Smakosze.pl
ciasto kukułka

canva/5second

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak.

Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka

Składniki:

  • 400 g kakaowych herbatników

na krem:

  • 750 ml mleka

  • 2 budynie o smaku czekoladowym

  • 150 g pokrojonych cukierków kukułka

  • 3 łyżki cukru

  • 50 g masła

na ciemną polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 50 g cukierków kukułka

  • 50 ml śmietanki kremówki

Jajecznica

Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta kukułka

500 ml mleka zagotuj, włóż do niego pokrojone cukierki, cukier i masło, podgrzewaj do rozpuszczenia. Proszek budyniowy rozmieszaj w pozostałym mleku, wlej na gorące mleko, mieszając gotuj, aż do zgęstnienia masy.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, przełóż na nią połowę kremu budyniowego. Przykryj warstwą herbatników, resztą kremu i znów warstwą herbatników.

Na polewę w metalowej miseczce umieść kawałki czekolady, pokrojone cukierki i śmietankę. Podgrzewaj nad parą by składniki rozpuściły się. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta. Możesz też na nim zrobić wzorki z gotowej, białej polewy.

Deser wystudź, blachę owiń folią spożywczą. Wstaw na kilka godzin do lodówki by ciastka dobrze połączyły się z kremem. Deser podawaj krojony w kwadraty lub prostokąty. Jest idealny do kawy.

herbatniki

herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/Karol D z Pexels

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >