W Wigilię podam podkarpackie pierogi. Ten farsz nie ma sobie równych
Wigilijne pierogi to nie tylko te z grzybami i kapustą. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się również podkarpackie pierogi z nietypowym farszem. Ich smak oraz aromat zachwyci zaproszonych gości i od teraz będziesz musiała robić je co roku.
Podkarpackie pierogi lepsze niż inne
Wśród potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się na wigilijnym stole, są oczywiście pierogi. Zgodnie z tradycją w ich farszu znajduje się kapusta oraz grzyby. Nie każdy jednak wie, że można przygotować także te na słodko, urozmaicając świąteczny jadłospis. Szczególnie jeżeli będą to pierogi ze śliwką, które przyciągają nie tylko nietypowym farszem, ale tez aromatem owocu.
Koniecznie musisz przekonać się o ich smaku, dlatego poznaj przepis i podaj je na święta. O tym, jak zrobić je w łatwy sposób, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Wyjmij z kuchennej szafki i podlej gwiazdę betlejemską. Będzie kwitnąć całą zimęPierogi ze śliwką zamiast grzybów
Do przygotowania farszu do podkarpackich pierogów niezbędne będą suszone śliwki. Owoc zagwarantuje daniu nie tylko wiele słodyczy, ale też odpowiedniej soczystości. Potrzebne będą także orzechy włoskie oraz miód. Wszystkie składniki wraz z ich proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Umieściliśmy tam także produkty na ciasto na pierogi. Zobacz, co będzie ci potrzebne, a później bierz się za przygotowania.
Składniki:
- 75 g suszonych śliwek
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przepis na podkarpackie pierogi ze śliwką
Przygotowanie rozpocznij do przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę oraz wlej olej i wodę. Wbij jajko i dodaj sól. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. Odstaw je na chwilę i przygotuj farsz.
Orzechy włoskie zmiel, a suszone śliwki drobno posiekaj. Oba składniki przesyp do miski, dodaj miód i wymieszaj składniki.
Ciasto cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę owocowego farszu i sklej krawędzie. Pierogi gotuj przez 5 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj je z roztopionym masłem.
Sprawdź także, co przygotować na śniadanie oraz zobacz, co przygotować z piersi z kurczaka.