Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Domowy chleb
Wielu wydaje się, że pieczenie chleba to całkiem inny poziom sztuki kulinarnej w porównaniu do pozostałych rodzajów potraw. Ale niektóre przepisy są na tyle przystępne, że z powodzeniem mogą sięgnąć po nie nawet początkujący kucharze.
Tak jest w wypadku tego pieczywa . Dwukrotnie wyrastający chleb z prawdziwego zdarzenia przygotowujemy tu z suszonych drożdży z dodatkiem kefiru . Dodatek nabiału pomaga ciastu wyrosnąć i nadaje szczególnego, mlecznego smaku.
Chleb na kefirze
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Słodko Słodka. Podajemy proporcje dla mąki typu 500, czyli poznańskiej, wrocławskiej czy luksusowej . Proporcje bardzo zależą od tego składnika, dlatego trzeba dodawać go ostrożnie i w razie potrzeby korygować przepis.
Składniki
- 600 g mąki typu 500
- 200 ml kefiru
- 30 ml oleju
- 50 g masła
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 g suchych drożdży
- 1 żółto do posmarowania
Pieczemy chleb z kefirem
Do miski lub kielicha blendera przesiewamy mąkę. W jej środku robimy zagłębienie i wsypujemy drożdże oraz cukier. Zalewamy je 150 ml ciepłej wody i kefirem i odstawiamy na 15 minut.
Kiedy drożdże wystartują , dodajemy pozostałe składniki: sól, ciepłe masło i olej. Chleb wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i aksamitne. Kulkę lekko smarujemy olejem w misce, nakrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać przez ok. 90 minut.
Po upływie tego czasu palcami odgazowujemy ciasto , składamy je kilka razy i formujemy kulkę. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego wyrastania na 40 minut .
Chleb smarujemy żółtkiem, nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut na dnie piekarnika trzymamy miskę lub foremkę z wrzącą wodą , by naparować wnętrze pieca. Po wyjęciu foremki pieczemy jeszcze ok. 35 minut, aż chleb będzie rumiany z zewnątrz.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami i faszerowane naleśniki .