Przepis na domowe ptasie mleczko
Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.
Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.
Przepis na domowe ptasie mleczko
Składniki:
na polewę:
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
50 ml wody
na piankę:
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
6 białek jaj
3/4 szklanki cukru drobnego
pół cytryny
aromat waniliowy lub śmietankowy
Przygotowanie ptasiego mleczka
Na polewę do rondelka wlej śmietankę. Dodaj cukier, masło i kakao. Podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia. Wlej ją do przygotowanej polewy, wymieszaj. Na piankę żelatynę zalej wodą, gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia. Odstaw, by całkowicie wystygła.
Jajka umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel ostrożnie białka i ubij je do białości. Wtedy zacznij stopniowo dodawać cukier i ubijaj, aż powstanie gęsta piana.
Pianę połącz z sokiem z cytryny i aromatem. Na koniec dodaj do niej wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszaj. Niedużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wylej cienką warstwę polewy. Możesz ją rozprowadzić pędzelkiem. Na polewę wyłóż piankę, wyrównaj powierzchnię, polej resztą polewy. Ptasie mleczko wstaw do lodówki, by stężało. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe słodycze. Zobacz jak przygotować pyszne krówki, a także jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego.
Źródło zdjęcia: canva/ninikas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje