Gotowanie mleka może wydawać się prostym zadaniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, aby doprowadzić do wielkiej katastrofy. Mleko może łatwo wykipieć, a także przywierać do garnka, przez co szybko się przypala. Na szczęście nasze babcie znają triki, dzięki którym takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Wystarczy na dno naczynia wlać odrobinę wody lub oleju, aby zapobiegać przywieraniu i kipieniu. W wielu domach praktycznie każdego dnia podgrzewa się mleko w garnku. Niektórzy lubią pić je po prostu ciepłe, inni dodają do niego kakao czy korzenne przyprawy i miód. Niezależnie od sposobu picia, grzanie mleka w rondelku może być ryzykowną grą - łatwo bowiem o przywieranie i kipienie tego płynu. Po przywarciu mleka do ścianek naczynia napój nabiera nieprzyjemnego metalicznego posmaku. Dodatkowym problemem jest ciężki w wyczyszczeniu osad na dnie i ściankach. Nasze babcie opracowały jednak kilka metod, które warto znać, podgrzewając mleko.
Jeśli lubisz mak i makowe ciasta, mamy dla ciebie przepis na bardzo efektowne ciasto. Oto Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji. To genialne, świąteczne ciasto z pewnością posmakuje twoim gościom i szybko zniknie z patery i z talerzyków.Najpopularniejszym makowym ciastem jest strucla. W mało którym domu nie piecze się tego zawijanego ciasta. Jednak nie wszyscy przepadają za dość suchym ciastem drożdżowym. Poza tym strucla często potrafi się rozwarstwiać, co nie wygląda zbyt efektownie. Ze Śnieżnym Makowcem od siostry Anastazji nie ma tych problemów.
Jeśli znudziły ci się podawane do obiadu ziemniaki, ryż i kasza, mamy doskonałą propozycję. Przygotuj tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki. Podajemy dokładny przepis na ich wykonanie. Wychodzą miękkie i smaczne, wprost idealne do mięsnego sosu.Knedliki są sztandarową potrawą czeskiej kuchni. Zamówisz je w każdej restauracji i barze. Zwykle są serwowane z gęstym, mięsnym sosem i duszoną kapustą. Są miękkie i sycące, doskonałe z gulaszem lub sosem grzybowym. Dobrze też smakują obsmażone na maśle.
Śledzie potrafią doskonale smakować. Pod warunkiem, że nie są zbyt słone, bo sól potrafi zdominować smak całej potrawy. A wiesz jak najlepiej pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przygotuj delikatne i kruche śledzie z ulubionymi dodatkami. Solenie śledzi to jedna z najskuteczniejszych i najpopularniejszych metod ich utrwalania. Sól wchłonięta przez rybę chroni ją przed zepsuciem i pozwala przechowywać ją przez długi czas. Jednak ilość soli, którą wchłaniają śledzie, jest zazwyczaj na tyle duża, że nie są one ani smaczne, ani zdrowe. Przed przygotowaniem z solonych śledzi potrawy należy je więc wymoczyć.
Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj. "Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe. Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.
Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami. Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika. Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu. Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki. Wybór należy do was.
Jeśli masz ochotę na niezwykłe i słodkie co nieco, mamy dobry pomysł. Zrób imponujące ciasto „Góra lodowa" bez pieczenia. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest naprawdę apetyczny. Przygotuj herbatniki, biszkopty oraz budyń i do dzieła.Ciasta bez pieczenia robi się szybko, bo bazują na gotowych ciastkach. Można do nich użyć herbatników, biszkoptów, a nawet krakersów. Po przełożeniu słodką masą wszystko łączy się w całość, która przypomina nieco tort. Takie ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi kilka-kilkanaście godzin w lodówce. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z kanału kuchniamagdy.pl znajdującego się na YouTube.
Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka. Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.
Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością. Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.
Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.
Każdy, kto kiedykolwiek gotował mleko, wie, że wystarczy chwila nieuwagi, by przypaliło się w garnku lub wylądowało na kuchni. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym możemy się przed tym ustrzec. Jeden z nich polega na wykorzystaniu produktu, który każdy z nas ma w kuchni. Produktem, o którym mowa jest olej. Jeśli brzegi garnka posmarujemy tłuszczem, jego zawartość nie wykipi. Uchronimy tym samym naszą kuchnię przed zalaniem i nie będziemy musieli zastanawiać się jak doczyścić ją z przypieczonej żywności.
