Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser
Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak.
Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka
Składniki:
400 g kakaowych herbatników
na krem:
750 ml mleka
2 budynie o smaku czekoladowym
150 g pokrojonych cukierków kukułka
3 łyżki cukru
50 g masła
na ciemną polewę:
100 g mlecznej czekolady
50 g cukierków kukułka
50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie ciasta kukułka
500 ml mleka zagotuj, włóż do niego pokrojone cukierki, cukier i masło, podgrzewaj do rozpuszczenia. Proszek budyniowy rozmieszaj w pozostałym mleku, wlej na gorące mleko, mieszając gotuj, aż do zgęstnienia masy.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, przełóż na nią połowę kremu budyniowego. Przykryj warstwą herbatników, resztą kremu i znów warstwą herbatników.
Na polewę w metalowej miseczce umieść kawałki czekolady, pokrojone cukierki i śmietankę. Podgrzewaj nad parą by składniki rozpuściły się. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta. Możesz też na nim zrobić wzorki z gotowej, białej polewy.
Deser wystudź, blachę owiń folią spożywczą. Wstaw na kilka godzin do lodówki by ciastka dobrze połączyły się z kremem. Deser podawaj krojony w kwadraty lub prostokąty. Jest idealny do kawy.
Źródło zdjęcia: canva/Karol D z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wszystkiegoslodkiego