Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.05.2023 20:58

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze

gotowanie brokułów
Canva

W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.

Brokuły- jedz je na zdrowie

Brokuły mają zielony kolor i nieco przypominają miniaturowe drzewo. Spokrewnione są z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Te zielone warzywa w 90 procentach składają się z wody, mają też trochę węglowodanów i białka. Natomiast nie zawierają ani grama tłuszczu. Pełne są też witaminy C, K, kwasu foliowego i chromu.

Jedzenie brokułów poprawia nastrój i pamięć. Działają przeciwzapalnie i wspomagają układ krążenia. Do tego obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jednak zanim je zjemy, należy je ugotować. Ważne, by zrobić to w prawidłowy sposób, a nie kierować się modą z internetu na gotowanie brokułów w całości. Przed tym przestrzega Marta Zaleska, która jest technolożką żywności.

Bożena Dykiel jest królową sernika. Bez tego składnika się nie obejdzie

Nie kieruj się modą, nie gotuj brokułów w taki sposób!

Marta Zaleska podkreśla, żeby nie gotować brokułów w całości. W sieci pojawiła się swoista moda na taki sposób przygotowania tego zdrowego warzywa. Wkłada się go łodygą do góry do garnka z wodą. Jednak technolożka żywności przestrzega przed tym sposobem. Zaleska zaznacza, że gdy brokuł jest w całości, nie możemy go dokładnie oczyścić. Mogą się w nim znajdować robaki, których nie zauważymy oraz brud.

Marta Zaleska w filmiku, który opublikowała w swoich mediach społecznościowych, zauważa jeszcze, że taki sposób gotowania brokułów jest marnotrawstwem energii, wody i brokuła. Właściwym sposobem gotowania jest podzielenie warzywa na większe różyczki, tak by ugotować go za jednym razem, a nie w kilku partiach. 

Brokuły- sposoby na jego zjedzenie

Brokuły możemy jeść na surowo i w ten sposób dodawać je do sałatek i surówek. Można je też zblanszować, albo gotować na parze. Ta metoda bywa często polecana, bo wpływa na zachowanie wszelkich wartości odżywczych tego warzywa. Warto podkreślić, że w ten sposób piękny zielony kolor brokuła też jest zachowany.

Gdy gotujemy brokuła w garnku, trzeba zadbać o odpowiednią ilość wody. Powinny to być około 3 litry wody. Gotujemy warzywo około 4 minuty. Po ugotowaniu brokuł powinien być lekko sprężysty i twardy. Pisaliśmy o sałatce z brokułów Anny Bardowskiej. Radziliśmy, by nie wyrzucać łodyg z tych warzyw. 

Źródło: Instagram/@panitechnolog