Jeśli masz w domu dynię, a nie masz pomysłu na zupę, wszystko dobrze się składa. Podajemy staropolski przepis na zupę z dyni. Nie ma przy niej dużo pracy, wystarczy tylko obrać i pokroić dynię. Potem ugotować ją w bulionie z przyprawami, zmiksować i gotowe. Ta zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się właściwie sama. Z dyni najlepiej jest przygotować zupę-krem. Można też oczywiście dodać kawałki dyni np. do zupy jarzynowej, jednak zwykle dość szybko się w niej rozpadną. No cóż, taka jest dynia. Jednak teraz, w pełni sezonu na dynię, rzeczywiście warto sięgnąć po to warzywo. rodChociażby dla przełamania kuchennej nudy, ale też z myślą o swoim zdrowiu.Na zupę najlepsza będzie dynia piżmowa, hokkaido i muszkatołowa. Mają one najbardziej mięsisty i wyraźny w smaku miąższ.
Naleśniki są pysznym pomysłem na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe, kiedy mamy trochę więcej czasu, bo nie spieszymy się do pracy. Dziś podajemy wam niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Są smaczne, więc rodzina z pewnością będzie zadowolona. Sekret tkwi w dodatku dwóch łyżeczek proszku do pieczenia.Amerykańskie naleśniki są grube i puszyste. To zasługa dodanego proszku do pieczenia. Zawierają też dodatek stopionego masła, dlatego możesz je smażyć, nie używając już tłuszczu. Doskonale smakują polane np. miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową czy owocową. Jednak możesz je też zjeść oprószone cukrem pudrem, czy posmarowane dżemem.
Gofry kojarzą się z wakacjami i czymś bardzo smacznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na przykład dzisiaj. Poznaj błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy i delektuj się nimi z najbliższymi. Idealne gofry powinny być puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Doskonale smakują podane z bitą śmietaną, owocami i słodkimi sosami. Sprzętem, w którym się je tradycyjnie przygotowuje, jest gofrownica. Przypomina nieco patelnię ze specjalnie uformowanymi wkładami, na które wylewa się ciasto.
Jeśli macie ochotę na słodkie i niezbyt kaloryczne co nieco, zapraszamy na deser dzieciństwa. Będzie to niezapomniany ryż na mleku, który robi się właściwie sam. Wystarczy wrzucić go na mleko z przyprawami i ugotować. Ryż na mleku można też podać na śniadanie lub kolację. Do przygotowania ryżu na mleku można w zasadzie użyć każdego rodzaju ryżu. W sumie zależy to od waszych upodobań. Chyba najbardziej neutralny w smaku będzie ryż długoziarnisty, a także ryż krótkoziarnisty, taki jak do sushi. Oczywiście, jeśli chcecie uzyskać zdrowszą wersję ryżu, możecie ugotować ryż brązowy. Jego gotowanie jednak trwa dłużej i mleko trzeba co jakiś czas uzupełniać.
Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.
Partia Zielonych chce podwyższyć VAT na mięso i mleko. W odpowiedzi na ten pomysł, w mocnych słowach wypowiedział się Kosiniak-Kamysz. Prezes PSL uważa bowiem, że zdrowe, polskie produkty powinny być zwolnione z podatku VAT.Kilka dni temu Parlament Europejski przegłosował możliwość podwyższenia podatku VAT na produkty niezdrowe i o negatywnym wpływie na środowisko. Do takich niektórzy zaliczają mięso i mleko. Wśród zwolenników europejskiej decyzji jest europosłanka Zielonych, Sylwia Spurek, która domaga się podwyższenia podatku VAT na mięso i mleko.Jak podaje portal o2, posłanka wynik głosowania Parlamentu Europejskiego przyjęła z wielkim zadowoleniem, mówiąc — Mamy to! Wygląda na to, ze PSL i reszta konserwatystów zaczyna przegrywać wojnę o kotleta i rosół. Odsyłamy mięso i mleko do historii. Taką UE najbardziej lubię.
Kawę z mlekiem? Poproszę, ale nie koniecznie z krowim. Tak coraz częściej odpowiadają klienci kawiarni. Tradycyjne, krowie mleko odchodzi już trochę w niełaskę. To nie tylko decyzje wegan, ale też osób dbających o zdrowie i poszukujących nowych smaków. Zobacz, co więc można dodawać do kawy zamiast tradycyjnego mleka.Krowie mleko uważane jest za niezbędne w diecie, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Jego przeciwnicy są zdania, że wcale nie jest takie zdrowe i że bez niego można żyć. Krowie mleko często uczula, powoduje też niestrawność. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera też tłuszcz i cholesterol. Dbający o środowisko zarzucają mu, że jest produktem nieekologicznym.
Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.
Chleb w mleku jest daniem, które większość z nas pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy moczone czerstwe pieczywo w mleku z cukrem było prawdziwym rarytasem. Jeśli tęsknisz do jego smaku, prezentujemy kultowy przepis.Chleb moczony w mleku nie jest niczym ekstrawaganckim. To prosty sposób na wykorzystanie chleba, który inaczej prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku. Mleko należy oczywiście posłodzić, aby w smaku było odpowiednio dobre. Dobrym pomysłem jest również dodanie przypraw, jak cynamon czy kardamon, aby wzbogacić profil smakowy posiłku.
Zsiadłe mleko, dzięki procesom fermentacyjnym, uzyskuje wyjątkowe właściwości i nabiera wiele wartości odżywczych. Regularne picie zsiadłego mleka poprawia pracę całego organizmu. Jako produkt niskokaloryczny, świetnie sprawdza się podczas chudnięcia. Zsiadłe mleko swój specyficzny kwaśny smak oraz fakturę zawdzięcza ciężkiej pracy bakterii kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości.Dzisiaj wiele młodych osób rezygnuje z tego typu produktów, ponieważ nie pasuje im konsystencja zsiadłego mleka oraz kwaśność. Mimo wszystko warto pić je jak najczęściej, ponieważ można wiele na tym zyskać.
Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się. Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.
Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować. Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.
Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką. Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz. Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.
Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.
Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.
Niektórzy uważają, że mleko pasteryzowane czy UHT jest mało wartościowe. Ze względów smakowych i zdrowotnych preferują nieprzetworzone mleko kupowane na targu. Czy jednak warto pić mleko „prosto od krowy"? Mleko prosto od krowy budziło i budzi skrajne odczucia. Jedni uważają, że tylko ono smakuje, jak powinno, bo nie ma posmaku mleka gotowanego. Inni nie są w stanie wypić takiego naturalnego mleka ze względu na jego zapach. Dużo oczywiście zależy od higieny udoju, jednak wygląda na to, że mleko poddane obróbce termicznej jest bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.
Czasami, mimo zmęczenia, masz problemy z zasypianiem? Nie sięgaj po tabletki, tylko wycisz swój organizm w naturalny sposób. Zanim położysz się do łóżka, wypij mleko księżycowe na dobry sen. To rozwiąże twój problem.Mleko księżycowe, czyli moon milk, swą nazwę zawdzięcza kojącemu i usypiającemu działaniu. Wywodzi się z medycyny indyjskiej, gdzie przykłada się dużą wagę do utrzymania harmonii między umysłem, ciałem i duszą. Napój ten ma zachęcającą nazwę, ale też wygląd. Występuje w pastelowych kolorach i w trzech wersjach.Do przygotowania mleka księżycowego potrzebujesz mleka migdałowego, miodu, cynamonu, a także dodatków do zadań specjalnych:suszonej lawendy — jeśli chcesz się wyciszyćrumianku — jeśli chcesz zmniejszyć stres i zwiększyć odpornośćkurkumy — jeśli napój ma też działać przeciwzapalniePiękne kolory mleko księżycowe zawdzięcza naturalnym dodatkom, np. płatkom róży, lawendy, kurkumie czy sproszkowanym burakom. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: