Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W piątki często smażę takie kotlety, smakują lepiej niż mielone. Zrobisz je z kilku tanich składników
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.11.2023 14:07

W piątki często smażę takie kotlety, smakują lepiej niż mielone. Zrobisz je z kilku tanich składników

kotlety na piątek
YouTube/@SprintCooking

Co na obiad w piątek? Takie pytanie pojawia się dziś w wielu polskich domach. Już znam odpowiedź na to pytanie. Zrobię kotlety, które smakują lepiej niż mielone. Robię je z kilku tanich składników i próżno szukać w nich mięsa. 

Jak piątek, to czas na te kotlety

Na piątkowy obiad nie szykuję mięsa. Stawiam na postne potrawy, ale ostatnio nie smażę też ryby. Wiadomo, ona najbardziej kojarzy się z daniem obiadowym, który jemy w piątek. Odkąd dostałam przepis na kotlety z tanich składników, właśnie takie danie podaję na obiad. 

Kotlety nie mają ani grama mięsa, a  smakują lepiej niż mielone. Jajka, szczypiorek i kilka innych składników dają pyszny efekt. Rodzina uwielbia to bezmięsne danie i z niecierpliwością czeka na obiad w piątek. Polecam przepis na te smaczne kotlety. 

kotlety
YouTube/@SprintCooking właśnie
To najprostszy przepis na makowiec. Rodzina prosi mnie o niego na każde święta, zawsze się udaje

Jak zrobić kotlety na obiad w piątek?

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku

Zrobienie bezmięsnych kotletów zaczynamy od rozgniecenia jajek przy użyciu widelca. Dodajemy surowe jajko, majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy łyżkę bułki tartej i znów mieszamy składniki. Jeśli masa jajeczna jest zbyt rzadka, to możemy dodać jeszcze łyżkę bułki tartej. 

Teraz siekamy szczypiorek, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pora na formowanie kotlecików i obtaczanie ich w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety są już gotowe do podania. 

Kotlety z jajek, szybkie i smaczne

Kotlety z masy jajecznej i szczypiorku są delikatne, smaczne i mają chrupiącą skórkę. Możemy podawać je z ziemniakami lub z pieczywem. Pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty lub sałata z ulubionymi dodatkami. Jak widać, to danie robi się niezwykle szybko z zaledwie kilku składników.

Taki obiad w piątek jest nie tylko smaczny, ale też tani. Polecam wszystkim ten przepis, bo jest wart wypróbowania. Często przyrządzam takie kotlety na bezmięsny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić rybę w pysznej panierce. Podawaliśmy przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. 

kotlety
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking