Przerabiam ziemniaki na nadziewane ciasto. Niech się schowa tradycyjna tarta
Tradycyjna tarta może iść w odstawkę. Ta zrobiona z ziemniaków jest dużo lepsza. Z tym przepisem podbijesz serca wszystkich domowników i gości. I nie uwierzysz, jaki jest prosty.
Co jeszcze można zrobić z ziemniaków?
Utarło się przekonanie, że ziemniaki są dobrym dodatkiem do mięs albo składnikiem klusek, zup, czy sałatek. Rzadko jednak występują samodzielnie. Ten przepis zaprzecza temu stwierdzeniu. W nim ziemniak nie będzie dodatkiem, a podstawą, na której oprze się ta nieziemska tarta.
Odkryłem ten przepis zupełnie przypadkiem. Po jednym z obiadów zostało mi za dużo ugotowanych ziemniaków. Nie chcąc ich wyrzucać, postanowiłem poddać je recyklingowi. Szybko znalazłem przepis, a na kolację miałem pyszną tartę ziemniaczaną.
Pakuję cytryny do słoika i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego na odpornośćZiemniaki to nie wszystko
Ziemniaki, jak wspominałem, są podstawowym składnikiem tego wypieku. Aby całość naprawdę smakowała, potrzebujesz jeszcze składników z listy. Nie są drogie, więc danie też nie będzie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Ricette fresche, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule. Zobacz, jakie to proste.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 300 g szpinaku
- 30 g twojej ulubionej szynki
- 80 g żółtego sera w kostce
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- sól
- pieprz
Przepis na ciasto z ziemniakami
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj. Kiedy ziemniaki się gotują, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Czerwoną paprykę umyj, oczyść z ziarenek i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż.
Ziemniaki powinny być już miękkie. Odcedź je i przełóż do miski, aby ostygły. Do cebuli i papryki dodaj liście świeżego szpinaku. Całość dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj, a następnie przykryj i smaż przez około 5 minut.
Ziemniaki w misce rozbij na gładką masę. Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Okrągłą foremkę do pieczenia posmaruj olejem i obsyp wokół bułką tartą. Na spód blachy wyłóż ziemniaczaną masę. Rozprowadź ją równomiernie. Postępuj jak w przypadku zwykłej tarty z mąki – masą ziemniaczaną wylep też ścianki foremki.
Na warstwę ziemniaków ułóż szynkę. Przykryj ją podsmażonymi warzywami. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp po warstwie warzyw. Teraz na całej powierzchni rozłóż cienką warstwę ziemniaków. Wierzch posyp bułką tartą, odrobiną sera i skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy, przecież nie ma tu niczego surowego. Po tym czasie daj tarcie chwilę odpocząć, niech ser dobrze osiądzie. A teraz krój na kawałki i częstuj bliskich. Sprawdź, jaki pączek jest najdroższy oraz co jest sekretem sałatki z chińskiej restauracji.