Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker

Ułóż delicje na blasze i zalej ciastem. Wszyscy w moim domu uwielbiają ten deser, robię go w chwilę

19 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto z delicjami skusi niejednego łasucha. Wykonanie jest bardzo proste, więc pyszny deser gości na moim domu dość często. Rodzina go ubóstwia i pochłania w hurtowych ilościach. Musicie przetestować.
 

Proste ciasto z dodatkiem delicji

Delicje mogą przyjemnie urozmaicić wasze ciasto. Dodanie ich na spód wypieku sprawi, że deser będzie miał ciekawszą konsystencję, a owocowa galaretka doda orzeźwiającego charakteru. Warto spróbować.

Składniki:

  • 300 g delicji o smaku pomarańczowym
  • 5 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 270 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lista niezbędnych składników nie jest długa, a przygotowanie wcale nie zajmie dużo czasu. Sprawdźcie koniecznie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję. Nie pożałujecie.

Wbijamy jajka na ciasto.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker
zupa odchudzanie

Dzięki tej zupie schudłam już 5 kg, a cholesterol wrócił do normy. Mogłabym jeść ją codziennie

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszne ciasto? Dodajcie do niego delicje

Zaczynam od wbicia jaj do miski i ubicia ich z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do masy wlewam mleko, a następnie wsypuję przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.

W wyłożonej papierem do pieczenia blasze układam spód z delicji. Wylewam na niego przygotowane ciasto. Piekę przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać ciasto z delicjami?

Gotowe, ostudzone ciasto można polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą, najlepiej gorzką. Dobrze sprawdzi się też posypanie go cukrem pudrem. Deser pasuje zarówno do kawy, jak i do herbaty.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta. Oprócz deseru z delicjami polecamy sprawdzony patent na lekki i puszysty biszkopt . Być może skusi was też PRL-owski klasyk, czyli zebra .

Ciasto z delicjami jest pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker
Gotowanie makaronu

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

CZYTAJ DALEJ
wekowanie

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >