Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler. Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak. Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Oscypek jest największą wizytówką polskiego południa - ludzie z całego kraju zjeżdżają w góry, aby spróbować tego pysznego sera. Jak jednak rozpoznać, czy oscypek jest dobry? Wbrew pozorom oryginalny wyrób nie skrzypi podczas jedzenia, lecz jest delikatny. Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, dzięki któremu ma swój charakterystyczny smak oraz zapach, za który pokochały go tysiące Polaków. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje tego sera: małe o owalnym kształcie, średnie w kształcie bułeczek, nazywane także gołkami, pucokami czy serami gazdowskimi, oraz duże o wrzecionowatym kształcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. W większości przepisów jednym z kluczowych składników jest mleko. Okazuje się, że możemy bez najmniejszych problemów przyrządzić naleśniki bez tego dodatku. Można go zastąpić wodą lub ulubionym sokiem.Naleśniki bez dodatku mleka wielu smakoszom mogą wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć ten składnik. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chociaż wiemy, że przed położeniem się do łóżka nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z zalet spożywania niektórych produktów właśnie późnym wieczorem. Należą do nich orzechy, które warto zjeść na godzinę przed pójściem spać. Rano obudzisz się w znacznie lepszym nastroju. Produkty, które spożywamy przed snem, mają ogromny wpływ nie tylko na jakość naszego snu, ale również samopoczucie czy ogólną kondycję organizmu. O tym, jakich produktów zdecydowanie powinniśmy unikać przed pójściem spać, pisaliśmy już w tym artykule. Tym razem skupimy się na tych, które są wręcz wskazane przy problemach m.in. z bezsennością czy pobudkami w nocy. Niektóre produkty spożywcze mogą znacząco poprawić komfort snu i sprawić, że rano będziemy budzić się znacznie bardziej wypoczęci. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Wielu smakoszy wierzy w rozmaite porzekadła. Jedno z nich dotyczy tego, jak burza wpływa na jedzenie. Mawia się, że rosół w trakcie intensywnych zjawisk atmosferycznych niemal na pewno się popsuje. Niektórzy uważają, że w takim przypadku kwaśnieje również mleko. Okazuje się, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby takowe incydenty.Niemal każdy słyszał o tym, że podczas burzy rosół może się zepsuć. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy unikają gotowania uwielbianej zupy, kiedy zanosi się na opady z wyładowaniami atmosferycznymi. Na szczęście nie musimy się nimi przejmować podczas kuchennych aktywności.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W szpitalu w Oldenburgu w Niemczech zmarło niemowlę po podaniu mu mleka skażonego groźną bakterią Cronobacter. Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wyjaśnienia okoliczności śmieci wcześniaka. Bakterie wykryto również u innych noworodków. Noworodki mają bardzo słabą odporność, dlatego tak ważne jest zachowanie wszystkich procedur i przepisów dotyczących higieny. Wszelkie zanieczyszczenia czy skażenia mogą doprowadzić do ciężkich powikłań, czy nawet śmierci dzieci. Na portalu onet.pl przekazano dzisiaj dramatyczne wieści o śmierci noworodka w niemieckim szpitalu w Oldenburgu. Specjaliści podejrzewają, że winnemu jest właśnie niedopatrzenie i lekceważenie przepisów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nietrudno zauważyć, że ceny produktów spożywczych pną się do góry. Niestety, mleko nie jest tutaj wyjątkiem. Okazuje się, że wraz z upływem czasu może nas ono kosztować coraz więcej. Wszystko przez wysoki popyt i wznowienie działalności branży gastronomicznej, przy jednoczesnej zmniejszonej podaży.Bez wątpienia mleko zalicza się do podstawowych produktów spożywczych. Jest ono istotnym składnikiem wielu smakołyków. Ostatnie doniesienia mogą sugerować, że za mleko oraz jego wyroby będziemy płacić większe pieniądze.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Zsiadłe mleko jest klasyką, którą uwielbiają szczególnie starsi Polacy. Przyzwyczajeni są bowiem do tradycyjnego dania złożonego z ziemniaków i sadzonych jajek wraz ze zsiadłym mlekiem. Produkt ten doskonale sprawdza się we wzmacnianiu odporności, a także chroni przed biegunkami i zaparciami. Zsiadłe mleko kojarzy się wielu osobom z gęstą konsystencją, a także intensywnym kwaśnym smakiem. Jeśli ktoś go nie lubi, powinien spróbować się przemóc, gdyż właściwości zsiadłego mleka są wyjątkowo pomocne. Co ciekawe, przygotowanie zsiadłego mleka jest banalnie proste nawet w domowych warunkach. Jedynym warunkiem jest posiadanie odpowiedniego mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji i jest jak najświeższe.
Kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o miłe doznania smakowe. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pobudzającego napitku. Znaczna część z nich wzbogaca kawę o mleko. Lepiej wiedzieć, z czym może się to wiązać.
Mleko na drzwiach lodówki nie wzbudza u nas większych zastrzeżeń. Mało kto spodziewałby się, że takie postępowanie jest błędne i znacząco wpływa na długość przydatności do spożycia. Produkty spożywcze należy umieszczać w lodówce w odpowiednim miejscu.
Przyzwyczailiśmy się, że w sklepach spożywczych dominuje mleko od krowy - dolewamy je do kawy, zalewamy nim płatki śniadaniowe i robimy na jego bazie, chociażby sos beszamelowy. Warto zwrócić jednak uwagę na jego roślinne, wegetariańskie zamienniki. Produkcja mleka krowiego w wielu przypadkach nie jest humanitarna i generuje dużo cierpienia wśród zwierząt. Dodatkowym problemem jest wzmożone generowanie gazów cieplarnianych, które doprowadzają do globalnego ocieplenia. Dlatego alternatywy roślinne są tak cennym produktem.
Bez wątpienia odpowiednie śniadanie może dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku. Bułka, mleko i cukier połączone w jedno danie mogą przyprawić o nostalgię niejedną osobę.
Szparagi to warzywa obecne jedynie w swoim sezonie, więc trzeba korzystać z nich, gdy jeszcze są dostępne. Jeśli więc jesteś ich fanem i masz niekiedy problem z białymi szparagami (tylko ten rodzaj zawiera najwięcej goryczki), nie musisz się martwić, gdyż mamy rozwiązanie. Można przygotować z nich najróżniejsze dania, jednak najpopularniejsza jest śniadaniowa - ugotowane szparagi, jajka w koszulkach, sos holenderski oraz chrupiący bekon. Takie połączenie znane jest chyba każdemu. Doskonale sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek.
Mleko często gości w naszych kuchniach. Sięgamy po nie przy różnych okazjach. Często dodajemy je, chociażby do śniadaniowej owsianki lub innych płatków. Niezależnie od tego, jak wykorzystamy mleko, każdy zwraca uwagę na jedną rzecz. Mowa o świeżości produktu.
Nie da się ukryć, że mleko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele spośród wyśmienitych dań bazuje na tym produkcie spożywczym. Mało kto spodziewałby się, że najzwyklejsze mleko może zapewnić nam skuteczniejszy wypoczynek.
Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.
Mleko w proszku dla znacznej części smakoszy jest jednym z produktów, którzy kojarzy się bezpośrednio z czasami PRL-u. Właśnie wtedy ów produkt cieszył się największą popularnością. Warto mu się przyjrzeć trochę bliżej.
Kawa i mleko wydają się dosyć oczywistym połączeniem. Napojowi w takim wydaniu nie można odmówić fantastycznych walorów smakowych. Nie bez powodu taka mieszanka jest jedną z ulubionych pozycji kulinarnych licznych smakoszy. Warto wiedzieć, jak kawa z mlekiem wpływa na nasz organizm.
W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.
Mleko, które możemy dzisiaj kupić w sklepach, jest poddawane licznym procesom, mającym za zadanie wydłużyć jego przydatność do spożycia oraz pozbyć się szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Dzięki temu spożywanie takiego mleka jest o wiele bezpieczniejsze. Mnóstwo osób tęskni jednak za smakiem nieprzetworzonego mleka "prosto od krowy" - nierzadko pito je zaraz po wydojeniu, gdy było jeszcze ciepłe. Jak się okazuje, według współczesnych dietetyków, spożywanie surowego mleka mogło być wręcz niebezpiecznie.
Co pić przed snem? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jakby się wydawało. Choć wydawałoby się, że przed pójściem spać najlepiej wypić po prostu wodę mineralną, są napoje, które mogą znacznie korzystniej wpłynąć na nasz organizm. Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, to co zjemy i wypijemy przed snem, jest niezwykle istotne dla naszego organizmu.Na naszej stronie mogliście już przeczytać, o zaletach jedzenia kiwi przed snem. O tym, co jeszcze warto zjeść przed pójściem spać, dowiesz się z tego artykułu. Tym razem skupimy się na napojach.
Zsiadłe mleko zawdzięcza swoje właściwości bakteriom kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. W efekcie ich pracy mleko kwaśnieje, wysyca się dwutlenkiem węgla i kwasem mlekowym - ten ostatni jest bardzo cenny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego. Dzisiaj nie ma już zbyt wielu fanów zsiadłego mleka - jego charakterystyczny kwaśny smak i bryłkowata konsystencja sprawiają, że mnóstwo osób nie jest w stanie go wypić. Warto się mimo wszystko przemóc, aby móc czerpać z niego same dobro.
Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.
Nie da się ukryć, że mleko cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy wykorzystują je, chociażby do przygotowania śniadania. Każdy, kto pija mleko, powinien wiedzieć, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.
Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.
Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.