Uprościła przepis na faworki i wrzuciła na TikToka. Genialny chrust zrobisz w 30 minut
Ekspresowe faworki spodobają się nie tylko zabieganym. TikTokerka pokazała, jak uniknąć żmudnego wyrabiania ciasta na chrust. Wsypała do masy proszek do pieczenia, a jej słodycz wyszła tak delikatna jak, gdyby korzystała z tradycyjnej receptury.
Niejeden smakosz nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków. Czy jednak zawsze skazani jesteśmy na wybór między wymagającymi wysiłku samodzielnymi przygotowaniami a zakupem niezbyt smacznych lub drogich gotowców? TikTokerka Ania Pastuszka na swoim kanale doschrupania pokazała, że niekoniecznie.
Twórczyni przygotowała apetycznie wyglądające faworki, pomijając etap uderzania wałkiem w ciasto, który w wielu przepisach podawany jest jako niezbędny do uzyskania lekkiej masy. Zamiast niego wzbogaciła masę o proszek do pieczenia, a rezultat był zachwycający.
Przepis na ekspresowe faworki
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
130 g śmietany 12%
-
3 żółtka z dużych jaj
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
40 ml spirytusu
-
szczypta soli
-
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
-
cukier puder do posypania
Jak zrobić ekspresowe faworki? Proszek do pieczenia będzie pomocny
Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, śmietanę oraz żółtka. Mieszamy, po czym wlewamy spirytus. Wyrabiamy masę około 7 minut, a następnie dzielimy ją na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Wycinamy niezbyt długie paski, które rozcinamy w środku tak, aby uzyskać niewielki otwór. Przewlekamy przez niego jeden z końców ciasta. Ekspresowe faworki smażymy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza oleju rzepakowym do 90 sekund na stronę.
W tym czasie powinny się pięknie zrumienić. Gotowe rarytasy odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy tłustoczwartkowe frykasy. Oprócz ekspresowych faworków warto przygotować pączki. Polecamy prostą recepturę na rarytas z serka homogenizowanego oraz babciny patent na przysmak z ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
-
Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok/doschrupania