Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 17:08

Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

zawijanie mięsa w ciasto
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

Wieprzowina a la Wellington

Ten prosty przepis jest wariacją na temat tradycyjnej brytyjskiej wołowiny Wellington. Mięso wołowe zastępujemy tu wieprzowym, a zamiast otaczającego go pasztetowego farszu używamy domowych, znacznie bardziej znajomych składników. To, co pozostaje niezmienne, to otoczka z ciasta francuskiego.

Efektem jest danie równie efektowne, jak jego pierwowzór, stworzony w kuchni brytyjskiej już niemal sto lat temu. W przeciwieństwie do niego jest jednak znacznie tańszy w przygotowaniu i składa się z produktów, które dużo łatwiej dostać w każdym sklepie.

wieprzowina w cieście francuskim
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

Wieprzowina w cieście francuskim

Kanał Zdrowe i smaczne przepisy, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje ciekawą metodę nacierania mięsa przyprawami. Chodzi o to, by sól, pieprz i inne sproszkowane składniki wysypać na deskę, a następnie „panierować” nimi mięso. Może warto spróbować tej metody?

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko jajka
  • 15 ml mleka
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g sera cheddar lub mimolette
  • 10 plastrów boczku
  • Sól, pieprz, sproszkowany czosnek, roztarty kumin, suszony rozmaryn, czarnuszka

Przygotowujemy wieprzowinę w cieście francuskim

Przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce i nacieramy nimi wypłukaną i osuszoną polędwicę wieprzową. Zawijamy mięso szczelnie w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny marynowania.

Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę i odkładamy do wystygnięcia. Na czystej patelni obsmażamy dokładnie mięso ze wszystkich stron, aż stanie się złociste. Zdejmujemy i odkładamy na bok.

Na stolnicy rozwałkowujemy podwójnie złożone ciasto francuskie na kwadrat o takiej wielkości, by dało się dokładnie zawinąć polędwiczkę. Na cieście układamy rządek plastrów boczku. Polędwicę wieprzową układamy pośrodku pasków. Na niej układamy cebulę, posypujemy hojnie startym cheddarem i zawijamy plastry boczku wokół mięsa. Całość owijamy ciastem francuskim i dokładnie oklejamy brzegi.

Danie układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy żółtko jaja z mlekiem. Dokładnie smarujemy nim powierzchnię ciasta i posypujemy je czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na minimum 45 minut, a nawet godzinę. Wyjmujemy, kiedy ciasto będzie rumiane. Można posłużyć się sondą – wieprzowina w środku powinna mieć 65 stopni. Podajemy z grillowanymi warzywami.

Wypróbuj też przepisy na udka kurczaka pieczone razem z ziemniakami i zrazy według Tomasza Strzelczyka

wieprzowina i farsz
youtube.com/@zdroweismaczneprzepisy