Strzelczyk wziął bułki i zrobił z nich coś niedorzecznie pysznego. Nigdy nie jadłeś nic lepszego
Drżyjcie, przepisy na pain perdue i odsmażane pieczywo. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekane burgery. Przypominają zwykłą zapiekankę, są proste w przygotowaniu i zapewniają niezwykłe rozkosze.
Burgery z foremki
O tym, że zapiekanka to najlepszy sposób na starzejące się w kuchni produkty , wiadomo od dawna. Wysoka temperatura odświeża je nieco i łączy smaki w taki sposób, że choć wiemy, że w środku jest kawałek obeschniętego sera i wczorajsze ziemniaki, znów chce się je łapczywie jeść.
Jednak ze wszystkich zapiekanek – ziemniaczanych, makaronowych itp. – najrzadziej chyba przygotowujemy takie, których bazą jest stare pieczywo. Część odpowiedzialności za ten stan ponosi to, na ile różnych innych sposobów możemy nadać im drugie życie – przerabiając na bułkę tartą, dodając do kotletów bądź odsmażając na patelni.
Strzelczyk zapieka burgery
Jednak z tym przepisem na stare bułki zawahamy się dwa razy, zanim odłożymy je do kąta. Strzelczyk przygotowuje z nich coś w rodzaju zapiekanych kanapek w typie amerykańskich specjałów. Nazywa je burgerami z kurczakiem, ale konsystencją przypominają może nawet bardziej steki po filadelfijsku.
Składniki
- 6 bułek (mogą być maślane)
- 1 kg fileta z kurczaka
- 2 cebule
- ¼ kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 150 g startego cheddara
- 100 g mozzarelli
- 4-5 ogórków konserwowych
- ½ opakowania nachosów
- Sos bbq, ajwar lub inny ulubiony sos
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma
Zapiekane kanapki z kurczakiem
Pierś kurczaka płuczemy, czyścimy i kroimy w paski. Zasypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Wszystko dusimy, aż składniki będą miękkie, przez kilkanaście minut.
Przerzucamy kurczaka do miski i, najlepiej dwoma widelcami, rozdrabniamy na farsz . Przyprawiamy ulubionym sosem i mieszamy masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Bułki przekrawamy z grubości (jak na hamburgery), a spodami wykładamy blachę do pieczenia. Na nie nasypujemy po małym kopczyku startej mozzarelli. Na to zaś – nasz mięsny farsz.
Kurczaka posypujemy tartym cheddarem i pokruszonymi nachosami. Na każdej kanapce układamy jeszcze po 2-3 plasterki ogórka konserwowego. Przykrywamy wierzchami bułek, nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut .
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy bułki wyjmiemy z piekarnika, smarujemy ich wierzchy masłem czosnkowym. Znów nakrywamy folią aluminiową i pozwalamy daniu odpocząć przez 10-15 minut. Tak przygotowane bułki będą wciąż gorące i gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na jesienną pastę do pieczywa i obowiązkowy dodatek do marynowanych grzybów .