Smakosze.pl

Canva

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze

29 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.

Brokuły- jedz je na zdrowie

Brokuły mają zielony kolor i nieco przypominają miniaturowe drzewo. Spokrewnione są z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Te zielone warzywa w 90 procentach składają się z wody, mają też trochę węglowodanów i białka. Natomiast nie zawierają ani grama tłuszczu. Pełne są też witaminy C, K, kwasu foliowego i chromu.

Jedzenie brokułów poprawia nastrój i pamięć. Działają przeciwzapalnie i wspomagają układ krążenia. Do tego obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jednak zanim je zjemy, należy je ugotować. Ważne, by zrobić to w prawidłowy sposób, a nie kierować się modą z internetu na gotowanie brokułów w całości. Przed tym przestrzega Marta Zaleska, która jest technolożką żywności.

Bożena Dykiel królową sernika

Bożena Dykiel jest królową sernika. Bez tego składnika się nie obejdzie

CZYTAJ DALEJ

Nie kieruj się modą, nie gotuj brokułów w taki sposób!

Marta Zaleska podkreśla, żeby nie gotować brokułów w całości. W sieci pojawiła się swoista moda na taki sposób przygotowania tego zdrowego warzywa. Wkłada się go łodygą do góry do garnka z wodą. Jednak technolożka żywności przestrzega przed tym sposobem. Zaleska zaznacza, że gdy brokuł jest w całości, nie możemy go dokładnie oczyścić. Mogą się w nim znajdować robaki, których nie zauważymy oraz brud.

Marta Zaleska w filmiku, który opublikowała w swoich mediach społecznościowych, zauważa jeszcze, że taki sposób gotowania brokułów jest marnotrawstwem energii, wody i brokuła. Właściwym sposobem gotowania jest podzielenie warzywa na większe różyczki, tak by ugotować go za jednym razem, a nie w kilku partiach. 

Brokuły- sposoby na jego zjedzenie

Brokuły możemy jeść na surowo i w ten sposób dodawać je do sałatek i surówek. Można je też zblanszować, albo gotować na parze. Ta metoda bywa często polecana, bo wpływa na zachowanie wszelkich wartości odżywczych tego warzywa. Warto podkreślić, że w ten sposób piękny zielony kolor brokuła też jest zachowany.

Gdy gotujemy brokuła w garnku, trzeba zadbać o odpowiednią ilość wody. Powinny to być około 3 litry wody. Gotujemy warzywo około 4 minuty. Po ugotowaniu brokuł powinien być lekko sprężysty i twardy. Pisaliśmy o sałatce z brokułów Anny Bardowskiej. Radziliśmy, by nie wyrzucać łodyg z tych warzyw. 

Źródło: Instagram/@panitechnolog

Biedronka uczy jak zużywać liście kalafiora

Polacy masowo obrywają liście kalafiora. Odpowiedź Biedronki zaskoczy każdego

CZYTAJ DALEJ
Dietetyk poleca matchę

Pij raz dziennie, a zauważysz duże zmiany. Dietetyk zachwala hitowy napój

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >