Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia
Grochówka z wędzonką jest daniem idealnym na sezon jesienno-zimowy. Przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia stanie się sycącą propozycją, która skusi niejednego smakosza kuchni polskiej. Zobaczcie jak ją przyrządzić. Nie zapomnij o dobrym wędzonym boczku i kiełbasie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tradycyjną grochówkę Jakuba Kuronia
Składniki:
-
300 g grochu łuskanego w połówkach
-
250 g boczku wędzonego
-
350 g wędzonej kiełbasy
-
1 duża cebula
-
4 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
2 l wody lub bulionu drobiowego
-
5 ziemniaków
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
2/3 łyżeczki kminku
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
1 łyżka suszonego majeranku
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Dzięki temu ziarna szybciej się ugotują i będą bardziej lekkostrawne. Cebulę, marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy je w kostkę, a następnie tak samo traktujemy boczek. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek. Następnie dodajemy kiełbasę i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut. Do boczku i kiełbasy dodajemy cebulę i podsmażamy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, jeszcze chwilę podsmażamy.
Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy marchew i pietruszkę oraz namoczony groch. Wsypujemy przyprawy — czyli kminek, pieprz ziołowy i majeranek — i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut .
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy je do garnka i gotujemy przez kolejny kwadrans . Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z kromką świeżego chleba .
Na zimnie dni polecamy również zupę marchewkową z imbirem , która nie tylko nas rozgrzeje, ale tez wesprze naszą odporność. Być może zainteresuje was też przepis na pyszny napój z natki pietruszki , który pozwoli zużyć, te pyszne listki nim zwiędną.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron