin z bulw. Zawierają w sobie jeszcze sporo smaku i są skarbnicą wartości odżywczych. Przygotowanie nie jest skomplikowane i każdy sobie poradzi.

Składniki na rosół:

  • obierki z 6 większych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • pół niedużego selera
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki natka pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 łyżka suszonych ziół
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek

Składniki na knedelki wątrobiane:

  • 300 g wątroby drobiowej
  • 1 duże jajo
  • 1 bułka, moczona w mleku
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g bułki tartej
  • pół łyżeczki majeranku
  • posiekana natka pietruszki
  • 10 g masła, najlepiej klarowanego
Ludzie masowo rezygnują z jedzenia awokado. Powód jest naprawdę poważny

Jak zrobić rosół na ziemniaczanych obierkach? Patent Wachowicz jest niezawodny

Zaczynamy od pieczenia obierek ziemniaczanych na blasze z wyposażenia piekarnika. Przyrządzamy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, przed wstawieniem skrapiając oliwą z oliwek i przyprawiając solą oraz pieprzem.

Cebulę kroimy w ćwiartki, marchew oraz selera w dość grube kawałki. Wszystkie warzywa przenosimy do dużego garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy natkę pietruszki oraz czosnek.

Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 60 minut. Odcedzamy, doprawiamy ziołami i wrzucamy lubczyk oraz wyjęte z pieca obierki. Gotujemy przez 20 minut, po czym ponownie usuwamy stałe elementy.

Jak podać rosół Ewy Wachowicz?

Miss Polski proponuje serwowanie zupy z knedelkami wątrobianymi. Wykonuje je ze zmielonej wątróbki, do której wrzuca zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, majeranek, bułkę namaczaną oraz tartą i jajo. Sycące kulki wielkości orzecha włoskiego gotuje w osolonym wrzątku.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie rosołu. Polecamy znakomitą wersję bez mięsa. Sprawdźcie też koniecznie, jak zrobić tradycyjne danie z dodatkiem ziemniaków.

Rosół Wachowicz zaskakuje dodatkami.jpg
canva/phbcz

Źródło: ewawachowicz