Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.06.2023 20:39

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad

roladki z kurczaka ze szparagami

Filet z kurczaka często jej przyrządzany w naszych kuchniach. Trudno się temu dziwić, wszak ma wiele zalet. Jest dosyć tani, delikatny, a do jego przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Dziś proponujemy zrobić roladki z kurczaka ze szparagami i boczkiem. To danie będzie znakomite nawet na odświętny obiad. Doskonale smakuje i wygląda bardzo elegancko. 

Delikatny, jak filet z kurczaka

Filet z kurczaka często zalecany jest w różnego rodzaju dietach. Zarówno zdrowotnych, jak i odchudzających. A to dlatego, że jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarcza tylko ok. 160 kcal. Jest też łatwostrawny. Niewiele w nim tłuszczu, za to dużo białka, a także fosforu, potasu i witamin. Mogą jeść go dzieci i osoby starsze. 

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

Jak przygotować eleganckie roladki z kurczaka?

Składniki:

  • ok. 200 g fileta z kurczaka 
  • 6-8 szparagów zielonych
  • ok. 70 g mozzarelli
  • 4 plastry boczku wędzonego lub szynki długo dojrzewającej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Szybki pomysł na elegancki obiad

1. Zielone szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparagi w odległości 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połowę. 

2. Filet z piersi kurczaka podziel na 4 równe części. Każdą wkładaj kolejno do foliowego woreczka i delikatnie rozbijaj tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

3. Mozzarellę odsącz z zalewy. Pokrój ją w 8 cienkich plasterków. Na każdym plastrze mięsa połóż po 2 plastry mozzarelli i 2 szparagi. Zwiń roladki, każdą owiń plastrem boczku. 

4. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim roladki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Główki szparagów możesz owinąć kawałkami folii aluminiowej, by się nie przypaliły. 

5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, wstaw naczynie z roladkami. Danie piecz ok. 25 minut (możesz nieco wydłużyć czas pieczenia, jeśli Twoje plastry mięsa nie były zbyt cienkie). Roladki serwuj np. z młodymi ziemniakami i surówką. 

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić kotlety z drobiowego fileta, a także jak przyrządzić filety z kurczaka nadziewane bobem
 

@smakoszepl Wiosenne roladki z kurczaka ze szparagami! Ten obiad pokocha kazdy #smakoszepl #obiadydomowe #wiosennyobiad #szparagi ♬ dźwięk oryginalny - Smakosze