Niezawodny przepis na ciasto lodowiec
Lodowiec to ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z masą budyniową, kakaową, owocami i galaretką. Lodowiec w przepisie przygotowany jest również z suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, czekoladą deserową. Poznaj niezawodny przepis na ciasto lodowiec z wiśniami i galaretką wiśniową.
Ciasto lodowiec możesz przygotować z różnych owoców i galaretek. W przepisie wykorzystałam wiśnie, ponieważ doskonale komponują się zarówno z masą budyniową, kakaową, jak i bakaliami, tworząc wyjątkowo smaczne połączenie. Ciasto najlepiej smakuje właśnie z wiśniami, ale i z truskawkami, malinami, owocami leśnymi.
Ciasto lodowiec koniecznie przygotuj z suszoną żurawiną i pokruszonymi orzechami włoskimi, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Bakalie uzupełnij tartymi wiórkami czekoladowymi. Biszkopty, przed wyłożeniem masy budyniowej, nasącz wodą lub zimną, gorzką herbatą. Jeśli lubisz alkoholowe ciasta, do herbaty dolej odrobinę wiśniówki.
Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na doskonałe, delikatne ciasto Oreo bez pieczenia, z ciasteczkami.
Niezawodny przepis na ciasto lodowiec
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
opakowanie biszkoptów
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 wiśniowe galaretki
wiśnie (mogą być mrożone)
5 żółtek
saszetka cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
3 łyżki masła
250 ml mleka
125 g cukru
łyżka budyniu waniliowego
Jak przygotować ciasto lodowiec?
Biszkopty włóż do tortownicy z papierem do pieczenia, nasącz zimną wodą lub herbatą.
Żółtka utrzyj z cukrem i 3 łyżkami mleka. Mleko zagotuj z budyniem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj żółtka, mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestudzenia. Dodaj miękkie masło i rozłóż do dwóch różnych miseczek. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj z masą.
Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do całkowitego przestudzenia i lekkiego stężenia. Rozmroź wiśnie.
Na biszkopty przełóż masę kakaową, posyp bakaliami i startą czekoladą, następnie przełóż masę budyniową i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż wiśnie, zalej galaretką i ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
Smacznego.