Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec ze żmudnym zawijaniem gołabków. Patent Strzelczyka jest prostszy i bardziej efektowny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.02.2023 20:34

Koniec ze żmudnym zawijaniem gołabków. Patent Strzelczyka jest prostszy i bardziej efektowny

gołąbki inaczej według Tomasza Strzelczyka
screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube

Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu na zawijanie farszu w liście? Przygotuj lasagne według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz klasyczny farsz na gołąbki zapiekł z kapustą. Danie smakuje obłędnie i wygląda bardzo apetycznie.

Gołąbki według przepisu Strzelczyka wyglądają zjawiskowo

Tomasz Strzelczyk na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube dzieli się z fanami przepisami i kulinarnymi ciekawostkami. Jego kanał ma ponad milion subskrybentów. Niedawno popularny kucharz zdradził przepis na tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie.

Strzelczyk przygotował gołąbki bez zawijania. Mięso mielone wymieszał z ryżem, pomidorami, suszonymi grzybami. Farsz wykładał naprzemiennie z kapustą włoską i zapiekł. W ten sposób powstało danie, które wyglądem przypomina tort lub lasagne.

Kucharz do farszu dolał odrobinę wody z gotowania suszonych grzybów, aby go nawilżyć i wzmocnić smak. Możesz również wykorzystać bulion lub zimną wodę. Przepis na gołąbki i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.

Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny

Wyśmienite danie obiadowe według przepisu Strzelczyka

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • kilka ugotowanych, suszonych grzybów
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • 2 jajka
  • 150 g pomidorów z puszki
  • olej rzepakowy

 

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Na początku sparz kapustę. Cebulę posiekaj i zeszklij razem z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Posiekaj drobno ugotowane, suszone grzyby. Do większej miski przełóż mięso mielone wieprzowe i wołowe. 

Dodaj ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj również płatki owiane namoczone w mleku, grzyby, posiekane pomidory z puszki. Wbij 2 jajka, wsyp sól, pieprz i całość wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. 

Jeśli masa będzie zbyt sucha, wlej odrobinę wody, bulionu lub wody z moczenia grzybów. Okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Następnie wyłóż część farszu i kolejne liście. Układaj kilka warstw, dobrze uciskając. 

Mięso przykryj kapustą. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę. Po upieczeniu połóż na naczyniu większy talerz i obróć całość, aby danie wyszło z formy.

Przygotuj również bigos oraz mielone z dorsza według przepisu Strzelczyka. Dania zachwycą każdego.