Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Garnek z gwizdkiem
26.03.2021 01:00 Niezwykła cecha kultowego garnka z gwizdkiem

Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.

Mleko wpływa na nasze zdrowie
20.03.2021 01:00 Konsekwencje picia mleka

Nie da się ukryć, że mleko cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy wykorzystują je, chociażby do przygotowania śniadania. Każdy, kto pija mleko, powinien wiedzieć, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.

Por w formie surówki
18.03.2021 01:00 Aromatyczna surówka z pora

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
14.03.2021 01:00 Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Zsiadłe mleko ma mnóstwo pozytywnych właściwości
12.03.2021 01:00 Zsiadłe mleko i jego cenne właściwości

Zsiadłe mleko zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz fakturę bakteriom kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości. Historia zsiadłego mleka jest prawdopodobnie tak stara, jak tradycja dojenia krów. Aby mleko się zakwasiło, wystarczy je bowiem jedynie odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie naturalnie żyjące w nim bakterie zabiorą się do pracy.

Mleko prosto od krowy
11.03.2021 01:00 Czy mleko prosto od krowy jest zdrowsze niż pasteryzowane?

Świeże mleko wypełnione jest wieloma minerałami, witaminami i makroelementami, takimi jak białko czy tłuszcz. Jest to w końcu pokarm przeznaczony dla cielaków, które muszą przyjmować ogromne ilości wartości odżywczych, aby rosnąć zdrowe i silne. Ludzie udomawiając bydło, pokochali również mleko. My również czerpiemy wiele korzyści z picia tego płynu - jest w końcu doskonałym źródłem elementów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Czy pasteryzacja mleka ma znaczący wpływ na zawartość składników odżywczych?

Kawa ze złotym mlekiem
08.03.2021 01:00 Wzmacniająca kawa ze złotym mlekiem

Kawa według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki. Zauważył, on, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny. Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły. Dawniej kawa była żuta, sam napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy. Dziś napój ten jest popularny na całym świecie, lecz sposoby jego picia różnią się w zależności od regionu.

Sok i mleko można nalewać lepiej
23.02.2021 01:00 Prosty trick na prawidłowe nalewanie soku z kartonu

Sok często gości w naszych kuchniach. Niektórzy pijają go niemal codziennie. Niestety, kartonowe opakowania mają pewien mankament. W trakcie nalewania soku lub mleka możemy stracić kontrole nad strumieniem.

Mleko zostawia osad
17.02.2021 01:00 Sprytne sposoby na przywierające do garnka mleko

Mleko ma ogromną tendencję do przypalania, kipienia i przywierania. Ludzie od setek, jak nie tysięcy lat próbują rozwiązać te irytujące problemy. Jednymi z najlepszych rozwiązań są stare babcine metody, które działają przy każdej okazji. Za tak dużą delikatność tego płynu odpowiadają białka mleka, które często są także powodem stanów i reakcji alergicznych. To one przywierają do ścianek naczyń, a także tworzą zwartą membranę na powierzchni, powodując kipienie.

Mleko w kartonie
16.02.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie w kuchni kartonu po mleku

Mleko dawniej transportowane było w szklanych butelkach lub metalowych kankach. W niektórych krajach do dzisiaj popularne są plastikowe lub celulozowe worki, w których także przechowywane jest mleko. Dzisiaj znacznie bardziej popularnym rozwiązaniem są kartony. To właśnie one są jedną z tańszych opcji, a zapas papieru z recyklingu pozwala na jeszcze większe obniżenie kosztów. Jeśli jednak wyrzucasz je po użyciu całego mleka do śmieci, popełniasz ogromny błąd. Samodzielnie możesz dać im drugie życie w swojej kuchni.

Kwa z mlekiem
12.02.2021 01:00 Kawa z mlekiem może być szkodliwa

Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy.

Pierogi w innej odsłonie
06.02.2021 01:00 Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Mleko i karp
16.12.2020 01:00 W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Mleko jest nie tylko zdrowym napojem, który dostarcza odpowiedniej ilości wapnia w diecie. Moczenie w nim karpia ma bardzo duży sens, jeśli nie przepada się za posmakiem mułu podczas jedzenia. Wystarczy jedna noc w takiej kąpieli, a rybie mięso straci charakterystyczny aromat. Jeśli więc dotąd rezygnowałeś z jedzenia smażonego karpia, spróbuj namoczyć go w mleku. Otworzą się przed tobą zupełnie nowe kulinarne horyzonty, albowiem ten świąteczny przysmak może smakować doskonale. Wystarczy poświęcić na niego odrobinę więcej czasu.