W sezonie zawsze przygotowuję tę surówkę na odporność. Ma mnóstwo witamin i smakuje lepiej, niż w restauracji
Z początkiem września zaczynam wracać do mojej ulubionej surówki. Pełna jest sezonowych składników i ma masę witamin. Potrzebuję do niej zaledwie 3 składników, do tego dochodzi smakowity sos. Rodzina wciąż prosi o dokładki, tak im smakuje.
Surówka sezonowa smakuje obłędnie i wspomaga organizm
Schyłek lata i początek jesieni to idealny czas, by zadbać o swoją odporność. Zamiast łykać suplementy, lepiej postawić na naturę. W mojej surówce odżywczych składników nie brakuje dzięki samym zdrowym produktom. Kiedy raz jej spróbujesz, będziesz wracać do niej bez przerwy.
Podstawą mojej jesiennej surówki jest odżywcza kiszona kapusta. Nie może także zabraknąć typowej dla tej pory roku dyni. Całości dopełnia charakterny por, do tego dodaję prosty, ale pyszny sos. Gwarantuję, że ta surówka zniknie z talerzy jako pierwsza.
Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniuPrzepis na moją specjalną jesienną surówkę
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- ok. 400 g miąższu z dyni
- 1 por
- 5 łyżek jogurtu
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i dyni?
Kapustę na surówkę pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ z dyni zetrzyj na tarce. Z pora odkrój zieloną część, resztę opłucz i pokrój w półtalarki. Warzywa przełóż do dużej miski.
W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Dołóż miód, 2 łyżeczki oleju i dopraw całość do smaku.
Warzywa na surówkę polej sosem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na ok. 10 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu gotowa jest do podania. Minimum składników i maksimum smaku to cechy tej pysznej surówki. Połącz marchewkę z niecodziennym owocem, a efekt cię zachwyci.