Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął bułki i zrobił z nich coś niedorzecznie pysznego. Nigdy nie jadłeś nic lepszego
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk wziął bułki i zrobił z nich coś niedorzecznie pysznego. Nigdy nie jadłeś nic lepszego

24 listopada 2024

Drżyjcie, przepisy na pain perdue i odsmażane pieczywo. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekane burgery. Przypominają zwykłą zapiekankę, są proste w przygotowaniu i zapewniają niezwykłe rozkosze.

Burgery z foremki

O tym, że zapiekanka to najlepszy sposób na starzejące się w kuchni produkty , wiadomo od dawna. Wysoka temperatura odświeża je nieco i łączy smaki w taki sposób, że choć wiemy, że w środku jest kawałek obeschniętego sera i wczorajsze ziemniaki, znów chce się je łapczywie jeść.

Jednak ze wszystkich zapiekanek – ziemniaczanych, makaronowych itp. – najrzadziej chyba przygotowujemy takie, których bazą jest stare pieczywo. Część odpowiedzialności za ten stan ponosi to, na ile różnych innych sposobów możemy nadać im drugie życie – przerabiając na bułkę tartą, dodając do kotletów bądź odsmażając na patelni.

farsz do bułek
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna

Strzelczyk zapieka burgery

Jednak z tym przepisem na stare bułki zawahamy się dwa razy, zanim odłożymy je do kąta. Strzelczyk przygotowuje z nich coś w rodzaju zapiekanych kanapek w typie amerykańskich specjałów. Nazywa je burgerami z kurczakiem, ale konsystencją przypominają może nawet bardziej steki po filadelfijsku.

Składniki

  • 6 bułek (mogą być maślane)
  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • ¼ kg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 150 g startego cheddara
  • 100 g mozzarelli
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • ½ opakowania nachosów
  • Sos bbq, ajwar lub inny ulubiony sos
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma

Zapiekane kanapki z kurczakiem

Pierś kurczaka płuczemy, czyścimy i kroimy w paski. Zasypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Wszystko dusimy, aż składniki będą miękkie, przez kilkanaście minut.

Przerzucamy kurczaka do miski i, najlepiej dwoma widelcami, rozdrabniamy na farsz . Przyprawiamy ulubionym sosem i mieszamy masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Bułki przekrawamy z grubości (jak na hamburgery), a spodami wykładamy blachę do pieczenia. Na nie nasypujemy po małym kopczyku startej mozzarelli. Na to zaś – nasz mięsny farsz.

Kurczaka posypujemy tartym cheddarem i pokruszonymi nachosami. Na każdej kanapce układamy jeszcze po 2-3 plasterki ogórka konserwowego. Przykrywamy wierzchami bułek, nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut .

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy bułki wyjmiemy z piekarnika, smarujemy ich wierzchy masłem czosnkowym. Znów nakrywamy folią aluminiową i pozwalamy daniu odpocząć przez 10-15 minut. Tak przygotowane bułki będą wciąż gorące i gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na jesienną pastę do pieczywa i obowiązkowy dodatek do marynowanych grzybów .

gotowa bułeczka
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Nie wkładaj skórek po mandarynkach do śmieci. Są cenne niczym złoto
Wlej do placków ziemniaczanych. Nie będą piły tłuszczu z patelni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy