Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To śniadanie wygrywa pod każdym względem z kanapkami. Zniknęły napady głodu, a ja od rana mam pełno energii
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.08.2023 21:53

To śniadanie wygrywa pod każdym względem z kanapkami. Zniknęły napady głodu, a ja od rana mam pełno energii

wlewanie masy na omlet
Materiał YouTube z kanału Essen Rezepte

Córka uświadomiła mi ostatnio jedną bardzo ważną rzecz. Dowiedziałam się, że moje śniadania są zupełnie nie takie jak powinny. Zamiast kanapek z szynką i serem powinnam była  od dawna postawić na pełen białka omlet z wartościowymi dodatkami. Od kiedy jem go rano, czuje się świetnie, a do tego wyraźnie zeszczuplałam.

Omlet na śniadanie wygrywa z kanapkami pod każdym względem

Od zawsze powtarza się nam, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Szkoda, ze nikt nie uczy nas jak powinno ono wyglądać. Okazuje się, że pszenna bułka z masłem i szynką nie jest tym, czego potrzebujemy, żeby zacząć dzień. Różnicę zauważyłam, od kiedy zaczęłam na śniadanie jeść polecony przez córkę omlet z niebanalnym dodatkiem.

Teraz już wiem, że nasze śniadanie powinno opierać się na dużej porcji zdrowego białka, a małej ilości węglowodanów. Takie rozwiązanie zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a do tego daje solidną dawkę energii. Idealnym pomysłem na śniadanie jest więc np. połączenie jajek z wartościowymi strączkami. Poniżej znajdziecie moją ulubioną kompozycję, czyli omlet z dodatkiem sycącej czerwonej fasoli. 

fasola do omletu.jpg
Canva / milanfoto
Poszedł do Biedronki i kupił 106 bułek. Nie mieści się w głowie, co zrobił później. Gest godny podziwu

Przepis na omlet idealny na śniadanie

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • pęczek szczypiorku

Najlepszy omlet z pomysłowymi dodatkami krok po kroku

Jajka na omlet wbij do miski. Rozkłóć je za pomocą widelca , dodaj odrobinę wody lub mleka oraz posiekany szczypiorek. Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Podsmaż na nim cebulkę, a po chwili dodaj odsączoną na sitku fasolę. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.

Do masy jajecznej na omlet dodaj zawartość patelni. Ponownie rozgrzej na niej porcję masła i wylej masę jajeczną. Smaż bez przykrycia na dużej mocy palnika, aż brzegi omletu się zetną. Wtedy delikatnie odwróć go na drugą stronę, podsmażaj jeszcze przez chwile, po czym zdejmij z patelni i podawaj. Dowiedz się, czemu jajka są idealną propozycją na śniadanie. Tego produktu z samego rana lepiej unikać.

omlet na śniadanie.jpg
Canva / Yana Gavoronskaya