Zetrzyj na tarce kapustę i wrzuć na patelnię. Ten obiad wystarcza mi na 2 dni

Kapusta to uniwersalny składnik. Możemy z niej zrobić między innymi gołąbki, ale również wiele innych, pysznych potraw, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Między innymi możemy przygotować pyszny bigos lub łazanki. Jednak ten przepis zdecydowanie Was zaskoczy.
Co można przygotować z kapusty?
Kapusta to roślina, która jest uprawiana na całym świecie. Kiedy nadchodzi czas jej zbiorów, wiele osób zaciera ręce i marzy o przepysznych potrawach, które można z niej przygotować. A jest naprawdę wiele opcji. Przede wszystkim bigos, który w Polsce jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem. Do tego oczywiście dochodzą aromatyczne i smakowite gołąbki, które świetnie smakują podane z sosem pomidorowym. Nie można również zapominać o fantastycznych pierogach z kapustą i grzybami, które najczęściej możemy znaleźć na wigilijnym stole.

Przepis, który mamy Wam do zaproponowania jest troszkę inny, niecodzienny. Jednak warto go wypróbować, zjeść coś nowatorskiego i odblokować nowe smaki.
Takie ciasto zrobiłem na pierwszy dzień wiosny. Od razu stało się hitemPyszne kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty to świetny pomysł na obiad na 2 dni. Są one sycące, a przede wszystkim smaczne, co czyni je idealnym posiłkiem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kapusta
- 2 litry wody
- 100 g mąki
- płatki chili
- oregano
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- olej roślinny
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 30 g masła
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g majonezu
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- 10 ml soku z cytryny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotleciki z kapusty?
Przygotowanie takich kotletów jest bardzo proste i jest to świetny wybór na bezmięsny obiad.
W pierwszej kolejności ścieramy kapustę na dużych oczkach tarki. Do garnka wlewamy wodę, po czym przekładamy do niego kapustę. Gotujemy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy kapustę za pomocą specjalnej łyżki, tak aby zebrać jak najmniej wody i przekładamy ją do miski. Dodajemy mąkę, płatki chilli, oregano, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się zeszklą, po czym dodajemy do naszej masy w misce. Wbijamy również dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i 30 g masła.
Dłonie skrapiamy małą ilością oleju i z powstałej masy formujemy kotlety, po czym smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

W międzyczasie do miski przekładamy 100 g jogurtu greckiego, tyle samo majonezu, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i całość blendujemy na gładką masę.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Takie kotleciki z kapusty podajemy z przygotowanym sosem.
Sprawdź przepis na faszerowane jajka barwione burakami. Zobacz, jakie są pierwsze doniesienia o tegorocznych cenach truskawek.






































