Smakosze.pl
Sos beszamelowy

Canva.com - ALLEKO

Sos beszamelowy, podstawowy przepis na bazę do uwielbianych zapiekanek

2 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Kaczmarz

Udostępnij:

Klasyczny, francuski sos, który nadaje smaku każdej zapiekance. Bez niego nie istniałaby kultowa lasagne. O czym mowa? Oczywiście o sosie beszamelowym, który od teraz nie będzie miał przed tobą żadnych tajemnic.

Sos beszamelowy wydaje się być trudny w zrobieniu, bo często mały błąd skutkuje jego zepsuciem. Uwielbiany przez większość smakoszy, mocno mleczny i tłusty, idealny do dań zapiekanych. Spróbuj wykonać go z naszym przepisem, aby przygotować najlepszą wersję sosu beszamelowego.

Francuski beszamel

Sos beszamelowy podobno powstał na dworze Ludwika XIV, składa się on z zasmażki z mąki na maśle z dodatkiem mleka i gałki muszkatołowej. Najczęściej polewa się nim lasagne, ale może też służyć jako sos do mięs i warzyw.

Składniki na sos beszamelowy

- 40 g mąki pszennej- 500 ml ciepłego mleka- 25 g masła- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej- sól- pieprz

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, aby było dość ciepłe.W rondelku rozpuścić masło, gdy będzie już całkowicie rozpuszczone, dodać łyżka po łyżce mąkę, jednocześnie cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, gdy cała mąka będzie wsypana i rozprowadzona dodajemy całe mleko i energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

Mamy nadzieję, że tym razem twój sos beszamelowy wyszedł bez grudek, a jeśli coś poszło nie tak, to pamiętaj, że praktyka czyni mistrza!

Do czego sos beszamelowy?

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a posiadasz wszystkie składniki na sos beszamelowy, a do tego makaron twój posiłek będzie gotowy w kilkanaście minut! Wystarczy, że ugotujesz makaron i polejesz go przygotowanym przez siebie sosem beszamelowym, a na wierzchu posypiesz pietruszką. Najprostsze danie, ale jakie dobre!

Fani warzyw też mogą użyć sosu beszamelowego, wystarczy, że surowe warzywa typu marchew, seler, a nawet ziemniaki wyłożysz na naczynia żaroodpornego i polejsz je sosem beszamelowym, a następnie wstawisz na kilka minut do piekarnika. Kolejne danie gotowe!

Największą popularność beszamelowi przyniosła jednak lasagne, makaron z mięsem mielonym w połączeniu z sosem beszamelowym podbił serca ludzi na całym świecie. Może i ty spróbujesz swoich siły w przygotowaniu lasagne z sosem beszamelowym? Powodzenia!

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >