Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż chleb na blasze i posmaruj ketchupem. Tak dobre, że mogę jeść codziennie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.03.2025 14:33

Ułóż chleb na blasze i posmaruj ketchupem. Tak dobre, że mogę jeść codziennie

chleb z ketchupem
fot.You Tube/Ricelette Golose 97

Macie ochotę na pyszny lunch, ale niestety nie macie czasu, aby go przygotować? W takim razie przychodzimy z pomocą, ponieważ mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, którą zrobicie w mgnieniu oka i to z podstawowych składników. Koniecznie musicie ją wypróbować.

Szybkie i smaczne przekąski

Szybkie przekąski to jest to, co lubi każdy. Szczególnie kiedy musimy coś przygotować w pośpiechu, ponieważ nie mamy czasu na zrobienie pełnowartościowego posiłku. Tego typu smakołyki świetnie nadadzą się na lunch, podwieczorek, kolację, czy też posiłek w pracy. 

Świetnym wyborem jest z pewnością przygotowanie przekąsek z ciasta francuskiego. Takich przepisów jest mnóstwo. Szczególnie popularne są ślimaczki z takiego ciasta z ketchupem, serem i szynką w środku. Ewentualnie z serkiem śmietankowym z ziołami, startym serem i szczypiorkiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Fot. YouTube/Przepisy na ciasto francuskie

Prosty przepis, który chcemy Wam dzisiaj przedstawić, nie będzie wymagał od Was zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Taką przekąskę przygotujecie ze składników, które prawdopodobnie macie w kuchni. 

To najlepszy przepis na babkę wielkanocną. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

Zapiekany chleb z serem i tuńczykiem

Jeśli jesteście fanami tuńczyka, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Jeśli lubicie zapiekane przekąski z serem, to musicie spróbować koniecznie tej. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • chleb tostowy
  • przecier pomidorowy
  • mozzarella
  • cebula
  • tuńczyk w puszce
  • oregano

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną i szybką przekąskę?

Tego typu jedzenie są uwielbiane przez ludzi ze względu na szybkość przygotowania, prostotę, a przede wszystkim smak

W pierwszej kolejności na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba tostowego, po czym smarujemy wszystkie przecierem pomidorowym. Następnie posypujemy całość serem mozzarella. W kolejnym kroku układamy cebulę pokrojoną w piórka, natomiast później dodajemy tuńczyk. Proporcje zależą od naszych preferencji. Całość posypujemy serem. Może być ponownie mozzarella lub też gouda. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawą oregano.

Pyszne przekąski z tuńczykiem
 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. 

Tak przygotowaną przekąskę najlepiej zjeść na ciepło

Sprawdź najlepszy przepis na babkę wielkanocną. Zobacz, czego lepiej nie wkładać do koszyczka wielkanocnego

Zapiekany chleb z tuńczykiem
Fot. YouTube/Ricette Golose 97
Tagi: Przepis Ser Chleb