Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych
Dominika Mika
Dominika Mika 06.04.2021 02:00

Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych

Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych
Pixabay/Rita E ; Pexels / Karolina Grabowska

Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi. Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.

Tłuszcze trans - naturalne i przemysłowe

Naturalnie występujące tłuszcze trans posiadają wręcz właściwości prozdrowotne. Świetnym tego przykładem może być masło, w którym znaleźć można naturalne izomery trans: kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy CLA o bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.

Na które tłuszcze trans powinniśmy więc uważać? Niezdrowe dla nas są te powstające w wyniku przemysłowego uwodornienia olejów roślinnych, gdzie wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje się je działaniu bardzo wysokiej temperatury.

Takie tłuszcze podwyższają stężenie „złego” cholesterolu, którego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic i powoduje miażdżycę, co z kolei może prowadzić do zwału serca czy udaru mózgu. Spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa też ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca. O rozporządzeniu, które ma ograniczyć spożycie tłuszczy trans, pisaliśmy już parę tygodni temu, teraz weszło ono w życie. 

Tagi: Dieta Rosół