Sos beszamelowy
Canva.com - ALLEKO

Sos beszamelowy, podstawowy przepis na bazę do uwielbianych zapiekanek

Klasyczny, francuski sos, który nadaje smaku każdej zapiekance. Bez niego nie istniałaby kultowa lasagne. O czym mowa? Oczywiście o sosie beszamelowym, który od teraz nie będzie miał przed tobą żadnych tajemnic.

Sos beszamelowy wydaje się być trudny w zrobieniu, bo często mały błąd skutkuje jego zepsuciem. Uwielbiany przez większość smakoszy, mocno mleczny i tłusty, idealny do dań zapiekanych. Spróbuj wykonać go z naszym przepisem, aby przygotować najlepszą wersję sosu beszamelowego.

Francuski beszamel

Sos beszamelowy podobno powstał na dworze Ludwika XIV, składa się on z zasmażki z mąki na maśle z dodatkiem mleka i gałki muszkatołowej. Najczęściej polewa się nim lasagne, ale może też służyć jako sos do mięs i warzyw.

Składniki na sos beszamelowy

- 40 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- 25 g masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, aby było dość ciepłe.
W rondelku rozpuścić masło, gdy będzie już całkowicie rozpuszczone, dodać łyżka po łyżce mąkę, jednocześnie cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, gdy cała mąka będzie wsypana i rozprowadzona dodajemy całe mleko i energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

Mamy nadzieję, że tym razem twój sos beszamelowy wyszedł bez grudek, a jeśli coś poszło nie tak, to pamiętaj, że praktyka czyni mistrza!

Do czego sos beszamelowy?

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a posiadasz wszystkie składniki na sos beszamelowy, a do tego makaron twój posiłek będzie gotowy w kilkanaście minut! Wystarczy, że ugotujesz makaron i polejesz go przygotowanym przez siebie sosem beszamelowym, a na wierzchu posypiesz pietruszką. Najprostsze danie, ale jakie dobre!

Fani warzyw też mogą użyć sosu beszamelowego, wystarczy, że surowe warzywa typu marchew, seler, a nawet ziemniaki wyłożysz na naczynia żaroodpornego i polejsz je sosem beszamelowym, a następnie wstawisz na kilka minut do piekarnika. Kolejne danie gotowe!

Największą popularność beszamelowi przyniosła jednak lasagne, makaron z mięsem mielonym w połączeniu z sosem beszamelowym podbił serca ludzi na całym świecie. Może i ty spróbujesz swoich siły w przygotowaniu lasagne z sosem beszamelowym? Powodzenia!

Następny artykuł