Smakosze.pl Przepisy Surówka z kapusty będzie lepsza niż z chińskiej restauracji. Wystarczy pamiętać o 1 dodatku
Screen z filmu na kanale YouTube Prosty przepis na

Surówka z kapusty będzie lepsza niż z chińskiej restauracji. Wystarczy pamiętać o 1 dodatku

2 sierpnia 2023

Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z białej kapusty po chińsku

Inspirowany daniami z chińskich restauracji obiadowy dodatek można przygotować w większej ilości, bo w lodówce postoi nawet do tygodnia. Warto się skusić, bo wykonanie nie jest skomplikowane, a smak spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 większe marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml octu ryżowego
  • 220 g cukru
  • 35 g soli
Wygląda jak kania, a jest szalenie niebezpieczny. Ten grzyb właśnie się pojawił w polskich lasach

Jak zrobić surówkę z białej kapusty po chińsku?

Zaczynamy od posiekania kapusty. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Warzywa przenosimy do dużego naczynia, odpornego na wysokie temperatury.

Czosnek pozbawiamy łupin, po czym każdy z ząbków przekrawamy na pół i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy olej, ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy, aż produkty sypkie się rozpuszczą, stale mieszając, by nic się nie przypaliło.

Przygotowaną zalewę od razu przenosimy do umieszczonych w naczyniu żaroodpornym lub kamionkowej misce warzyw. Dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie przenosimy do lodówki.

Jak podać surówkę z białej kapusty po chińsku?

Pełna charakteru kompozycja pasuje zarówno do dań z azjatycką nutą, jak i do polskich klasyków takich jak schabowy z kością . Możecie też zaserwować ją obok smażonego tofu czy kotletów sojowych.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki do obiadu. Sprawdźcie koniecznie przepis na prosty i wyrazisty rarytas z porem . Być może skusi was też słodka kompozycja z selerem i rodzynkami .

Sos podkreśli surówkę z białej kapusty po chińsku.jpg
canva/Radist
Sanepid wziął pod lupę zakopiańskie oscypki. Mogą zniknąć z Krupówek
Test na fasolkę szparagową bez łyka znają wszyscy. My wiemy, jak najłatwiej je usunąć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy