Smakosze.pl Przepisy Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni
fot. youtube.com/słodkosłodka83

Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni

12 czerwca 2024

Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.

Domowy chleb

Wielu wydaje się, że pieczenie chleba to całkiem inny poziom sztuki kulinarnej w porównaniu do pozostałych rodzajów potraw. Ale niektóre przepisy są na tyle przystępne, że z powodzeniem mogą sięgnąć po nie nawet początkujący kucharze.

Tak jest w wypadku tego pieczywa . Dwukrotnie wyrastający chleb z prawdziwego zdarzenia przygotowujemy tu z suszonych drożdży z dodatkiem kefiru . Dodatek nabiału pomaga ciastu wyrosnąć i nadaje szczególnego, mlecznego smaku.

mieszanie chleba
fot. youtube.com/słodkosłodka83
Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Z takim opryskiem cebula obrodzi, jak nigdy wcześniej

Chleb na kefirze

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Słodko Słodka. Podajemy proporcje dla mąki typu 500, czyli poznańskiej, wrocławskiej czy luksusowej . Proporcje bardzo zależą od tego składnika, dlatego trzeba dodawać go ostrożnie i w razie potrzeby korygować przepis.

Składniki

  • 600 g mąki typu 500
  • 200 ml kefiru
  • 30 ml oleju
  • 50 g masła
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 żółto do posmarowania

Pieczemy chleb z kefirem

Do miski lub kielicha blendera przesiewamy mąkę. W jej środku robimy zagłębienie i wsypujemy drożdże oraz cukier. Zalewamy je 150 ml ciepłej wody i kefirem i odstawiamy na 15 minut.

Kiedy drożdże wystartują , dodajemy pozostałe składniki: sól, ciepłe masło i olej. Chleb wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i aksamitne. Kulkę lekko smarujemy olejem w misce, nakrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać przez ok. 90 minut.

Po upływie tego czasu palcami odgazowujemy ciasto , składamy je kilka razy i formujemy kulkę. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego wyrastania na 40 minut .

Chleb smarujemy żółtkiem, nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut na dnie piekarnika trzymamy miskę lub foremkę z wrzącą wodą , by naparować wnętrze pieca. Po wyjęciu foremki pieczemy jeszcze ok. 35 minut, aż chleb będzie rumiany z zewnątrz.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami i faszerowane naleśniki .

nakrawanie chleba
fot. youtube.com/słodkosłodka83
Powoli rusza sezon na leśne jagody. Tyle można dostać za jeden słoik
Łączę z sodą i nawożę nią ogórki. Dzięki temu rosną jak szalone
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy