Smutne wieści o cenach świątecznej kapusty
Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż.
Drożeje masło, coraz więcej płacimy też za kawę. Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa, które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.
Polskie warzywa coraz droższe
Ekspert rynku Marcin Kmera w rozmowie PAP sugeruje, że niestety należy nastawić się na kolejne podwyżki. Obserwuje on bowiem, że handlowcy czekają, aż ceny jeszcze wzrosną, by móc korzystniej sprzedać wykorzystywane na tradycyjnej wigilii produkty:
„Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen”. — wyjaśnia specjalista.
Ekspert zdradził, że przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, buraki ćwikłowe handlowcy kupowali po 0,7 zł/kg, a ziemniaki za 0,67 zł/kg. Obecnie koszty te to odpowiednio 1,9 zł/kg (wzrost o 153%), 1,5 zł/kg (o 98% więcej) i 1,1 zł (wzrost na poziomie 120%).
Tanieją za to jabłka i gruszki
Za krajowe owoce, a zwłaszcza sezonowe jabłka i gruszki, handlowcy zapłacą teraz mniej. Jabłka staniały niemal o połowę w porównaniu do ceny hurtowej sprzed roku. Największy spadek odnotowała odmiana Lobo.
„Cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17%”. — poinformował analityk.
W przypadku owoców importowanych sytuacja jest nieco gorsza, bo koszyk jest droższy o 13,4%. Najwięcej zdrożały granaty (aż o 52% drożej) i zagraniczne gruszki (wzrost o 35%.). Grejpfruty z kolei potaniały (spadek ceny o 12%).
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: forsal