Smakosze.pl Przepisy Ugotuj i wsyp do masy na mielone. Tak kotlety robi Ewa Wachowicz
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Canva/Aleksei Isachenko Photos

Ugotuj i wsyp do masy na mielone. Tak kotlety robi Ewa Wachowicz

12 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, postaw na klasykę. Przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone różni się jednak od przepisów, które wszyscy znamy. Kotlety po usmażeniu są niezwykle delikatne, soczyste i pyszne. Przygotuj i podaj je tak, jak Wachowicz, a rodzina będzie zachwycona.

Kotlety mielone to świetny pomysł na obiad

Do kotletów mielonych dodajemy bułkę moczoną w mleku i jajko. Niektórzy dodają także suszony majeranek, inni musztardę. Ewa Wachowicz natomiast do masy na mielone wsypuje zupełnie inny składnik. Najpierw jednak należy go ugotować.

Sam sposób podania mielonych od Wachowicz różni się także od tradycyjnego. Znana kucharka i dziennikarka do kultowych kotletów podaje niezwykle aromatyczny, gęsty sos . Tak przyrządzone danie smakuje fantastycznie.

kotlety mielone Ewy Wachowicz.jpg
Fot. Canva
Poszedł do modnej knajpy i zamówił schabowego. To, co znalazł pod mięsem wprawiło go w osłupienie

Przepis Ewy Wachowicz na wyśmienite kotlety

Ewa Wachowicz kotlety mielone przygotowuje z mięsa mielonego z indyka. Takie kotlety są delikatne i soczyste. Jeśli wolisz tradycyjną wersję, zamiast drobiu wybierz wieprzowinę. Szczególnie polecamy łopatkę lub szynkę. Do mielonych sprawdzą się doskonale.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • cebula
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na sos pomidorowy do podania:

  • cebula
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • masło klarowane lub oliwa

Jak przygotować soczyste kotlety mielone?

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Wystarczy pół łyżeczki przyprawy. Ugotowany ryż odstaw do całkowitego ostygnięcia. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj czosnek, smaż około 2 minuty i zdejmij patelnię z palnika. Odstaw do ostygnięcia.

Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj cebulę, czosnek, ryż. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Odstaw.

kotlety mielone Ewy Wachowicz.jpg
Fot. Canva

Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle klarowanym lub oliwie. Dodaj posiekany seler naciowy i smaż przez chwilę. Następnie dodaj krojone pomidory i gotuj około 5 minut. Całość zblendnuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kotlety mielone usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami, surówką i sosem, smacznego.

Na obiad polecamy również kotlety po czesku oraz wyśmienite danie, które przygotujesz z mięsa i ciasta jak na pierogi.

kotlety mielone Ewy Wachowicz.jpg
Fot. Canva
Błyskawiczna w przyrządzeniu i pełna smaku. Nie potrzebujesz nawet bulionu, to najlepsza zupa
Pokrój ziemniaki i poupychaj w słoikach. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy