Steki z kalafiora czyli wegetariańska potrawa pełna smaku
pixabay.com

Steki z kalafiora czyli wegetariańska potrawa pełna smaku

Kuchnia wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu regularnie przybywa przepisów na potrawy bezmięsne. Takie dania są nie tylko zdrowe i bogate w aromaty, ale również przyjazne dla naszego otoczenia. Produkcja mięsa jak wiadomo bardzo obciąża środowisko naturalne i powoduje nadmierne zużycie zasobów ziemskich. Jeśli zatem chcemy być eko, należy zmniejszyć ilość spożywanego przez nas mięsa.

Kuchnia wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu regularnie przybywa przepisów na potrawy bezmięsne. Takie dania są nie tylko zdrowe i bogate w aromaty, ale również przyjazne dla naszego otoczenia. Produkcja mięsa jak wiadomo bardzo obciąża środowisko naturalne i powoduje nadmierne zużycie zasobów ziemskich. Jeśli zatem chcemy być eko, należy zmniejszyć ilość spożywanego przez nas mięsa.

Steki z kalafiora to potrawa, która nie tylko swoją nazwą, ale i kształtem, sposobem przygotowania i marynatą, nawiązuje do klasycznych mięsnych steków. Przyrządzona jest jednak z warzywa, którego właściwości oraz wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Udowodniono naukowo, że kalafior wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga zapobiegać chorobie wrzodowej oraz niesie ukojenie w walce z reumatyzmem.

Steki z kalafiora można przyprawiać na wiele sposobów, podawać je z różnymi warzywami i dodatkami. Można serwować je na ciepło i na zimno, jako składnik sałatek, kanapek lub burgerów. Poniższy przepis najbardziej nawiązuje do smaku steków mięsnych, marynata jest pikantna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Steki najłatwiej przygotować w piekarniku, ale można zrobić to również na patelni lub na grillu.

Składniki na steki z kalafiora:

- 1 duży kalafior lub dwa mniejsze
- 80 ml ketchupu (około 1/3 szklanki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu, syropu klonowego lub daktylowego
- 3 ząbki czosnku
- olej
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżka wędzonej papryki, ½ – 1 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania steków z kalafiora:

Kalafiora należy oczyścić z liści, dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Zaczynając od środka należy wykrawać plastry grubości 1,5-2cm, będzie ich od 2 do 4 sztuk, w zależności od wielkości warzywa. Pozostałe części oraz ewentualne kawałki, które się oderwały, również można zamarynować lub wykorzystać do innego dania, np. zupy jarzynowej lub kremu kalafiorowego.

W średniej wielkości misce należy wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, miód (lub jego zamiennik), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, 6 łyżek oleju i przyprawy (sól, paprykę ostrą i wędzoną). Wszystkie produkty należy ze sobą dokładnie połączyć.

Steki obtaczamy w marynacie i nacieramy, aby każdy fragment kalafiora został pokryty przyprawami. Należy robić to jednak bardzo delikatnie, aby nie połamać kruchych plastrów. Zamarynowane steki układamy jeden na drugim i odstawiamy na około godzinę (lub dłużej). Ten element można pominąć jeśli nie mamy na to czasu, jednak dzięki temu kalafior stanie się bardziej aromatyczny.

Steki z kalafiora z piekarnika:

Piekarnik należy nastawić na 190 stopni, program góra-dół.

Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia, a na nim steki z kalafiora pokryte przyprawami. Pozostałą częścią marynaty można delikatnie polać plastry.

Piec przez 20-25 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy marynata się nie przypala. Jeśli tak się stanie, a kalafior będzie jeszcze zbyt twardy, należy obrócić steka na drugą stronę. Po uzyskaniu właściwej miękkości i stopnia zarumienienia warzywa, steki wyjmujemy i przekładamy na talerz.

Steki z kalafiora z patelni:

Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła. Gdy składniki się połączą, wkładamy steki i smażymy na niewielkim ogniu tak, aby kalafior zarumienił się i zmiękł, ale się nie spalił. Gdy steki są już złote przekładamy je na drugą stronę. Co jakiś czas można dodatkowo smarować je pędzelkiem zanurzonym uprzednio w marynacie.

Steki z kalafiora z grilla:

W tym przypadku steki warto pokroić na nieco cieńsze plastry (około 1 cm). Zamarynowane kalafiory układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 7-8 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej miękkości.

Steki z kalafiora można podawać z różnymi dodatkami i sosami. Szczególnie polecamy serwować je w towarzystwie puree, np. ziemniaczanego, kaszy kuskus lub jaglanej. Warto jednak pamiętać, że tak przygotowane steki są niskokaloryczne, a więc dzięki dobraniu odpowiednich dodatków, można otrzymać sycące i jednocześnie dietetyczne danie.

Następny artykuł