Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Wernika Domogród

W sezonie zawsze przygotowuję tę surówkę na odporność. Ma mnóstwo witamin i smakuje lepiej, niż w restauracji

20 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Z początkiem września zaczynam wracać do mojej ulubionej surówki. Pełna jest sezonowych składników i ma masę witamin. Potrzebuję do niej zaledwie 3 składników, do tego dochodzi smakowity sos. Rodzina wciąż prosi o dokładki, tak im smakuje.

Surówka sezonowa smakuje obłędnie i wspomaga organizm

Schyłek lata i początek jesieni to idealny czas, by zadbać o swoją odporność. Zamiast łykać suplementy, lepiej postawić na naturę. W mojej surówce odżywczych składników nie brakuje dzięki samym zdrowym produktom. Kiedy raz jej spróbujesz, będziesz wracać do niej bez przerwy.

 Podstawą mojej jesiennej surówki jest odżywcza kiszona kapusta. Nie może także zabraknąć typowej dla tej pory roku dyni. Całości dopełnia charakterny por, do tego dodaję prosty, ale pyszny sos. Gwarantuję, że ta surówka zniknie z talerzy jako pierwsza.

tarta dynia.jpg
Canva / Qwart
przygotowanie naparu

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na moją specjalną jesienną surówkę

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • ok. 400 g miąższu z dyni
  • 1 por
  • 5 łyżek jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i dyni?

Kapustę na surówkę pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ z dyni zetrzyj na tarce. Z pora odkrój zieloną część, resztę opłucz i pokrój w półtalarki. Warzywa przełóż do dużej miski.

W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Dołóż miód, 2 łyżeczki oleju i dopraw całość do smaku.

Warzywa na surówkę polej sosem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na ok. 10 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu gotowa jest do podania. Minimum składników i maksimum smaku to cechy tej pysznej surówki . Połącz marchewkę z niecodziennym owocem, a efekt cię zachwyci .

surówka z kapusty.jpg
Canva / oksix
Placki ziemniaczane z dodatkami

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
biszkopt

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >