Smakosze.pl
Domowe ptasie mleczko

By Ra Boe - selbst fotografiert DigiCam C2100UZ, CC BY-SA 2.5

Przepis na domowe ptasie mleczko

25 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.

Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.

Przepis na domowe ptasie mleczko

Składniki:

na polewę:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka żelatyny

  • 50 ml wody

na piankę:

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1/3 szklanki wody

  • 6 białek jaj

  • 3/4 szklanki cukru drobnego

  • pół cytryny

  • aromat waniliowy lub śmietankowy

Rosół z imbirem

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ptasiego mleczka

Na polewę do rondelka wlej śmietankę. Dodaj cukier, masło i kakao. Podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia. Wlej ją do przygotowanej polewy, wymieszaj.

Na piankę żelatynę zalej wodą, gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia. Odstaw, by całkowicie wystygła.

Jajka umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel ostrożnie białka i ubij je do białości. Wtedy zacznij stopniowo dodawać cukier i ubijaj, aż powstanie gęsta piana.

Pianę połącz z sokiem z cytryny i aromatem. Na koniec dodaj do niej wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.

Niedużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wylej cienką warstwę polewy. Możesz ją rozprowadzić pędzelkiem. Na polewę wyłóż piankę, wyrównaj powierzchnię, polej resztą polewy. Ptasie mleczko wstaw do lodówki, by stężało.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe słodycze. Zobacz jak przygotować pyszne krówki, a także jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego.

ubijanie białek

ubijanie białek

Źródło zdjęcia: canva/ninikas

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >