Ciasto czekoladowe bez konieczności pieczenia jest zbawieniem dla wszystkich miłośników łatwych deserów. Łakoć ten ma intensywny smak i bardzo przyjemną fakturę. Co więcej, aby go przygotować, nie potrzeba wcale żadnych specjalistycznych przyborów kuchennych. Ciasto czekoladowe jest klasyką, wobec której mało kto potrafi przejść obojętnie. Ciężko bowiem wyobrazić sobie lepsze zakończenie doskonałego obiadu niż kawałek takiego przysmaku z odrobiną lodów czy bitej śmietany. Jeśli nie masz piekarnika, a zarazem masz ochotę na skosztowanie czegoś słodkiego, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Wystarczy poczekać jedynie, aż masa czekoladowa stężeje i można zabierać się za jedzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Często nie mamy czasu albo ochoty spędzanie długich godzin w kuchni. Niektórych też przerażają skomplikowane receptury, wtedy właśnie sięgają po błyskawiczne ciasta. Tymczasem bardzo prosty i naturalny deser zrobisz w okamgnieniu, stosując magiczną "zasadę trzech", która odnosi się do proporcji składników i czasu przygotowania wypieku. Wystarczą 3 minuty, by ciasto było gotowe. Ciasto, na które czasem mamy szczególną ochotę, może wymagać od nas spędzenia długich godzin w kuchni. Niekoniecznie idzie to w parze z wolnym czasem. Nie każdy chce żmudnie zagniatać ciasto albo czekać, aż wyrośnie. Zabiegani decydują się wtedy na kupno gotowego wypieku z ulubionej cukierni albo inny szybki w przygotowaniu deser. Najwięksi smakosze wiedzą jednak, że gotowe ciasto nie zawsze smakuje dobrze, a co niektórzy mają wyrzuty sumienia, gdy jedzą słodkości o nieznanym składzie. W takich chwilach warto przygotować błyskawiczny wypiek z produktów, które zwykle zawsze mamy w domu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niektóre napoje wypite przed snem mogą pomóc nam szybciej zasnąć. Czy należy do nich również kakao? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak można byłoby się spodziewać. Choć kakao rzeczywiście uspokaja, nie zawsze pozytywnie wpłynie na nasz sen. Nasze babcie radziły, by przed pójściem spać, wypić kefir. Okazuje się, że miały sporo racji. Jednak nie tylko ten napój świetnie sprawdza się przed snem. Okazuje się, że również kakao może świetnie wpłynąć na nasz organizm, gdy wypijemy je przed pójściem spać. Jednak jest jedno "ale", o którym należy pamiętać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gorąca czekolada, którą przygotowała Mary Frances Creighton, zabiła jej 47-letnią teściową oraz nastoletniego syna Creighton. Okazało się, że kobieta dodawała do deserów arszenik, czyli silną truciznę. Co ciekawe, przez lata uważano tę substancję za lekarstwo - już w starożytności podawano ją, chociażby na łuszczycę. Gorąca czekolada doskonale rozgrzewa w zimne dni, dlatego często podawana jest zimą - siadając przy kominku z kubkiem parującego napoju ciężko o przyjemniejszy i bardziej przytulny klimat. Nie każdy mógł się mimo wszystko czuć bezpiecznie w takiej scenerii, gdy w jego pobliżu przebywała Mary Frances Creighton, nazywana przez media "Borgii z Long Island" - przydomek nadany został jej na cześć renesansowej rodziny Borgiów, którzy umiłowali sobie arszenik jako główny sposób eliminowania przeciwników. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie gorzka, nie biała, a różowa czekolada zdobywa ostatnimi czasy coraz większą popularność. Choć wiele osób kojarzy tego typu słodycze z czymś sztucznym i niezdrowym, nic bardziej mylnego. Różowa czekolada powstaje z naturalnych składników i jest niesamowicie zdrowa. Czekolada jest produktem, który potrafi polepszyć nastrój. Jednak w nielicznych przypadkach zdarza się, że może doprowadzić do śmierci. Gdy zachowujemy odpowiednie proporcje, nie trzeba się obawiać jej jedzenia.Zazwyczaj czekoladowe słodkości kojarzą nam się brązowymi lub śnieżnobiałymi produktami – w zależności od tego, na jaki rodzaj się zdecydujemy. Jedni przepadają za nieco bardziej gorzkawym smakiem, inni doceniają śnieżnobiałą mleczną słodycz. Na rynku od jakiegoś czasu można znaleźć pewną alternatywę, jaką jest czekolada różowa. Czy warto po nią sięgnąć?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sklepy spożywcze codziennie są odwiedzane przez liczne grono smakoszy. Niestety niektórzy z nich dokonują różnych kradzieży. W asortymencie można znaleźć rozmaite specjały, które mogą zainteresować potencjalnego złodzieja. Trzydziestolatek z Legnicy nie mógł się oprzeć pokusie i ukradł czekoladowe jajka. Okazało się, że łącznie wyniósł ze sklepu aż 96 sztuk łakoci. Teraz grozi mu kara pozbawienia wolności.Nie da się ukryć, że sklepy spożywcze przeważnie są zaopatrzone w wiele przysmaków, które są uwielbiane przez miłośników kulinariów. Czasami klienci nie potrafią się powstrzymać i decydują się na kradzież. Legniczanin usiłował wynieść ze sklepu czekoladowe jajka. Z pewnością nie podejrzewał, że będą mu grozić tak poważne konsekwencje.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Biedronka znana jest ze swoich licznych promocji, które często pozwalają klientom na wykonywanie zakupów, za wyjątkowo małe pieniądze. Tym razem można nabyć Kinder Jajka Niespodzianki za jedyne 0,49 zł od sztuki. Rabat dotyczy jednak tylko jednej serii. Biedronka od lat kojarzona jest z niskimi cenami, a także sklepami dostępnymi w praktycznie każdym zakątku Polski. Dzięki temu sieć cieszy się niesłabnącą popularnością, na którą wiele innych sklepów musi znacznie ciężej pracować. Rządni promocji klienci cały czas przeglądają ofertę portugalskiego sklepu, aby móc zaopatrzyć się w ulubione towary za znacznie mniejsze pieniądze. Obecnie w sieci wiele mówi się o akcji rabatowej na jajka Kinder Niespodzianka, których cena jest rekordowo niska.
Brytyjska sieć marketów Morrisons jest bardzo znanym i lubianym przez Brytyjczyków miejscem. Jej historia sięga roku 1899, założył ją wtedy w Bradford William Morrison. Obecnie, supermarkety tej sieci znajdują się na 4 miejscu pod względem wielkości. Firma Morrisons umieściła na swojej stronie internetowej ostrzeżenie dotyczące produktów spożywczych, które wyprodukowane zostały w Polsce. Niestety polskie produkty nie mają opisanych wszystkich alergenów na opakowaniu.
Czekolada jest bez wątpienia jednym z najczęściej wybieranych produktów z kategorii słodyczy. Każdy po zjedzeniu jej odczuwa ogromną radość, ponieważ obecność teobrominy sprawia, że mózg wydziela więcej dopaminy odpowiadającej między innymi za uczucie przyjemności. W czasie Wielkanocy kupujemy ogromne ilości czekoladowych zajączków, a niektórzy wkładają je nawet do święconki. Niestety, jeśli chcemy je później zjeść, lepiej kupić produkty z wyższej półki cenowej - najtańsze zajączki mają bowiem w składzie wiele niezdrowych składników.
Dobrze wykonane ciasto czekoladowe potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Zapach, jaki rozpościera się po całym domu podczas pieczenia, sprawia, że każdy nie może się doczekać, aż będzie mógł uszczknąć chociaż jeden kawałek. Jeśli chcesz jednak, aby wszyscy błagali cię o upieczenie kolejnej partii, bądź zdradzenie przepisu, zastosuj poniższą poradę. Dzięki niej całe ciasto będzie miało o wiele intensywniejszy smak, który może wywołać na twoim ciele ciarki radości.
Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko. Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych.
Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.
Zdrowe odżywanie jest bardzo ważne, jednak jak głosi stare porzekadło – co za dużo, to nie zdrowo. Zbyt rygorystyczne przestrzeganie diety może doprowadzić do ciągłego smutku i frustracji. Dlatego mędrcy tego świata w dziedzinie fitnessu, wymyślili cheat day lub cheat meal. Oznacza to, że osoby, które na co dzień trzymają rygorystyczną dietę mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na jeden dzień lub jeden posiłek odstępstwa od zwyczajnego dla nich menu.Jest to szczególnie popularne od osób, które nie są zawodowymi sportowcami, a dietę trzymają, aby pozbyć się zbędnych kilogramów i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Właśnie na taki czas powstało brownie. No może nie zupełnie tak wygląda historia tej potrawy, jednak chyba wszyscy zgodzimy się, że bardziej słodkiego i czekoladowego ciasta chyba nie znajdziemy.
Nie da się ukryć, że Kinder Niespodzianka sprawiła radość wielu pociechom. Czekolada w takiej formie została wymyślona w 1974 roku. Od tamtego czasu forma i opakowanie jajka jest niemal taka sama. Dotyczy to również wnętrza.
Ziarna kakaowca widujemy czasem już w formie uprażonej. Zdecydowanej większości z nas kojarzą się z czarnymi kuleczkami niczym ziarna kawy. Jednak w rzeczywistości wyglądają one zupełnie inaczej, co ujawniło bijące rekordy popularności wideo na TikToku.
Blok czekoladowy to idealny deser z czasów PRL-u, gdy składniki na wykwintne przysmaki były wyjątkowo drogie. Receptura na blok składa się z tanich produktów, do których praktycznie każdy miał stosunkowo dobry dostęp. Co więcej, łatwość wykonania jest kolejnym plusem tego doskonałego słodycza. Szczególnie mocno podoba się dzieciom, w końcu duża ilość herbatników i czekolady nie jest obojętna dla najmłodszych smakoszy. Jeśli chcesz powrócić do dawnych lat, spróbuj go wykonać.
Kto z nas za dzieciaka nie marzył o Kinder Niespodziance? Kiedyś to był symbol prawdziwego bogactwa i zazwyczaj dostawaliśmy ją jednie na urodziny albo na święta. Teraz dzieciaki mogą zdecydowanie częściej sięgać po takie pyszności. Jednak nadal, niektóre szczegóły mogą być dla nas tajemnicą.
Czekolada zjadana jest przez nas w wielu postaciach, jednak najczęściej kupujemy ją w tabliczkach. Taki rodzaj czekolady jest łatwy w transporcie i przechowywaniu, a także jedzeniu - wystarczy odłamać kawałek i już można smakować doskonały słodycz. Niestety zdarza się, że po odwinięciu sreberka widzimy biały nalot na powierzchni czekolady, który dla wielu ludzi jest odpychający. Kojarzy im się z pleśnią i zepsuciem, co prowadzi do wyrzucenia tabliczki na śmieci. Na szczęście nalot ten nie jest niczym złym.
Chatka baby-jagi to ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje. Z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale jego przygotowanie od a do z zajmuje dosłownie moment. Swoim smakiem bardzo przypomina sernik, więc z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego ciasta. Niezaprzeczalnym atutem chatki baby-jagi jest jej wspaniały wygląd. Jedno spojrzenie na jej bryłę i od razu mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto to sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, gdzie na pewno zrobi ogromne wrażenie.
Przepyszna czekolada uchodzi za jeden z najbardziej klasycznych łakoci. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby tego typu słodką przekąskę. Wielu z nich chciałoby, aby samoistnie się mnożyła. Istnieje sposób, który częściowo na to pozwala.
Ciasto, które przywraca wiele wspomnień z dzieciństwa jest banalnie proste do wykonania. Najlepszym możliwym wyborem jest przygotowanie bloku czekoladowego - deseru, który niegdyś był podawany praktycznie po każdym wykwintnym posiłku.