Smakosze.pl Przepisy Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Szybki dodatek do kanapek
canva/dziewul

Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Szybki dodatek do kanapek

24 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.

Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.

Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 10 dag sera feta

  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sól, biały pieprz

Przygotowanie pasty jajecznej

Ugotowane jajka wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój je w plastry, a potem w drobną kostkę. Umieść je w misce.

Ser feta również pokrój w niewielką kostkę i dodaj go do posiekanych jajek. Wsyp też rzeżuchę.

Do rozdrobnionych składników dodaj majonez. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Zamiast rzeżuchy do pasty jajecznej możesz dodać posiekany szczypiorek. Możesz go też połączyć z rzeżuchą, wtedy całość będzie miała wyraźniejszy smak.

W naszym serwisie znajdziesz też receptury na inne pasty. Sprawdź, jak przygotować pastę z twarogu i tuńczyka , a także, jak zrobić pastę z kiszonych ogórków .

rzeżucha
rzeżucha

Źródło zdjęcia: canva/jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy