Gruszki w czekoladzie - pyszny i elegancki deser
Jesień to sezon na przepyszna jabłka i gruszki. Wykorzystaj więc czas, kiedy owoce są najsmaczniejsze i przygotuj z nich wyjątkowy deser. Miód, cynamon i czekolada sprawią, że gruszka będzie miała słodki, korzenny smak, doskonały na długie, jesienne wieczory. Sprawdź, jak przygotować gruszki w czekoladzie.
Gruszki dostępne są niemal przez cały rok, jednak najlepsze i najsmaczniejsze są te w sezonie, doskonale wyrośnięte i dojrzewające w pełnym, letnim słońcu. Gruszki gotowane z miodem i cynamonem zyskują pełny, korzenny smak, który uzupełniony jest mleczną czekoladą. Polewę możesz przygotować również z deserowej, gorzkiej czekolady lub wymieszać dwa rodzaje.
Gruszki mają wiele zastosowań w kuchni. Możesz wykorzystać je do sałatek, zrobić z nich przetwory, ciasta i desery. Gruszki pod kruszonką smakują wyśmienicie i są niezwykle proste w przygotowaniu. Gruszki to również doskonały dodatek do dań mięsnych. Doskonale komponują się między innymi z wątróbką lub duszonym schabem.
Przepis na gruszki w czekoladzie
Składniki na 4 porcje:
6 twardych gruszek
laska cynamonu
łyżka miodu
100 g mlecznej czekolady
100 ml słodkiej śmietany 30%
Jak przygotować gruszki w czekoladzie?
Gruszki umyj, obierz ze skóry, włóż do garnka, zalej 1 l wody, dodaj miód, cynamon i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie ostudź owoce i przygotuj polewę.
Do rondelka wlej śmietanę, połamaną czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka polewa, następnie każdą gruszkę polej czekoladą i wstaw do lodówki na godzinę, aby polewa stężała.
Smacznego.