Smakosze.pl
nutella ze śliwek

canva/MarianVejcik

Prosty przepis na pyszną nutellę ze śliwek

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Łasuchy często mają wyrzuty sumienia, że jedzą za dużo słodyczy, które nie są zdrowe. I tu na ratunek przychodzi nasz prosty przepis na pyszną nutellę ze śliwek. Niby nutella, ale jednak ze śliwek, a owoce to porcja zdrowia. Tak jest, tę nutellę możecie jeść z większym spokojem duszy.

Popularna nutella to krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy. Można nim smarować naleśniki, gofry, bułki albo przekładać ciasta. Jest na tyle smaczny, że trudno poprzestać na jednej jego łyżeczce. A niestety jest dość kaloryczny.

Nasza nutella bazuje na rozgotowanych śliwkach. Dodaje się do nich trochę cukru i kakao, a dla wzmocnienia smaku nieco czekolady. Nie jest więc, aż tak kaloryczna, a przy tym zawiera wartościowe składniki ze śliwek. Posmakuje dzieciom i dorosłym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na pyszną nutellę ze śliwek

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek

  • ok. 300 g cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2-3 łyżki ciemnego kakao

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

dyniowe latte

Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie śliwkowej nutelli

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Umieść w garnku, wymieszaj z cukrem, gotuj do czasu, aż owoce rozgotują się i odparuje płyn. Im gęściejsza masa, tym częściej ją mieszaj by się nie przypaliła.

Do masy śliwkowej dodaj cukier wanilinowy oraz kakao. Wymieszaj, gotuj całość ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj kawałki czekolady, mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Gorącą masą napełnij małe, wyparzone słoiczki. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na ręczniku pokrywkami do dołu. Pozostaw je w tej pozycji do wystygnięcia.

naleśniki z nutellą

naleśniki z nutellą

Źródło zdjęcia: canva/Oleksand Prokopenko

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >