Smakosze.pl

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad

30 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Filet z kurczaka często jej przyrządzany w naszych kuchniach. Trudno się temu dziwić, wszak ma wiele zalet. Jest dosyć tani, delikatny, a do jego przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Dziś proponujemy zrobić roladki z kurczaka ze szparagami i boczkiem. To danie będzie znakomite nawet na odświętny obiad. Doskonale smakuje i wygląda bardzo elegancko. 

Delikatny, jak filet z kurczaka

Filet z kurczaka często zalecany jest w różnego rodzaju dietach. Zarówno zdrowotnych, jak i odchudzających. A to dlatego, że jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarcza tylko ok. 160 kcal. Jest też łatwostrawny. Niewiele w nim tłuszczu, za to dużo białka, a także fosforu, potasu i witamin. Mogą jeść go dzieci i osoby starsze. 

wyraziste kotlety mielone

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować eleganckie roladki z kurczaka?

Składniki:
  • ok. 200 g fileta z kurczaka 
  • 6-8 szparagów zielonych
  • ok. 70 g mozzarelli
  • 4 plastry boczku wędzonego lub szynki długo dojrzewającej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Szybki pomysł na elegancki obiad

1. Zielone szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparagi w odległości 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połowę. 

2. Filet z piersi kurczaka podziel na 4 równe części. Każdą wkładaj kolejno do foliowego woreczka i delikatnie rozbijaj tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

undefined

3. Mozzarellę odsącz z zalewy. Pokrój ją w 8 cienkich plasterków. Na każdym plastrze mięsa połóż po 2 plastry mozzarelli i 2 szparagi. Zwiń roladki, każdą owiń plastrem boczku. 

undefined

4. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim roladki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Główki szparagów możesz owinąć kawałkami folii aluminiowej, by się nie przypaliły. 

undefined

5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, wstaw naczynie z roladkami. Danie piecz ok. 25 minut (możesz nieco wydłużyć czas pieczenia, jeśli Twoje plastry mięsa nie były zbyt cienkie). Roladki serwuj np. z młodymi ziemniakami i surówką. 

undefined

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić kotlety z drobiowego fileta , a także jak przyrządzić filety z kurczaka nadziewane bobem
 

@smakoszepl Wiosenne roladki z kurczaka ze szparagami! Ten obiad pokocha kazdy #smakoszepl #obiadydomowe #wiosennyobiad #szparagi ♬ dźwięk oryginalny - Smakosze


 

wyraziste kotlety mielone

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

CZYTAJ DALEJ
Surówka z ogórka małosolnego

Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >