Prosty sposób na chrupiące schabowe z bakłażana
Kotlety schabowe są tak często jedzone przez Polaków, że niektórym mogły się już znudzić. Dla takich osób proponujemy przygotowanie kotletów z bakłażana. Panierowane warzywo jest chrupiące, a w środku zachowuje swoją pyszną soczystość.
Kotlety schabowe od dziesięcioleci królują na polskich stołach, co z pewnością wywołuje u niektórych znużenie. Ile razy można w końcu jeść to samo danie? Zamiast klasycznych schabowych warto od czasu do czasu podać panierowanego bakłażana, który z odpowiednim sosem może zdetronizować swój mięsny pierwowzór.
Kotlety z bakłażana przyrządza się w praktycznie identyczny sposób, jednak pomija się etap rozbijania, co oszczędza pewną część pracy oraz czasu. Jako dodatek polecamy użyć sosu pomidorowego wzorowanego na tym do pizzy lub czosnkowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany
4 jajka
mąka
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Zacznij od dokładnego umycia warzyw i osuszenia ich papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki bakłażanów i pokrój na równe plastry o grubości około 1,5 cm. Posyp je solą i odstaw na 30 minut, aby straciły swoją gorycz.
Mąkę i bułkę tartą wsyp do osobnych talerzy. Do trzeciego naczynia wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem, a następnie dokładnie rozbełtaj. Obtocz plastry bakłażana kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż na nim kotlety z obu stron, aż uzyskają złotą barwę panierki. Przełóż je do talerza z ręcznikiem papierowym, aby odciekły z tłuszczu. Podawaj z wybranym sosem oraz świeżo usmażonymi domowymi frytkami. Smacznego.
Źródło: canva/carpaumar, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker.pl