Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Tak długo trzeba moczyć suszone grzyby do uszek i pierogów. Błąd jest kosztowny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.12.2024 19:10

Tak długo trzeba moczyć suszone grzyby do uszek i pierogów. Błąd jest kosztowny

suszone grzyby
Fot. Canva/Langan

Bez suszonych grzybów trudno wyobrazić sobie Wigilię. Jak długo moczyć suszone grzyby, by były mięciutkie i wzbogacały smak potraw wigilijnych? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule. 

Moczenie suszonych grzybów, czyli czas jest ważny

Suszone grzyby wykorzystujemy podczas przygotowywania dań wigilijnych. Trafiają do farszu na pierogi i do uszek. Są elementem kapusty z grzybami i doskonale wzbogacają smak świątecznych potraw. Suszone grzyby wyróżniają się aromatem i trudno bez nich wyobrazić sobie Wigilię

Jednak zanim poddamy je dalszej obróbce, suszone grzyby musimy najpierw namoczyć. Moczenie suszonych grzybów jest najważniejszą czynnością dzięki, której przywrócimy im naturalną strukturę. W ten sposób zwiększymy ich objętość i wydobędziemy ten wyjątkowy smak. 

suszone grzyby
Fot. Canva/medwether
W Wigilię od 6:00 zrobisz zakupy w Dino. Wielka obniżka cen uwielbianego produktu

Suszone grzyby, czyli o tym pamiętaj

Moczenie suszonych grzybów przygotowuje je do gotowania. Pozwala wrócić do naturalnej, mięsistej struktury. Proces moczenia zmiękcza też grzyby, a wodę, w której się moczyły, warto użyć np. podczas gotowania zupy. Należy suszone grzyby przed moczeniem opłukać z kurzu i innych zanieczyszczeń. 

Jeśli chcemy ugotować zupę grzybową, czy bigos, to suszone grzyby możemy wcześniej namoczyć. Jednak nic się nie stanie, gdy dodamy od razu suszone grzyby. Podczas gotowania i w wyniku kontaktu z sokami grzyby nabiorą właściwej objętości. Jednak takie grzyby będą bardziej kwaśne, niż te moczone w wodzie. Jeśli nie chcemy moczyć grzybów, to do bigosu warto dodać je zmielone na proszek. Dodadzą smaku i aromatu potrawie. 

Jak długo moczyć suszone grzyby?

Wiemy, co daje moczenie grzybów. Jednak jak długo powinny się one moczyć? Tutaj nie ma co się spieszyć. Suszone grzyby muszą się moczyć od do 5 godzin. Ciepła woda trochę przyspieszy ten proces i pozwoli szybciej wrócić grzybom do naturalnej struktury i objętości. Warto też mieć na uwadze, że grzyby do pierogów i uszek powinny się moczyć dłużej. 

Grzyby użyte do przyrządzenia zupy nabierają objętości też podczas gotowania zupy. Czy moczyć suszone grzyby całą noc? Długotrwałe moczenie może spowodować, że grzyby oddadzą cały swój smak i aromat, a tego przecież nie chcemy. Dlatego powinniśmy moczyć grzyby w letniej wodzie maksymalnie do 5 godzin. Pisaliśmy, jak zrobić chałwę na święta. Radziliśmy, jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku. 

pierogi
Fot. Canva/thepiwko

Źródło: polki.pl