Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.
Nie da się ukryć, że mleko cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy wykorzystują je, chociażby do przygotowania śniadania. Każdy, kto pija mleko, powinien wiedzieć, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.
Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.
Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.
Zsiadłe mleko zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz fakturę bakteriom kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości. Historia zsiadłego mleka jest prawdopodobnie tak stara, jak tradycja dojenia krów. Aby mleko się zakwasiło, wystarczy je bowiem jedynie odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie naturalnie żyjące w nim bakterie zabiorą się do pracy.
Świeże mleko wypełnione jest wieloma minerałami, witaminami i makroelementami, takimi jak białko czy tłuszcz. Jest to w końcu pokarm przeznaczony dla cielaków, które muszą przyjmować ogromne ilości wartości odżywczych, aby rosnąć zdrowe i silne. Ludzie udomawiając bydło, pokochali również mleko. My również czerpiemy wiele korzyści z picia tego płynu - jest w końcu doskonałym źródłem elementów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Czy pasteryzacja mleka ma znaczący wpływ na zawartość składników odżywczych?
Kawa według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki. Zauważył, on, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny. Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły. Dawniej kawa była żuta, sam napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy. Dziś napój ten jest popularny na całym świecie, lecz sposoby jego picia różnią się w zależności od regionu.
Sok często gości w naszych kuchniach. Niektórzy pijają go niemal codziennie. Niestety, kartonowe opakowania mają pewien mankament. W trakcie nalewania soku lub mleka możemy stracić kontrole nad strumieniem.
Mleko ma ogromną tendencję do przypalania, kipienia i przywierania. Ludzie od setek, jak nie tysięcy lat próbują rozwiązać te irytujące problemy. Jednymi z najlepszych rozwiązań są stare babcine metody, które działają przy każdej okazji. Za tak dużą delikatność tego płynu odpowiadają białka mleka, które często są także powodem stanów i reakcji alergicznych. To one przywierają do ścianek naczyń, a także tworzą zwartą membranę na powierzchni, powodując kipienie.
Mleko dawniej transportowane było w szklanych butelkach lub metalowych kankach. W niektórych krajach do dzisiaj popularne są plastikowe lub celulozowe worki, w których także przechowywane jest mleko. Dzisiaj znacznie bardziej popularnym rozwiązaniem są kartony. To właśnie one są jedną z tańszych opcji, a zapas papieru z recyklingu pozwala na jeszcze większe obniżenie kosztów. Jeśli jednak wyrzucasz je po użyciu całego mleka do śmieci, popełniasz ogromny błąd. Samodzielnie możesz dać im drugie życie w swojej kuchni.
Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy.
Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.
Mleko jest nie tylko zdrowym napojem, który dostarcza odpowiedniej ilości wapnia w diecie. Moczenie w nim karpia ma bardzo duży sens, jeśli nie przepada się za posmakiem mułu podczas jedzenia. Wystarczy jedna noc w takiej kąpieli, a rybie mięso straci charakterystyczny aromat. Jeśli więc dotąd rezygnowałeś z jedzenia smażonego karpia, spróbuj namoczyć go w mleku. Otworzą się przed tobą zupełnie nowe kulinarne horyzonty, albowiem ten świąteczny przysmak może smakować doskonale. Wystarczy poświęcić na niego odrobinę więcej czasu.