Soczysty kurczak w sosie z sera pleśniowego
Smaczny i sycący obiad jest często jedynym, na co mamy ochotę po ciężkim i długim dniu pracy. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na kurczaka duszonego w sosie z sera pleśniowego, który idealnie rozgrzewa i eliminuje głód. Dużą zaletą tego dania jest prostota i szybkość przygotowania, ponieważ w kilka chwil można się cieszyć gotowym posiłkiem.
Kurczak w sosie z sera pleśniowego należy do kategorii ciężkich i kalorycznych dań, przez co nie jest zbyt często jedzony. Czasem można pozwolić sobie jednak na nieco przyjemności i wygody, a uśmiech na twarzach domowników, którzy będą mogli spróbować twojego dzieła, wszystko ci wynagrodzi.
Aby mięso z kurczaka nabrało jeszcze więcej silnego smaku, należy dodać do niego nieco mocnej wędliny. Idealnie sprawdzi się szynka parmeńska lub zwykły cienki boczek w plasterkach. Zawinięcie piersi z kurczaka w boczek lub szynkę spowoduje, że zwiększą się jego walory smakowe oraz wizualne.
Przepis na kurczaka w sosie z sera pleśniowego
Składniki:
-
pół kg piersi z kurczaka
-
100 g boczku lub szynki parmeńskiej
-
150 ml śmietany 30%
-
100 g sera lazur
-
odrobina siekanej natki pietruszki
-
odrobina oleju roślinnego
-
sól
-
pieprz biały
-
szczypta gałki muszkatołowej
Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia piersi z kurczaka. Wytnij z niej żyłki i ścięgna, a następnie potnij na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Każdy z nich delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka owiń plasterkami wybranej wędliny.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wykładaj na niego kurczaka i smaż z każdej strony na złoty kolor. Usmażone mięso przełóż na ręcznik papierowy. Z patelni wylej tłuszcz i ponownie postaw ją na gazie - tym razem najmniejszym.
Ser pokrój w niewielką kostkę. Wlej na patelnię śmietankę w temperaturze pokojowej. Dopraw ją pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować, wrzuć ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wrzuć mięso i gotuj przez jedną minutę. Przed podaniem posyp z wierzchu siekaną natką pietruszki. Danie świetnie komponuje się z makaronem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli.
Źródło zdjęcia: canva/Bastetamn, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku