Słowa eksperta o tegorocznym sezonie na truskawki
Truskawki co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Klienci najchętniej wypytują o owoce, które zostały wyhodowane w Polsce. Niestety, na razie nie jest ich wiele i są o wiele droższe od importowanych. Ceny dochodzą nawet do 50 złotych za kilogram.
Czy w tym roku będzie sezon na polskie truskawki?
Tegoroczny sezon na truskawki mocno różni się od tych, które pamiętamy z ubiegłych lat. Cytowana przez Dziennik Łódzki Anna Kaszewiak z Rynku Hurtowego Bronisze mówi, że w tym roku krajowe owoce i warzywa opóźnione są około dwa tygodnie.
Niestety, jeśli pogoda wciąż nie będzie sprzyjała, to w tym roku na rynku będzie mniej polskich owoców i warzyw niż w poprzednich latach. Niestety, może mieć to również przełożenie na ceny.
O ile wiadomo, że na początku sezonu są one zazwyczaj dość wysokie, to niestety przy małej ilości polskich owoców i warzyw, w dalszym ciągu mogą one kosztować o wiele więcej niż w poprzednich latach. Czym polskie truskawki różnią się od tych zagranicznych?
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?
Polska jest drugim w Europie (pierwsze miejsce należy do Hiszpanii) i ósmym na świecie producentem truskawek. Zgodnie z przepisami każdy sprzedawca powinien zamieścić na opakowaniu informacje o kraju pochodzenia owoców.
Na opakowaniu zawsze widnieje również odmiana truskawek, co także wskazuje na kraj pochodzenia tych owoców. Do polskich odmian zaliczamy m.in.: "Polkę", "Albę" praz "Malwinę i Perłę". Jak wykorzystać truskawki w kuchni?
W jaki sposób wykorzystać truskawki w kuchni?
Truskawki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z powodzeniem sprawdzą się one jako m.in. dodatek do sałatek i dań mięsnych. Możemy również wzbogacić nimi desery m.in. tiramisu, ciasta, torty oraz wrzucić do letniej sałatki owocowej.
Z tych owoców przygotujemy również smaczne przetwory. Od syropów i soków poprzez dżemy, chutneye i marmolady. Każde pachną latem i słońcem i szczególnie cieszą w smutne zimowe dni!
Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Pisaliśmy między innymi o niezwykłym zastosowaniu obierków z ogórka i podawaliśmy przepis na herbatę z mniszka lekarskiego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
żródło: Dziennik Łódzki/ Na Temat