Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne
Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.
Wieprzowina a la Wellington
Ten prosty przepis jest wariacją na temat tradycyjnej brytyjskiej wołowiny Wellington. Mięso wołowe zastępujemy tu wieprzowym, a zamiast otaczającego go pasztetowego farszu używamy domowych, znacznie bardziej znajomych składników. To, co pozostaje niezmienne, to otoczka z ciasta francuskiego.
Efektem jest danie równie efektowne, jak jego pierwowzór, stworzony w kuchni brytyjskiej już niemal sto lat temu. W przeciwieństwie do niego jest jednak znacznie tańszy w przygotowaniu i składa się z produktów, które dużo łatwiej dostać w każdym sklepie.
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie róbWieprzowina w cieście francuskim
Kanał Zdrowe i smaczne przepisy, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje ciekawą metodę nacierania mięsa przyprawami. Chodzi o to, by sól, pieprz i inne sproszkowane składniki wysypać na deskę, a następnie „panierować” nimi mięso. Może warto spróbować tej metody?
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 duża cebula
- 1 żółtko jajka
- 15 ml mleka
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 3 ząbki czosnku
- 60 g sera cheddar lub mimolette
- 10 plastrów boczku
- Sól, pieprz, sproszkowany czosnek, roztarty kumin, suszony rozmaryn, czarnuszka
Przygotowujemy wieprzowinę w cieście francuskim
Przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce i nacieramy nimi wypłukaną i osuszoną polędwicę wieprzową. Zawijamy mięso szczelnie w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny marynowania.
Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę i odkładamy do wystygnięcia. Na czystej patelni obsmażamy dokładnie mięso ze wszystkich stron, aż stanie się złociste. Zdejmujemy i odkładamy na bok.
Na stolnicy rozwałkowujemy podwójnie złożone ciasto francuskie na kwadrat o takiej wielkości, by dało się dokładnie zawinąć polędwiczkę. Na cieście układamy rządek plastrów boczku. Polędwicę wieprzową układamy pośrodku pasków. Na niej układamy cebulę, posypujemy hojnie startym cheddarem i zawijamy plastry boczku wokół mięsa. Całość owijamy ciastem francuskim i dokładnie oklejamy brzegi.
Danie układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy żółtko jaja z mlekiem. Dokładnie smarujemy nim powierzchnię ciasta i posypujemy je czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na minimum 45 minut, a nawet godzinę. Wyjmujemy, kiedy ciasto będzie rumiane. Można posłużyć się sondą – wieprzowina w środku powinna mieć 65 stopni. Podajemy z grillowanymi warzywami.
Wypróbuj też przepisy na udka kurczaka pieczone razem z ziemniakami i zrazy według Tomasza Strzelczyka.