Smakosze.pl
W czym lepiej moczyć bułkę do kotletów mielonych?

canva/iaroshenko

Mleko czy woda? W czym lepiej moczyć bułkę do kotletów mielonych? Eksperci nie maja złudzeń

12 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przygotowanie kotletów mielonych często wymaga dodania namoczonej bułki. Można zanurzyć ją w mleku lub w wodzie. Okazuje się, że zastosowanie jednego z tych dodatków daje dużo lepsze rezultaty. Podpowiadamy jak uniknąć błędów.

Kotlety mielone w każdym domu robi się nieco inaczej. Jedni do mięsnej masy dodają bułkę tartą, podczas gdy inni moczą kajzerkę w mleku lub w wodzie. Która metoda jest najlepsza? Znamy odpowiedź na to pytanie.

Śledzie w śmietanie z porem

Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak

CZYTAJ DALEJ

Namoczona w mleku bułka nadaje kotletom mielonym smaku

Zanurzenie suchego pieczywa w nabiale sprawi, że podczas smażenia mielone nabiorą soczystości. Co więcej, masa będzie bardziej zwarta i szansa, że kotlety rozpadną się podczas przygotowywania, zmniejszy się.

Mleko zneutralizuje także zapachy, które będą pojawiały się podczas smażenia i świetnie zbalansuje smak wieprzowiny. Tych zalet nie ma dodanie wody ani tym bardziej zastosowanie suchej bułki tartej.

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Najlepiej sprawdzi się wieprzowina np. zmielona szynka lub łopatka. Mimo że wraz z bułką dodamy do masy nieco płynu, nie warto ryzykować dodawania chudszych kawałków. Za soczystość wyrobu odpowiada bowiem zawarty w mięsie tłuszcz.

Warto także sięgnąć po produkt od rzeźnika. Takie mięso będzie lepsze niż zapakowane w plastik mielone z marketów, które niekoniecznie pozbawione jest zbędnych dodatków smakowych lub konserwantów.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych patentów na soczyste kotlety mielone. Koniecznie wypróbujcie pyszną wersję z dodatkiem pieczarek. Być może też zainteresuje was receptura, która nie wymaga dodawania bułki i jaj — zastąpimy je majonezem.

Moczenie bułki do kotletów mielonych w mleku daje najlepsze efekty

canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Czytaj więcej >

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >