Wsyp do wigilijnej kapusty z grochem. Zapomnisz o wzdęciach
Teraz kapusta z grochem będzie bardziej przyjazna dla naszego żołądka. Możemy zapomnieć o wzdęciach i uczuciu ciężkości. Wszystko przez jeden dodatek, który sprawia, że wigilijna potrawa nam nie zaszkodzi.
Sposób na kapustę z grochem
Podczas świąt Bożego Narodzenia zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które bazują na kapuście. Mowa tu oczywiście o kapuście z grochem, czy pierogach z kapustą i grzybami. Wigilijna kapusta jest pełna smaku, ale jednocześnie bywa wyzwaniem dla naszego żołądka.
Powoduje wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawność. Takie objawy mogą odebrać nam całą radość z jedzenia kapusty z grochem. Jednak wystarczy dodać jeden z kilku produktów do wigilijnej kapusty, by ta nie szkodziła naszemu zdrowiu. Dzięki nim zapomnimy o wzdęciach i wielu innych nieprzyjemnych dolegliwościach.
Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawiennySmacznie i zdrowo w Wigilię
Wzdęcia sprawiają, że obwód brzucha zwiększa się, czujemy się źle, a nawet pojawia się ból. Wystąpienie wzdęć związane jest z określonymi pokarmami, ale też połykaniem powietrza podczas jedzenia. Kapusta z grochem jest jedną z potraw, która wzmaga wzdęcia i uczucie pełności w żołądku.
Co możemy zrobić, by zapobiec wzdęciom? Musimy działać już na etapie gotowania kapusty z grochem. Warto dodać do niej produkty, które niwelują uczucie pełności i zapobiegają wzdęciom. To przyprawy, które wielu z nas znajdzie już teraz w swojej kuchni. Wykazują one właściwości rozkurczowe i zapobiegają zgadze.
Te przyprawy dodaj do kapusty z grochem
Wigilijna kapusta nie spowoduje wzdęć, jeśli dodamy do niej kminek. Wystarczy niewielka ilość tej przyprawy, która ma właściwości rozkurczowe i zmniejszające wzdęcia. Podobne działanie mają też goździki. Wsypanie łyżeczki tej przyprawy łagodzą wzdęcia i zapobiegają zgadze.
Oprócz tego podczas gotowania kapusty z grochem można do niej dodać trochę anyżu. Ta przyprawa przyspieszy wydalanie gazów i ma działanie rozkurczające. Warto też pamiętać, by podczas gotowania ograniczyć używanie tłuszczów. Umiar w jedzeniu też zapewni dobre samopoczucie przy świątecznym stole. Pisaliśmy o przepisie siostry Anastazji na zupę grzybową z karpiem. Polecaliśmy recepturę na pieczoną karkówkę na święta.
Źródło: kobieta.interia.pl