Smakosze.pl
Wyjątkowy trik na ciemniejące jabłka. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami popularnego produktu

canva/pixelshot

Wyjątkowy trik na ciemniejące jabłka. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami popularnego produktu

13 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czy wiesz, że ciemniejące jabłka nie tylko brzydko wyglądają, ale i są pozbawione cennych witamin i silnych przeciwutleniaczy? Jabłka, które zaczynają ciemnieć, tracą również smak. Wystarczy jednak jeden prosty trik, czyli skropienie owoców sokiem z cytryny, a będą świeże i zdrowe jeszcze przez wiele godzin po pokrojeniu.

Na pewno zauważyłeś, że już kilka minut po obraniu i pokrojeniu jabłka, staje się ono ciemne i wygląda mało apetycznie. Dzieje się tak, ponieważ podczas kontaktu z powietrzem, dochodzi do rozpoczęcia procesu utleniania.

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

CZYTAJ DALEJ

Proces ten, fachowo nazywany ciemnieniem enzymatycznym, powoduje nie tylko zmianę barwy i po chwili smaku, ale i utratę cennych antyoksydantów i witamin. Jabłko traci więc nie tylko wygląd i smak, ale i wszystkie wartości odżywcze. Jest na to jednak skuteczny sposób.

Sok z cytryny nie tylko zatrzymuje proces ciemnienia enzymatycznego w jabłkach, ale również w innych owocach, przy czym nie zmienia ich smaku, jest naprawdę niewyczuwalny. Sokiem skrop np. tarte jabłka na szarlotkę z budyniem lub sałatkę owocową.

Z jabłek przygotujesz również rewelacyjny kompot- tu poznasz przepis na kompot z jabłek z dodatkiem cynamonu, będzie idealny do obiadu.

Sok z cytryny sposobem na ciemniejące jabłka

Witamina C zawarta w soku z cytryny, doskonale chroni przed utratą witamin i przeciwutleniaczy, a także skutecznie opóźnia rozpoczęcie ciemnienia enzymatycznego.

Wystarczy, że starte lub pokrojone jabłko skropisz sokiem z cytryny, a efekt będzie widoczny przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować zarówno podczas przygotowywania sałatek, surówek i ciasta.

Sok z cytryny to nie tylko świetny patent na ciemniejące jabłka i inne owoce. Przygotujesz z niego orzeźwiające lemoniady, dodasz do herbaty, a także przygotujesz wiele wyśmienitych deserów, np. cytrynowy sernik na zimno.

Cytryny w miseczce

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >