To ciasto bez pieczenia nigdy nie zawodzi. Dzieciaki ciągle się o nie dopominają, zrobienie go zajmuje chwilę
Ciasto bez pieczenia jest propozycją dla osób, które chcą szybko cieszyć się smakiem pysznego deseru. Uwielbiam przygotowywać to błyskawiczne ciasto. Potrzebuje do niego tylko kilku składników i to ciasto bez pieczenia zawsze się udaje. Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.
Ciasto bez pieczenia, czyli palce lizać
Czy chcesz poznać wyjątkowo szybki przepis na ciasto bez pieczenia? Ten błyskawiczny deser uwielbiają dzieciaki, ale dorośli też za nim przepadają. Ciasto bez pieczenia zrobisz, gdy nagle przyjdą niespodziewani goście. Warto wiedzieć, że ten deser znika w mgnieniu oka.
Można przygotować więcej tego szybkiego śmietanowca, bo bez dokładek się nie obejdzie. Pasują do niego owoce sezonowe. Smakuje wybornie z pyszną kawą. Polecam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia.
Postawił w lesie tabliczkę, by zarezerwować grzyby. Na podany przez siebie numer dostał SMS-a i wtedy się zaczęłoJak przygotować ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 250 g herbatników maślanych
- 700 ml śmietanki 30%
- galaretka cytrynowa
- czekolada mleczna
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na dnie formy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy herbatniki kakaowe. Teraz ubijamy śmietanę, więc do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę.
Można dodać cukier puder i ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną, ale płynną galaretkę. Krótko miksujemy i krem dzielimy na 4 części. Pierwszą część kremu wykładamy na ciastka, wygładzamy i układamy herbatniki maślane.
Ciasto bez pieczenia, czyli pyszny śmietanowiec
Na herbatniki wykładamy krem i wygładzamy powierzchnię. Następnie układamy herbatniki kakaowe i znów wykładamy krem. Ponownie kładziemy warstwę jasnych herbatników oraz czwartą warstwę kremu. Teraz robimy polewę czekoladową, czyli do czekolady w kostkach dodajemy 3 łyżki śmietanki.
Następnie podgrzewamy, ale nie gotujemy. Mieszamy i polewamy nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Pisaliśmy o łatwym cieście bez pieczenia. Podawaliśmy też przepis na pyszny sernik.
Źródło: YouTube/@SprintCooking