Szarlotka z bezą i kruszonką według przepisu Ewy Wachowicz
Szarlotka zrobiona według przepisu prosto z programu Ewa Gotuje zachwyci nawet najbardziej wybrednych koneserów owocowych wypieków. Zaskocz swoich gości kompozycją pysznie kruchego ciasta z dodatkiem idealnie wyważonych w smaku jabłek i chrupiącej bezy.
Nie ma ciasta bardziej pasującego do popołudniowej małej czarnej niż tradycyjna szarlotka z bezą. Przepis Ewy Wachowicz pozwoli Wam odkryć to ciasto na nowo. Będzie idealny dla tych z Was, którzy nie mają dużego doświadczenia w przygotowaniu wypieków w domowym zaciszu.
Do przygotowania wypieku najlepiej skorzystać z kwaśnych jabłek takich jak antonówka czy szara reneta. Jeśli nie macie ich ręką, możecie wykorzystać gotowe musy ze słoika, dodatkowo je przyprawiając cynamonem czy kardamonem, jeśli okaże się to konieczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkową szarlotkę Ewy Wachowicz
Poniższe ilości składników wystarczają do przygotowania ciasta na dużej blasze o wymiarach 20 × 30 cm lub 24 × 24 cm. Możecie też wykorzystać tortownicę o średnicy 24 -26 cm.
Ciasto:
-
400 g mąki pszennej
-
pół szklanki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
4 żółtka
-
200 g masła
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
-
4 białka
-
szczypta soli
-
3/4 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
-
1,5 kg jabłek kwaśnych jabłek startych na tarce o dużych oczkach
-
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
-
odrobina bułki tartej
-
cukier puder do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zimne masło kroimy w dość dużą kostkę. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Będzie ono miało konsystencję drobnej kruszonki. Następnie oddzielamy żółtka od białek, białka umieszczając w osobnym, wysokim naczyniu.
Ciasto zagniatamy z żółtkami i dzielimy na 3 części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkowujemy na płat o wielkości blaszki do pieczenia. Umieszczamy je w formie, uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
Starte jabłka dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem cynamonu do momentu, aż zmiękną, czyli około 10 minut. Do białek dodajemy szczyptę soli i rozpoczynamy ich ubijanie. W międzyczasie dodajemy powoli cukier, kontynuując proces ubijania do czasu, aż uzyskamy sztywną pianę.
Podpieczony spód posypujemy cienką warstwą bułki tartej. Zapobiegnie to gromadzeniu się nadmiaru soku z jabłek i nasiąkaniu ciasta. Następnie wykładamy podduszone jabłka i warstwę ubitej piany, którą wyrównujemy łopatką. Z zamrażalnika wyjmujemy odłożone wcześniej ciasto. Ścieramy je na tarce, a uzyskane okruszki rozsypujemy równomiernie na białkach. Szarlotkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Tym razem pieczemy ją przez 50 - 60 minut. Sprawdzamy, czy kruszonka nie rumieni się zbyt mocno. Jeśli tak się dzieje, możemy wyłączyć górną grzałkę piekarnika.
Jeśli masz więcej jabłek, możesz podprażyć je wszystkie i wykorzystać nadmiar do przygotowania naleśników na słodko. Warto też zachować obierki od jabłek, które świetnie sprawdzą się jako baza do przygotowania domowego octu .
Źródło: canva/wideonet
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ania-gotuje