Smakosze.pl Przepisy Soczysty kurczak w sosie z sera pleśniowego
canva/margouillatphotos, Getty Images

Soczysty kurczak w sosie z sera pleśniowego

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Smaczny i sycący obiad jest często jedynym, na co mamy ochotę po ciężkim i długim dniu pracy. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na kurczaka duszonego w sosie z sera pleśniowego, który idealnie rozgrzewa i eliminuje głód. Dużą zaletą tego dania jest prostota i szybkość przygotowania, ponieważ w kilka chwil można się cieszyć gotowym posiłkiem.

Kurczak w sosie z sera pleśniowego należy do kategorii ciężkich i kalorycznych dań, przez co nie jest zbyt często jedzony. Czasem można pozwolić sobie jednak na nieco przyjemności i wygody, a uśmiech na twarzach domowników, którzy będą mogli spróbować twojego dzieła, wszystko ci wynagrodzi.

Aby mięso z kurczaka nabrało jeszcze więcej silnego smaku, należy dodać do niego nieco mocnej wędliny. Idealnie sprawdzi się szynka parmeńska lub zwykły cienki boczek w plasterkach. Zawinięcie piersi z kurczaka w boczek lub szynkę spowoduje, że zwiększą się jego walory smakowe oraz wizualne.

Przepis na kurczaka w sosie z sera pleśniowego

Składniki:

  • pół kg piersi z kurczaka

  • 100 g boczku lub szynki parmeńskiej

  • 150 ml śmietany 30%

  • 100 g sera lazur

  • odrobina siekanej natki pietruszki

  • odrobina oleju roślinnego

  • sól

  • pieprz biały

  • szczypta gałki muszkatołowej

Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia piersi z kurczaka. Wytnij z niej żyłki i ścięgna, a następnie potnij na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Każdy z nich delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka owiń plasterkami wybranej wędliny.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wykładaj na niego kurczaka i smaż z każdej strony na złoty kolor. Usmażone mięso przełóż na ręcznik papierowy. Z patelni wylej tłuszcz i ponownie postaw ją na gazie - tym razem najmniejszym.

Ser pokrój w niewielką kostkę. Wlej na patelnię śmietankę w temperaturze pokojowej. Dopraw ją pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować, wrzuć ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wrzuć mięso i gotuj przez jedną minutę. Przed podaniem posyp z wierzchu siekaną natką pietruszki. Danie świetnie komponuje się z makaronem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli.

Ser pleśniowy

Źródło zdjęcia: canva/Bastetamn, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy