Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Co jeść przed snem?
21.07.2021 02:00 Dlaczego godzinę przed snem warto zjeść orzechy?

Chociaż wiemy, że przed położeniem się do łóżka nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z zalet spożywania niektórych produktów właśnie późnym wieczorem. Należą do nich orzechy, które warto zjeść na godzinę przed pójściem spać. Rano obudzisz się w znacznie lepszym nastroju. Produkty, które spożywamy przed snem, mają ogromny wpływ nie tylko na jakość naszego snu, ale również samopoczucie czy ogólną kondycję organizmu. O tym, jakich produktów zdecydowanie powinniśmy unikać przed pójściem spać, pisaliśmy już w tym artykule. Tym razem skupimy się na tych, które są wręcz wskazane przy problemach m.in. z bezsennością czy pobudkami w nocy. Niektóre produkty spożywcze mogą znacząco poprawić komfort snu i sprawić, że rano będziemy budzić się znacznie bardziej wypoczęci. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Rosół podczas burzy
01.07.2021 02:00 Czy rosół w czasie burzy rzeczywiście się psuje?

Wielu smakoszy wierzy w rozmaite porzekadła. Jedno z nich dotyczy tego, jak burza wpływa na jedzenie. Mawia się, że rosół w trakcie intensywnych zjawisk atmosferycznych niemal na pewno się popsuje. Niektórzy uważają, że w takim przypadku kwaśnieje również mleko. Okazuje się, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby takowe incydenty.Niemal każdy słyszał o tym, że podczas burzy rosół może się zepsuć. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy unikają gotowania uwielbianej zupy, kiedy zanosi się na opady z wyładowaniami atmosferycznymi. Na szczęście nie musimy się nimi przejmować podczas kuchennych aktywności.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Mleko doprowadziło do śmierci
24.06.2021 02:00 Niemcy: niemowlę nie żyje po podaniu skażonego mleka

W szpitalu w Oldenburgu w Niemczech zmarło niemowlę po podaniu mu mleka skażonego groźną bakterią Cronobacter. Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wyjaśnienia okoliczności śmieci wcześniaka. Bakterie wykryto również u innych noworodków. Noworodki mają bardzo słabą odporność, dlatego tak ważne jest zachowanie wszystkich procedur i przepisów dotyczących higieny. Wszelkie zanieczyszczenia czy skażenia mogą doprowadzić do ciężkich powikłań, czy nawet śmierci dzieci. Na portalu onet.pl przekazano dzisiaj dramatyczne wieści o śmierci noworodka w niemieckim szpitalu w Oldenburgu. Specjaliści podejrzewają, że winnemu jest właśnie niedopatrzenie i lekceważenie przepisów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (34)
15.06.2021 02:00 Ceny mleka pójdą w górę

Nietrudno zauważyć, że ceny produktów spożywczych pną się do góry. Niestety, mleko nie jest tutaj wyjątkiem. Okazuje się, że wraz z upływem czasu może nas ono kosztować coraz więcej. Wszystko przez wysoki popyt i wznowienie działalności branży gastronomicznej, przy jednoczesnej zmniejszonej podaży.Bez wątpienia mleko zalicza się do podstawowych produktów spożywczych. Jest ono istotnym składnikiem wielu smakołyków. Ostatnie doniesienia mogą sugerować, że za mleko oraz jego wyroby będziemy płacić większe pieniądze.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

obraz 2021-06-06 150744
06.06.2021 02:00 Jakie właściwości ma zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko jest klasyką, którą uwielbiają szczególnie starsi Polacy. Przyzwyczajeni są bowiem do tradycyjnego dania złożonego z ziemniaków i sadzonych jajek wraz ze zsiadłym mlekiem. Produkt ten doskonale sprawdza się we wzmacnianiu odporności, a także chroni przed biegunkami i zaparciami. Zsiadłe mleko kojarzy się wielu osobom z gęstą konsystencją, a także intensywnym kwaśnym smakiem. Jeśli ktoś go nie lubi, powinien spróbować się przemóc, gdyż właściwości zsiadłego mleka są wyjątkowo pomocne. Co ciekawe, przygotowanie zsiadłego mleka jest banalnie proste nawet w domowych warunkach. Jedynym warunkiem jest posiadanie odpowiedniego mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji i jest jak najświeższe.

Kawa z mlekiem
03.06.2021 02:00 Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?

Kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o miłe doznania smakowe. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pobudzającego napitku. Znaczna część z nich wzbogaca kawę o mleko. Lepiej wiedzieć, z czym może się to wiązać.

Mleko w lodówce
24.05.2021 02:00 Najgorsze błędy w przechowywaniu produktów spożywczych

Mleko na drzwiach lodówki nie wzbudza u nas większych zastrzeżeń. Mało kto spodziewałby się, że takie postępowanie jest błędne i znacząco wpływa na długość przydatności do spożycia. Produkty spożywcze należy umieszczać w lodówce w odpowiednim miejscu.

Mleko przed snem
19.05.2021 02:00 Jaki napój warto pić przed snem?

Przyzwyczailiśmy się, że w sklepach spożywczych dominuje mleko od krowy - dolewamy je do kawy, zalewamy nim płatki śniadaniowe i robimy na jego bazie, chociażby sos beszamelowy. Warto zwrócić jednak uwagę na jego roślinne, wegetariańskie zamienniki. Produkcja mleka krowiego w wielu przypadkach nie jest humanitarna i generuje dużo cierpienia wśród zwierząt. Dodatkowym problemem jest wzmożone generowanie gazów cieplarnianych, które doprowadzają do globalnego ocieplenia. Dlatego alternatywy roślinne są tak cennym produktem.

Śniadanie w formie bułki z mlekiem i cukrem
11.05.2021 02:00 Bułka zalana mlekiem z odrobiną cukru

Bez wątpienia odpowiednie śniadanie może dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku. Bułka, mleko i cukier połączone w jedno danie mogą przyprawić o nostalgię niejedną osobę.

Szparagi
07.05.2021 02:00 Jak ugotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Szparagi to warzywa obecne jedynie w swoim sezonie, więc trzeba korzystać z nich, gdy jeszcze są dostępne. Jeśli więc jesteś ich fanem i masz niekiedy problem z białymi szparagami (tylko ten rodzaj zawiera najwięcej goryczki), nie musisz się martwić, gdyż mamy rozwiązanie. Można przygotować z nich najróżniejsze dania, jednak najpopularniejsza jest śniadaniowa - ugotowane szparagi, jajka w koszulkach, sos holenderski oraz chrupiący bekon. Takie połączenie znane jest chyba każdemu. Doskonale sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek.

Mleko przyprawiło go ociarki
04.05.2021 02:00 Okropne znalezisko w popularnym mleku

Mleko często gości w naszych kuchniach. Sięgamy po nie przy różnych okazjach. Często dodajemy je, chociażby do śniadaniowej owsianki lub innych płatków. Niezależnie od tego, jak wykorzystamy mleko, każdy zwraca uwagę na jedną rzecz. Mowa o świeżości produktu.

Zupa mleczna z makaronem
02.05.2021 02:00 Zupa mleczna z makaronem - śniadanie dzieciństwa

Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.

Mleko na sen
02.05.2021 02:00 Co warto pić przed snem?

Nie da się ukryć, że mleko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele spośród wyśmienitych dań bazuje na tym produkcie spożywczym. Mało kto spodziewałby się, że najzwyklejsze mleko może zapewnić nam skuteczniejszy wypoczynek.

Mleko w proszku na wiele zalet
30.04.2021 02:00 Zalety mleka w proszku

Mleko w proszku dla znacznej części smakoszy jest jednym z produktów, którzy kojarzy się bezpośrednio z czasami PRL-u. Właśnie wtedy ów produkt cieszył się największą popularnością. Warto mu się przyjrzeć trochę bliżej.

Kawa z mlekiem
27.04.2021 02:00 Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?

Kawa i mleko wydają się dosyć oczywistym połączeniem. Napojowi w takim wydaniu nie można odmówić fantastycznych walorów smakowych. Nie bez powodu taka mieszanka jest jedną z ulubionych pozycji kulinarnych licznych smakoszy. Warto wiedzieć, jak kawa z mlekiem wpływa na nasz organizm.

Kanka na mlekoo
21.04.2021 02:00 Nieznane funkcje kanki na mleko

W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.

Mleko pasteryzowane czy nie?
16.04.2021 02:00 Czy mleko "prosto od krowy" jest zdrowsze od pasteryzowanego?

Mleko, które możemy dzisiaj kupić w sklepach, jest poddawane licznym procesom, mającym za zadanie wydłużyć jego przydatność do spożycia oraz pozbyć się szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Dzięki temu spożywanie takiego mleka jest o wiele bezpieczniejsze. Mnóstwo osób tęskni jednak za smakiem nieprzetworzonego mleka "prosto od krowy" - nierzadko pito je zaraz po wydojeniu, gdy było jeszcze ciepłe. Jak się okazuje, według współczesnych dietetyków, spożywanie surowego mleka mogło być wręcz niebezpiecznie.

Co pić przed snem?
09.04.2021 02:00 Co pić przed snem?

Co pić przed snem? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jakby się wydawało. Choć wydawałoby się, że przed pójściem spać najlepiej wypić po prostu wodę mineralną, są napoje, które mogą znacznie korzystniej wpłynąć na nasz organizm. Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, to co zjemy i wypijemy przed snem, jest niezwykle istotne dla naszego organizmu.Na naszej stronie mogliście już przeczytać, o zaletach jedzenia kiwi przed snem. O tym, co jeszcze warto zjeść przed pójściem spać, dowiesz się z tego artykułu. Tym razem skupimy się na napojach.

Zsiadłe mleko ma mnóstwo pozytywnych właściwości
06.04.2021 02:00 Jakie są właściwości mleka zsiadłego?

Zsiadłe mleko zawdzięcza swoje właściwości bakteriom kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. W efekcie ich pracy mleko kwaśnieje, wysyca się dwutlenkiem węgla i kwasem mlekowym - ten ostatni jest bardzo cenny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego. Dzisiaj nie ma już zbyt wielu fanów zsiadłego mleka - jego charakterystyczny kwaśny smak i bryłkowata konsystencja sprawiają, że mnóstwo osób nie jest w stanie go wypić. Warto się mimo wszystko przemóc, aby móc czerpać z niego same dobro.

Garnek z gwizdkiem
26.03.2021 01:00 Niezwykła cecha kultowego garnka z gwizdkiem

Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.

Mleko wpływa na nasze zdrowie
20.03.2021 01:00 Konsekwencje picia mleka

Nie da się ukryć, że mleko cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy wykorzystują je, chociażby do przygotowania śniadania. Każdy, kto pija mleko, powinien wiedzieć, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.

Por w formie surówki
18.03.2021 01:00 Aromatyczna surówka z pora

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
14.03.2021 01:00 Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Zsiadłe mleko ma mnóstwo pozytywnych właściwości
12.03.2021 01:00 Zsiadłe mleko i jego cenne właściwości

Zsiadłe mleko zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz fakturę bakteriom kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości. Historia zsiadłego mleka jest prawdopodobnie tak stara, jak tradycja dojenia krów. Aby mleko się zakwasiło, wystarczy je bowiem jedynie odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie naturalnie żyjące w nim bakterie zabiorą się do pracy.

Mleko prosto od krowy
11.03.2021 01:00 Czy mleko prosto od krowy jest zdrowsze niż pasteryzowane?

Świeże mleko wypełnione jest wieloma minerałami, witaminami i makroelementami, takimi jak białko czy tłuszcz. Jest to w końcu pokarm przeznaczony dla cielaków, które muszą przyjmować ogromne ilości wartości odżywczych, aby rosnąć zdrowe i silne. Ludzie udomawiając bydło, pokochali również mleko. My również czerpiemy wiele korzyści z picia tego płynu - jest w końcu doskonałym źródłem elementów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Czy pasteryzacja mleka ma znaczący wpływ na zawartość składników odżywczych?

Kawa ze złotym mlekiem
08.03.2021 01:00 Wzmacniająca kawa ze złotym mlekiem

Kawa według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki. Zauważył, on, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny. Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły. Dawniej kawa była żuta, sam napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy. Dziś napój ten jest popularny na całym świecie, lecz sposoby jego picia różnią się w zależności od regionu.

Sok i mleko można nalewać lepiej
23.02.2021 01:00 Prosty trick na prawidłowe nalewanie soku z kartonu

Sok często gości w naszych kuchniach. Niektórzy pijają go niemal codziennie. Niestety, kartonowe opakowania mają pewien mankament. W trakcie nalewania soku lub mleka możemy stracić kontrole nad strumieniem.

Mleko zostawia osad
17.02.2021 01:00 Sprytne sposoby na przywierające do garnka mleko

Mleko ma ogromną tendencję do przypalania, kipienia i przywierania. Ludzie od setek, jak nie tysięcy lat próbują rozwiązać te irytujące problemy. Jednymi z najlepszych rozwiązań są stare babcine metody, które działają przy każdej okazji. Za tak dużą delikatność tego płynu odpowiadają białka mleka, które często są także powodem stanów i reakcji alergicznych. To one przywierają do ścianek naczyń, a także tworzą zwartą membranę na powierzchni, powodując kipienie.