Taką surówkę podpatrzyłam w chińskiej restauracji. Nie sądziłam, że jest tak prosta do zrobienia
Zachwycił mnie smak surówki z chińskiej restauracji. Postanowiłam, że taką samą przyrządzę w domu. Okazało się to niezwykle proste. Chrupiąca i aromatyczna surówka teraz często gości na moim stole. Polecam przepis na ten smaczny dodatek do dań obiadowych.
Surówka jak z chińskiej restauracji na twoim stole
Czasem odwiedzam chińskie restauracje. Lubię tę kuchnię i zawsze zwracam uwagę na surówkę, która jest podawana do zamówionych potraw. Jej smak jest wyjątkowy. Surówka z chińskiej restauracji jest chrupka, aromatyczna i ma to coś, co sprawia, że ją uwielbiam. Biała kapusta, marchew, cebula i wyjątkowy sos pasują do wielu dań obiadowych.
Jednak czy taką surówkę można samemu przygotować w domu? Jak najbardziej! Skorzystałam z tego przepisu i przyrządziłam sycący i pyszny dodatek do obiadu. Słodko-kwaśny smak to kwintesencja smaku tej surówki. Zróbcie ją w swojej kuchni, bo to bardzo proste.
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby JagiJak zrobić surówkę jak od Chińczyka?
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- duża marchew
- duża cebula
- ocet ryżowy lub spirytusowy 6%
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- sól
Robienie surówki jak z chińskiej restauracji, zaczynamy od poszatkowania kapusty. Potem marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Składniki przekładamy do płaskiego naczynia. Teraz wszystko dokładnie mieszamy.
Pora za przyrządzenie sosu. Do rondla wlewamy ocet i olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
Surówka od Chińczyka doda smaku daniom obiadowym
Teraz zalewę przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dobrze mieszamy i uciskamy łyżką. Następnie odstawiamy na około godzinę. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa. Ta surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Wówczas składniki nabierają smaku z marynaty.
Jak widać, surówka od Chińczyka jest prosta w przygotowaniu. Pasuje do dań mięsnych i przekąsek. Zwykła kanapka z taką surówką nabiera wyjątkowego smaku. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu przyrządzicie smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Pisaliśmy o taniej i smacznej surówce do obiadu. Polecaliśmy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty od babci.
Źródło: kuchnianawypasie.pl