Sznycle z indyka w wyjątkowej panierce
Sznycle z indyka: smażone w panierce, duszone w sosie pieczarkowym czy pieczone z warzywami?
Sznycle z indyka to nic innego jak indycza pierś pokrojona w plastry i delikatnie rozbita. Sposobów na przyrządzenie sznycli z indyka jest naprawdę wiele! Klasyczne sznycle z indyka możemy przygotować tak jak schabowe lub piersi z kurczaka: smażąc je w bułce i w jajku. Jeśli nie przepadasz za smażonymi potrawami, z powodzeniem możesz przygotować duszone sznycle z indyka w sosie pieczarkowym, porowym lub szpinakowym. Jeszcze lżejszą propozycją są również sznycle z indyka pieczone w piekarniku z warzywami. Jak widzisz, pomysłów na przyrządzenie indyczego mięsa nie brakuje. My polecamy Ci nasz przepis na sznycle z indyka w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu i przyprawy curry.
Chrupiąca panierka do sznycli z indyka – z parmezanem, czyli włoskim królem serów
Oprócz soczystej piersi z indyka, w naszym przepisie główną rolę gra panierka. Jak zrobić panierkę do mięsa, żeby była smaczna i chrupiąca? Tajemnica tkwi w serze, i to nie byle jakim: nazywany jest włoskim królem serów! Parmezan, bo to o nim mowa, to twardy ser typu podpuszczkowego wytwarzany z mleka krowiego. Jego włoska nazwa to Parmigiano-Reggiano. Wprawdzie oryginalny ser parmezan może być wytwarzany tylko w pięciu włoskich prowincjach, ale z łatwością możemy dostać ser typu parmezan w naszych polskich marketach. To, co go wyróżnia, to orzechowo-owocowy smak oraz ziarnista i rucha konsystencja – idealna do ścierania. Parmezan dodany do panierki sprawia, że staje się ona krucha. Dlaczego? Nie zawiera on dużo tłuszczu, co doskonale sprawdza się przy smażeniu, a poza tym zapobiega wydostawaniu się soków z mięsa.
Mięso indycze polecane przez dietetyków! Sznycle z indyka to zdrowy wybór
W parmezanie każde mięso smakuje wybornie; niezależnie od tego, czy będzie to kurczak, czy schab, panierka nada mu wyjątkowego smaku. My zdecydowaliśmy się przygotować w ten sposób sznycle z indyka. Wszystko dlatego, że indyk to mięso zdrowe i polecane przez dietetyków osobom z alergiami pokarmowymi i przy dietach niskokalorycznych. Cechuje się niską zawartością tłuszczu, a zarazem ma w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego zawiera cenne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jest bogate w niacynę, ryboflawinę oraz tiaminę, czyli witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. A przy tym jest po prostu pyszne i lekkostrawne!
Przepis na sznycle z indyka w panierce z parmezanem
W naszym przepisie przygotowujemy sznycle z indyka w panierce z dodatkiem parmezanu oraz curry. Do ich przyrządzenia wybierz mięso z dobrej hodowli – nie jest przecież tajemnicą, że odpowiedni chów przekłada się na walory smakowe. Ponieważ pierś z indyka jest dość sucha, zadbaj o to, by Twoje sznycle były soczyste. Warto wcześniej je namoczyć w mleku.
Składniki:
500 g sznycli z filetu piersi indyka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła klarowanego
1 białko jaja
1 łyżeczka curry
pieprz
sól
undefined
Przygotowanie:
Opłucz pierś z indyka pod bieżącą i osusz ręcznikiem papierowym. Wykrój z mięsa plastry na sznycle. Rozbij je lekko wałkiem lub tłuczkiem. Rób to delikatnie, żeby nie naruszyć ciągłości tkanki. Natrzyj sznycle solą i pieprzem. Włóż do miski lub innego głębokiego naczynia i zalej 1/2 szklanki mleka na pół godziny.W międzyczasie przygotuj panierkę. Wymieszaj razem 1/2 szklanki bułki tartej, 2 łyżki startego parmezanu i łyżeczkę przyprawy curry w proszku. W drugiej miseczce ubij białko jaja ze szczyptą soli.Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Wyjmij filety z mleka. Najpierw umocz je w białku, potem w panierce. Smaż sznycle na średnim ogniu po 5 minut na każdej stronie.
Sznycle z indyka smakują wyśmienicie z opiekanymi ziemniaczkami, frytkami lub ryżem. Do tego polecamy podać surówkę typu coleslaw. Smacznego!