Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocna sałatka teściowej. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz ją robił
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.04.2022 14:22

Wielkanocna sałatka teściowej. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz ją robił

Wielkanocna sałatka warstwowa
canva/vkuslandia

Wielkanocna sałatka teściowej to pomysł na niecodzienną, oryginalną sałatkę, która oczaruje swoim wyglądem i smakiem wszystkich gości. Sałatka warstwowa na cieście z cukinii i szpinaku, przełożona serkiem kanapkowym i sosem chrzanowym smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na wielkanocną sałatkę teściowej.

Sałatka teściowej to niezwykła sałatka przygotowana na delikatnym podpieku z liści szpinaku, cukinii, czosnku i mąki. Delikatne, aromatyczne ciasto dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami, a sama sałatka wygląda bardzo zjawiskowo.

Sałatka z szynką drobiową, serem, kukurydzą, zielonym ogórkiem i selerem konserwowym smakuje fenomenalnie. Jest lekka, świeża i pyszna, a szpinakowe ciasto wygląda jak zielona trawa, czym dodatkowo podkreśla wiosenny, świąteczny akcent.

Jeśli szukasz pomysłu na danie wielkanocne- tu poznasz przepis na żurek w chlebie od Ani Stamlach.

Przepis na wielkanocną sałatkę teściowej

Składniki na ciasto (blacha 24x 24 cm):

  • 50 g mąki pszennej

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 jajka M

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g szpinaku baby

  • mała cukinia

Składniki na sałatkę:

  • puszka kukurydzy

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 200 g szynki drobiowej

  • 150 g żółtego sera w kostce

  • ogórek zielony

  • seler konserwowy

  • 4 łyżki majonezu

  • łyżeczka chrzanu

  • serek kanapkowy śmietanowy z ziołami

Jak zrobić sałatkę wielkanocną teściowej?

Zrób ciasto: oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miski, dodaj szpinak, pokrojoną drobno cukinię, oliwę, posiekany czosnek, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Z białek ubij pianę na sztywno, dodaj do reszty składników, ponownie wymieszaj.

Ciasto przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, następnie ostudź. Przygotuj składniki na sałatkę: szynkę pokrój w plastry, zetrzyj ser żółty, pokrój jajka na twardo, ogórka, majonez wymieszaj z chrzanem, odsącz kukurydzę z zalewy.

Szpinak baby

Źródło zdjęcia: canva/gabrielasauciuc Ciasto wysmaruj serkiem kanapkowym, ułóż szynkę, część kukurydzy, seler. Całość posmaruj sosem majonezowo- chrzanowym. Na górę wyłóż pokrojone jajka, resztę szynki, kukurydzy, całość oprósz serem żółtym i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka dobrze się schłodziła, smacznego.

Tagi: Sałatka