Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką surówkę podpatrzyłam w chińskiej restauracji. Nie sądziłam, że jest tak prosta do zrobienia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.11.2023 14:06

Taką surówkę podpatrzyłam w chińskiej restauracji. Nie sądziłam, że jest tak prosta do zrobienia

surówka
Canva/pawinp

Zachwycił mnie smak surówki z chińskiej restauracji. Postanowiłam, że taką samą przyrządzę w domu. Okazało się to niezwykle proste. Chrupiąca i aromatyczna surówka teraz często gości na moim stole. Polecam przepis na ten smaczny dodatek do dań obiadowych. 

Surówka jak z chińskiej restauracji na twoim stole

Czasem odwiedzam chińskie restauracje. Lubię tę kuchnię i zawsze zwracam uwagę na surówkę, która jest podawana do zamówionych potraw. Jej smak jest wyjątkowy. Surówka z chińskiej restauracji jest chrupka, aromatyczna i ma to coś, co sprawia, że ją uwielbiam. Biała kapusta, marchew, cebula i wyjątkowy sos pasują do wielu dań obiadowych.

Jednak czy taką surówkę można samemu przygotować w domu? Jak najbardziej! Skorzystałam z tego przepisu i przyrządziłam sycący i pyszny dodatek do obiadu. Słodko-kwaśny smak to kwintesencja smaku tej surówki. Zróbcie ją w swojej kuchni, bo to bardzo proste. 

surówka
Canva/BravissimoS
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi

Jak zrobić surówkę jak od Chińczyka?

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • duża marchew
  • duża cebula
  • ocet ryżowy lub spirytusowy 6%
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Robienie surówki jak z chińskiej restauracji, zaczynamy od poszatkowania kapusty. Potem marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Składniki przekładamy do płaskiego naczynia. Teraz wszystko dokładnie mieszamy.

Pora za przyrządzenie sosu. Do rondla wlewamy ocet i olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.

Surówka od Chińczyka doda smaku daniom obiadowym

Teraz zalewę przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dobrze mieszamy i uciskamy łyżką. Następnie odstawiamy na około godzinę. Warto, co jakiś czas pomieszać warzywa. Ta surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Wówczas składniki nabierają smaku z marynaty. 

Jak widać, surówka od Chińczyka jest prosta w przygotowaniu. Pasuje do dań mięsnych i przekąsek. Zwykła kanapka z taką surówką nabiera wyjątkowego smaku. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu przyrządzicie smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Pisaliśmy o taniej i smacznej surówce do obiadu. Polecaliśmy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty od babci. 

surówka
Canva/lenazap

Źródło: kuchnianawypasie.pl