Smakosze.pl

Canva/pawinp

Taką surówkę podpatrzyłam w chińskiej restauracji. Nie sądziłam, że jest tak prosta do zrobienia

11 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zachwycił mnie smak surówki z chińskiej restauracji. Postanowiłam, że taką samą przyrządzę w domu. Okazało się to niezwykle proste. Chrupiąca i aromatyczna surówka teraz często gości na moim stole. Polecam przepis na ten smaczny dodatek do dań obiadowych. 

Surówka jak z chińskiej restauracji na twoim stole

Czasem odwiedzam chińskie restauracje. Lubię tę kuchnię i zawsze zwracam uwagę na surówkę, która jest podawana do zamówionych potraw. Jej smak jest wyjątkowy. Surówka z chińskiej restauracji jest chrupka, aromatyczna i ma to coś, co sprawia, że ją uwielbiam. Biała kapusta, marchew, cebula i wyjątkowy sos pasują do wielu dań obiadowych.

Jednak czy taką surówkę można samemu przygotować w domu? Jak najbardziej! Skorzystałam z tego przepisu i przyrządziłam sycący i pyszny dodatek do obiadu. Słodko-kwaśny smak to kwintesencja smaku tej surówki. Zróbcie ją w swojej kuchni, bo to bardzo proste. 

surówka
Canva/BravissimoS
Chatka Baby Jagi

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić surówkę jak od Chińczyka?

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • duża marchew
  • duża cebula
  • ocet ryżowy lub spirytusowy 6%
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Robienie surówki jak z chińskiej restauracji, zaczynamy od poszatkowania kapusty. Potem marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Składniki przekładamy do płaskiego naczynia. Teraz wszystko dokładnie mieszamy.

Pora za przyrządzenie sosu. Do rondla wlewamy ocet i olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.

Surówka od Chińczyka doda smaku daniom obiadowym

Teraz zalewę przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dobrze mieszamy i uciskamy łyżką. Następnie odstawiamy na około godzinę. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa. Ta surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Wówczas składniki nabierają smaku z marynaty. 

Jak widać, surówka od Chińczyka jest prosta w przygotowaniu. Pasuje do dań mięsnych i przekąsek. Zwykła kanapka z taką surówką nabiera wyjątkowego smaku. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu przyrządzicie smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Pisaliśmy o taniej i smacznej surówce do obiadu. Polecaliśmy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty od babci. 

surówka
Canva/lenazap

Źródło: kuchnianawypasie.pl

sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ
jesienne knedle

Moja babcia robiła najlepsze knedle w rodzinie. Na jesień podawała je zawsze z zaskakująco pysznym farszem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >